Как се избира грозде за вино?

06 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Каберне Фран е от добрите сортове за почти уникално вино
1 2
 

Основни правила

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно.

Известно е, че вино се произвежда от прясно грозде!

Тези неща вече се знаят от читателите ни, но допълваме и някои съвети на експерта, за които сме писали преди, но припомняме по молба на читателка. Става дума за сортовете грозде и получаващото се вино.

От Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тях ще получите хармонично на аромат и вкус вино. Поседи ли в дъбова бъчва, а после - в бутилка - ще съзрява и старее!

От Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове може да получите богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!

От Памид или Сензо става вино за бърза консумация - обикновенно трапезно вино. То е леко, свежо, със светло-червен до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус - но е тънко вино.

Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка можете да използвате за получаване на много добри червени вина с високо качество.

Сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия е по-добре да комбинирате с някой от останалите.

От Шардоне, Совиньон блан или комбинация може да произведете фино, с великолепен плодов или плодово-тревист аромат и вкус - тове е добре балансирано бяло вино.

Мускат ще ви даде вино с по-тежък аромат и вкус, плътно, по-ароматно отколкото балансирано бяло вино.

Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел) е добър за стареене.

Мискет - червен и Врачански, не бъркайте с мускат - виното от него е със специфичен характерен аромат и вкус на гюл с пролетни цветя, по-тънко, по-нежно, идеално за бърза консумация.

Ризлинг или Юни блан е подходящ сорт за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба дават бели вина с неутрален до плодов характер, но е по-добре да се комбинират с някои от другите сортове.

За едно по-уникално вино, с много характерен аромат и вкус на тамян, трябва да използвате сорта Тамянка. Атрактивно вино за бърза консумация.

Керацуда или други местни сортове, ако имате - комбинирайте ги с други бели сортове!

От директните сортове

Шасла, Отел, Липа и други директни сортове като Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и т.н. не притежават достатъчно съдържание на захари и киселини.

Имат по-слаб рандеман, виното им по-трудно се избистря, нямат благороден характер, но мнозина и от тях правят вино с вкус на ягода или горски плодове, и то вкусно.

Важни правила

Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!

Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!

По-добре не оставяйте бяло вино за отлежаване и стареене! Неговата сила са плодовия дъх, свежестта и и вкуса на прясното грозде.

Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете - потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!

Едно наум: Често търговците смесват сортовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Още от Фермер
Няма снимка

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

На 15 октомври приключва действието на старата Национална програма по пчеларство, по която фермерите бяха подпомагани в периода от 2017 до 2019 г. За да облекчат кандидатстването за регистрираните

Няма снимка

Отгледайте си дафиново дърво

Може да отгледате дафиново дърво, като за целта засеете семена. Прави се рано напролет (февруари-март) в сандъчета или в по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см,

Няма снимка

Шест причини да си вземете куче

След като се пенсионирате Експерти изброяват поне 6 причини да си вземете за домашен любимец куче, след като се пенсионирате. 1. Забравяте за депресиите По-възрастните често страдат от недостиг на

Няма снимка

Очаква ни слънчева неделя, температурите - до 26 градуса

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. На места в низините, в източната половина от страната и по поречието на река Дунав, в сутрешните часовете ще има ниска слоеста облачност или

Няма снимка

Забрана на интензивното животновъдство искат  в Швейцария

Над 80% от всички кокошки-носачки в Швейцария прекарват целия си живот на закрито и никога не излизат навън, алармират противниците на интензивните животновъдни системи

Няма снимка

Дълбоководното тралене убива 57% от дънните видове, сочи изледване

Британският център за околна среда, риболов и морски науки (Cefas) сравни два рибарски района във Великобритания със сходни размери, екосистеми и седиментни вещества