Големите ви желания побрани в малката градина

07 октомври 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Най-често при планиране пространството на малкия градински парцел има трудности със зонирането.

Искате в по-голямата градина да сложите барбекю, да имате тревна площ, а също и да си устроите езерце и алпийски хълм. А ще остане ли достатъчно място и за цветните лехи?

Грешката на начинаещите градинари е в това, че са решили да създадат всяка зона - те спазват принципа на свободното пространство.

Има място - нека тук да е барбекюто. А тук ще посадим дърво...В резултат имате всички шансове да създадете едно хаотично пространство.

Но дори и в малкото пространство можете да разположите основните градински зони

За да се избегнат подобни грешки, е необходимо да планирате. Вземете лист хартия и напишете всичко, което бихте искали да видите във вашата градина: оранжерия, лехи, барбекю, беседка, морава, цветни лехи, скална градина и др. После обмислете къде какаво да поставите. Всъщност много елементи могат да бъдат комбинирани и да се получи страхотен резултат.

Колкото и да е малък дворът ви на пръв поглед, винаги има възможност да го направите уютен, красив и функционален.

Главното правило при проектиране на малката градина е да не я правите визуално достъпна още от пръв поглед. Колкото повече различни зони, скрити уютни кътчета и нестандартни решения, толкова по-интересено и уголемено ще изглежда пространството.

За барбекю

Зоната за готвене и хранене може да бъде свързана със скалната градина или алпинеума - на това място можете да поставите и ароматни растения, те обичат слънцето, а камъните не са пречка за тях.

Какво ви трябва за този кът?Мащерка (можете да вземете няколко различни сорта), лавандула, декоративен пелин, чесън, компактни сортове монарда, котешка стъпка са перфектни.

Кът за почивка

Заобиколете къта за почивка с миксбордери. В тях можете да включите най-различни растения за приготвяне на колекции от различни видове чай. Така съчетавате "три в едно" - красота, палза и аромат!

Невен, жълт кантарион, различни сортове мента, маточина, стевия и риган ще бъдат чудесно допълнение към традиционните растения в цветните лехи.

Местата за овошки и зеленчуци

Оформете площите на овощната и зеленчуковата градина по нетрадиционен начин. Например, плодовите храсти могат да се превърнат в жив плет, който визуално разделя градината от другите части на градината.

Ако използвате стандартни храсти, можете да съберете добра реколта и да спестите много място! Червеният касис, цариградското грозде и черната арония са красиви и дават плодове под формата на малко дърво. А под дръвчетата има идеално разположени градински ягоди с различни периоди на зреене и едногодишни цветя.

Тези градинки могат да бъдат проектирани по нетрадиционен начин и така ще спестите място.

Всички искат да имат овощна градина. Но, ако нямате достатъчно място, засадете овощни дръвчета с компактна форма на короната и малък размер. Можете да използвате колоновидни ябълкови дървета, круши, череши и сливи върху подложки джуджета.

Подходящи са за миксбордери, красиви са и близо да цветята . Те се вписват перфектно в голямата картина и не изискват много грижи за отглеждане.

Зелена морава

Поляната с трева в малката градина е най-добре да бъде с кръгла форма. Това визуално ще разшири пространството.

Около нея можете да разположите буйни цветни лехи с любимите си растения. Като основа на цветната градина можете да използвате маломерни декоративни сортове ябълкови дървета, люляк, хортензия и спирея.

Използвайте контейнери

Саксиите и контейнерите решават много от проблемите в малкото пространство. Най-важното предимство на контейнерното градинарство е възможността да се поставят растения там, където те не могат да бъдат засадени по традиционния начин.

С помощта на саксии с цветя можете бързо да създадете исканото настроение в зоната за хранене и гости, да украсите входното стълбище или терасата, да оживите паркинга и слепите зони на къщата.

В зависимост от това, какви растения сте избрали за засаждане, контейнерите могат да създадат различно настроение. Можете да изберете монохромни, тематични композиции, да засадите рози и декоративни треви или да създадете група от любимите си иглолистни дървета. Градинските контейнери могат да изглеждат елегантно и необичайно.

Например можете да съчетавате краставици и подправки, босилек и домати, ягоди и риган и във всеки контейнер можете да добавите едногодишни цветя.

Ъгълът на градинаря

Дори и в малкия двор трябва да намерите място за кът на градинаря. Там ще съхранявате оборудване, продукти за растителна защита, торове, семена.

Поставете удобна маса и стол в зоната за работа и ще имате място, където можете да пресаждате растения, да правите разсад и да сортирате семена. Добавете и декор за украса. Ъгълът ви ще придобие съвсем различно настроение. Една от стените може да се превърне в място за съхранение на дървата за огрев. Направете необичайна рамка с джъмпери и бъдете креативни при оформянето на дървата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Какво да не съхранявате в градинската барака

Да въведете ред във вашата барака е една от възвишените радости на живота. Това е идеалното място за облекчаване на прилива от килера, таванското помещение и гаража

Няма снимка

5 фактора при дизайн на зимна градина

1. Размери - като начало, определете колко свободно място имате в двора или градината си. Тук става въпрос за двете измерения - дължина и ширина. В някои редки случай

Няма снимка

Поканете помощниците в градината още през зимата

Боряна Плашкова В подготовката на градината за зимните месеци е важно да намерите баланс между това да не оставяте прекалено много скришни места за презимуването на вредителите

Няма снимка

Подправки в саксии - отглеждане в 8 стъпки

Первазът на прозореца е идеално място за поставяне на саксии. Освен любимите си цветя, в тях можете да отглеждате свежи билки, дори и зеленчуци. Така получавате възможност да готвите винаги с току що

Няма снимка

Жив плет за красота и защита

Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета

Няма снимка

Мулчирайте, украсете и защитете растенията

Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е важен период за мулчиране. Преди поставянето на мулча премахнете плевелите и внесете бавно действащи торове

Още от Фермер
Няма снимка

2019 - "черна" година за европейските пчелари!

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед

Няма снимка

Как плододават ябълките

Ябълките са овощен вид, при който има голямо сортово разнообразие. Според растежа и плододаването им те могат да се разделят в 4 групи. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-годишни

Няма снимка

Заливайте гранулите на котето само с вода

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

Няма снимка

Култивационните съоръжения са необходимост за хоби градините

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

Няма снимка

Телетата се нуждаят от топла закуска и чиста постеля

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

Няма снимка

Тютюнът ще се изкупува и след Нова година

Търговските дружества, с които тютюнопроизводителите са сключили договори, ще продължат да изкупуват тютюн след 5 януари 2020 година. Това съобщи председателят на Националната асоциация на