Качествена джиброва

04 октомври 2019 В лозята 0 48636
Няма снимка
Някои предпочитат джибровицата и могат да я правят по вкуса си
 

По рецепта на читател

То е ясно че най- добрата ракия става от грозде, но джибрите от виното да ги хвърляме ли, казва Георги Георгиев от Вакарел.

Той споделя и своята рецепта:

Ако имаме 200 кг бяло грозде , чепките се отделят, зърната се смилат и се изцежда гроздовия сок. Пълним едно буре - от 100 л. остават около 90-100 кг. джибри.

Те се оставят за 3-4-5 дни в качето, за да могат винените дрожди да се размножат и по-бързо да преработят допълнително сложената захар.

Хубаво е да не се прекалява със захарта

Но пък и не може да оставим джибрите сухи, затова към тях се добавя приблизително такова количество захарен сироп, колкото е бил гроздовият.

След прибавянето на шербета може да възникне проблем с киселиността. гроздовите дрожди обичат киселичко, за да работят - затова на всеки килограм захар се добавя пакетче лимонтозу от 10 грама.

Или се получава:

За джибри от бяло грозде са нужни 90-100 кг гроздови джибри, 20 кг захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80 литра вода.

Приготвяне

След отделяне на чепките, смилане и изцеждане на сока за вино от гроздето, джибрите се оставят в съд за 3-4 дни.

На четвъртия ден 20 кг захар и 20 пакетчета лимонтозу се разтварят в 80 литра вода.

Температурата на захарния сироп, преди да се добави в джибрите, трябва да е около 30 градуса.

Материалът се бърка сутрин и вечер поне една седмица.

След това се оставя, когато захарноста падне на нула е готов за варене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Преди да се стопли времето

Да се направи отделяне от утайката В края на зимата здравото вино е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар. На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ

Няма снимка

Ако виното още е сладко

Съвети от нашия консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов по повод ваши въпроси Със затоплянето на времето грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни

Няма снимка

Кога ще се филизят лозите

Уважаема редакция, аз съм редовна ваша читателка и много ми помагат вашите страници. Сега моят въпрос е за лозарския кът в двора ми. Имам лози, които са засадени преди три-четири години

Няма снимка

Срещу плевелите, избуяващи напролет

Хубаво окопайте, не е нужно да е дълбоко Резитбата на лозите следва да приключи не по-късно от края на месец март. След като се свърши с това мероприятие, може да се наложи да се правят и корекции

Няма снимка

Всички полезни съвети за почистване на бъчвите

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно. Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за

Няма снимка

Кога се загрибват новозасадените лози

Наред с грижите, които се полагат за новозасадените лозя през вегетационния период - обработка, торене, напояване и опазване от болести и неприятели, наложително е да се загрибват през есента

Още от Фермер
Няма снимка

Утре малко по-топло и без валежи

През нощта облачността ще намалява, на места - до незначителна. В Югоизточна България ще продължи да превалява, но и там валежите ще спират. Ще духа слаб южен вятър

Няма снимка

Носачките ви кълват яйцата си?

Има лесно решение на проблема Един от големите проблеми, които възникват в кокошарника в началото на пролетта, е, че носачките започват да кълват снесените яйца

Няма снимка

Пчелният мед печели в борбата с инфекциите!

И още: Медът на пчелите може да замести антибиотиците, информира Euronews. Фермер споделя: "Раната на раната на коня "отказваше" да се повлияе отвсички предишни опити за лечение

Няма снимка

Втората половина на април ще е по подходяща за полските работи

Очакваните валежи през месеца ще са около и над нормата Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В началото на април агрометеорологичните условия ще се определят от променливо и студено за сезона

Няма снимка

Нова опасност за дръвчетата

Априлският сняг и понижаването на температурите поставят отново овощните дръвчета в риск. Притеснени овощари от райони, в които валя сняг, се притесняват какво ще се случи с цъфтящите вече дръвчета и

Няма снимка

Телешки гулаш

Гулашът е вкусно и засищащо ястие от унгарската кухня. Като месо може да изберете телешко филе. Добавете зеленчуците, които обикновено се използват за приготвяне на супи