Качествена джиброва

04 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Някои предпочитат джибровицата и могат да я правят по вкуса си
 

По рецепта на читател

То е ясно че най- добрата ракия става от грозде, но джибрите от виното да ги хвърляме ли, казва Георги Георгиев от Вакарел.

Той споделя и своята рецепта:

Ако имаме 200 кг бяло грозде , чепките се отделят, зърната се смилат и се изцежда гроздовия сок. Пълним едно буре - от 100 л. остават около 90-100 кг. джибри.

Те се оставят за 3-4-5 дни в качето, за да могат винените дрожди да се размножат и по-бързо да преработят допълнително сложената захар.

Хубаво е да не се прекалява със захарта

Но пък и не може да оставим джибрите сухи, затова към тях се добавя приблизително такова количество захарен сироп, колкото е бил гроздовият.

След прибавянето на шербета може да възникне проблем с киселиността. гроздовите дрожди обичат киселичко, за да работят - затова на всеки килограм захар се добавя пакетче лимонтозу от 10 грама.

Или се получава:

За джибри от бяло грозде са нужни 90-100 кг гроздови джибри, 20 кг захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80 литра вода.

Приготвяне

След отделяне на чепките, смилане и изцеждане на сока за вино от гроздето, джибрите се оставят в съд за 3-4 дни.

На четвъртия ден 20 кг захар и 20 пакетчета лимонтозу се разтварят в 80 литра вода.

Температурата на захарния сироп, преди да се добави в джибрите, трябва да е около 30 градуса.

Материалът се бърка сутрин и вечер поне една седмица.

След това се оставя, когато захарноста падне на нула е готов за варене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Няма снимка

Стабилно огнище за ракиения казан

Съветите на дядо Станьо от Нова Загора и неговите чалъми Немалко читатели са ни изпращали своите съвети и препоръки към колегите си и по-младите за изваряването на ракията

Още от Фермер
Няма снимка

405 млади фермери получиха 10 млн. лева по подмярка 6.1

Авансови плащания от почти 10 млн. лв. изплати Държавен фонд "Земеделие" на 405 фермери, подписали договори по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г

Няма снимка

"Изядоха" ли зимните запаси на пчелите високите есенни температури?

С настъпването на зимата на семейства, останали без храна в централната част на гнездата, вместо твърда храна трябва да им се дават пити с мед. За тази цел трябва да се преразпределят медовите запаси

Няма снимка

Какво значи зеленият кръст по полетата на Германия?

Над 10 000 са поставените кръстове през месец октомври в страната. Кампанията стигна и до Литва, където хиляди производители са забили същите такива, съобщава Агрархойте

Няма снимка

България защитава преходната национална помощ

България, Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния призовават в Регламента за преходните правила на ОСП да се включи възможността за прилагане на Преходната национална помощ

Няма снимка

АЧС - на 80 км от Бранденбург

Преди четири дни недалеч от германско-полската граница е открит вирусът на африканска чума по свинете (АЧС) в труп на дива свиня, съобщи Полската ветеринарна служба

Няма снимка

Експерти съставиха списък с основни продукти за диабетици

Списъкът включва продуктите, които трябва да присъстват в менюто на всеки човек с това заболяване. Експертите препоръчват да добавите към вашата диета пъстърва, сардини и скумрия