Как се избира грозде за вино?

06 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Каберне Фран е от добрите сортове за почти уникално вино
1 2
 

Основни правила

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно.

Известно е, че вино се произвежда от прясно грозде!

Тези неща вече се знаят от читателите ни, но допълваме и някои съвети на експерта, за които сме писали преди, но припомняме по молба на читателка. Става дума за сортовете грозде и получаващото се вино.

От Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тях ще получите хармонично на аромат и вкус вино. Поседи ли в дъбова бъчва, а после - в бутилка - ще съзрява и старее!

От Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове може да получите богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!

От Памид или Сензо става вино за бърза консумация - обикновенно трапезно вино. То е леко, свежо, със светло-червен до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус - но е тънко вино.

Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка можете да използвате за получаване на много добри червени вина с високо качество.

Сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия е по-добре да комбинирате с някой от останалите.

От Шардоне, Совиньон блан или комбинация може да произведете фино, с великолепен плодов или плодово-тревист аромат и вкус - тове е добре балансирано бяло вино.

Мускат ще ви даде вино с по-тежък аромат и вкус, плътно, по-ароматно отколкото балансирано бяло вино.

Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел) е добър за стареене.

Мискет - червен и Врачански, не бъркайте с мускат - виното от него е със специфичен характерен аромат и вкус на гюл с пролетни цветя, по-тънко, по-нежно, идеално за бърза консумация.

Ризлинг или Юни блан е подходящ сорт за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба дават бели вина с неутрален до плодов характер, но е по-добре да се комбинират с някои от другите сортове.

За едно по-уникално вино, с много характерен аромат и вкус на тамян, трябва да използвате сорта Тамянка. Атрактивно вино за бърза консумация.

Керацуда или други местни сортове, ако имате - комбинирайте ги с други бели сортове!

От директните сортове

Шасла, Отел, Липа и други директни сортове като Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и т.н. не притежават достатъчно съдържание на захари и киселини.

Имат по-слаб рандеман, виното им по-трудно се избистря, нямат благороден характер, но мнозина и от тях правят вино с вкус на ягода или горски плодове, и то вкусно.

Важни правила

Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!

Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!

По-добре не оставяйте бяло вино за отлежаване и стареене! Неговата сила са плодовия дъх, свежестта и и вкуса на прясното грозде.

Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете - потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!

Едно наум: Често търговците смесват сортовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

С ниските температури загрибвайте лозите

Преди това може леко да се орежат В районите, които се отличават с традиционно ниски предзимни и зимни температури през този месец направете загрибването на лозите

Няма снимка

Направете канавки за отводняване

Задължително е при наклонен терен Правейки дълбоката есенна обработка на лозето, не забравяйте за пътя на водата, която с нетърпение очакват много стопани и тази година с настъпването на есента

Няма снимка

Не е късно и за запасяващо торене

Растенията не трябва да влизат в зимата гладни за хранителни вещества Месец ноември е време и за така важното запасяващо торене на старите лозя. Как е най-добре да стане то

Няма снимка

Сваляне на издигнати рамена

Как става при чашовидна формировка С течение на времето рамената при чашовидната формировка наистина се издигат твърде много. Това се случва, дори и резитбата да е извършена правилно

Няма снимка

Лозите по Гюйо

Формировката е побългарена за удобство у нас Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана. Хоби лозари поискаха да представим елементите й

Няма снимка

Формировки и системи на рязане при лозата

За читатели, които поискаха да ги научат в по-големи подробности Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят

Още от Фермер
Няма снимка

Зам.-министър Василева: Кампанията „Супер фермер“ дава възможност на младите хора да се срещнат с успели фермери в страната

„Министерството на земеделието, храните и горите иска да подкрепи младите хора, като им даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна чрез кампанията „Супер фермер

Няма снимка

Клонирани гени осигуряват резистентност на медоносната пчела към различни паразити

Ако такъв антибактериален протеин се отделя в червото на ларвата, проблемът по отношение на резистентността към американски гнилец ще се реши, обяснява ст.н.с. Калинка Гургулова

Няма снимка

Искате умна котка?

Трябва ви сиамка, която силно се привързва към стопанина Сиамските котки са много умни, но това съвсем не означава, че се поддават добре на дресиране. Всяка котка си има свой собствен характер

Няма снимка

Сайтът на "24 часа" вече е най-големият в България

Досега десктоп и мобилният сайтове на "24 часа" бяха номер едно сред новинарските сайтове, сега изпреварват всички Сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) вече е най-големият интернет портал в България,

Няма снимка

Прима - сочни и ароматни ябълки

Дървото има силен растеж, а короната е кълбовидна. Сортът е добър опрашител, а негови опрашители са сортовете Виста бела, Молиз делишес. Сортът е много родовит.

Няма снимка

„Супер фермер“ дава възможност на младите хора да се срещнат с успели фермери в страната

„Министерството на земеделието, храните и горите иска да подкрепи младите хора, като им даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна чрез кампанията „Супер фермер