Големите ви желания побрани в малката градина

07 октомври 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0 20466
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Най-често при планиране пространството на малкия градински парцел има трудности със зонирането.

Искате в по-голямата градина да сложите барбекю, да имате тревна площ, а също и да си устроите езерце и алпийски хълм. А ще остане ли достатъчно място и за цветните лехи?

Грешката на начинаещите градинари е в това, че са решили да създадат всяка зона - те спазват принципа на свободното пространство.

Има място - нека тук да е барбекюто. А тук ще посадим дърво...В резултат имате всички шансове да създадете едно хаотично пространство.

Но дори и в малкото пространство можете да разположите основните градински зони

За да се избегнат подобни грешки, е необходимо да планирате. Вземете лист хартия и напишете всичко, което бихте искали да видите във вашата градина: оранжерия, лехи, барбекю, беседка, морава, цветни лехи, скална градина и др. После обмислете къде какаво да поставите. Всъщност много елементи могат да бъдат комбинирани и да се получи страхотен резултат.

Колкото и да е малък дворът ви на пръв поглед, винаги има възможност да го направите уютен, красив и функционален.

Главното правило при проектиране на малката градина е да не я правите визуално достъпна още от пръв поглед. Колкото повече различни зони, скрити уютни кътчета и нестандартни решения, толкова по-интересено и уголемено ще изглежда пространството.

За барбекю

Зоната за готвене и хранене може да бъде свързана със скалната градина или алпинеума - на това място можете да поставите и ароматни растения, те обичат слънцето, а камъните не са пречка за тях.

Какво ви трябва за този кът?Мащерка (можете да вземете няколко различни сорта), лавандула, декоративен пелин, чесън, компактни сортове монарда, котешка стъпка са перфектни.

Кът за почивка

Заобиколете къта за почивка с миксбордери. В тях можете да включите най-различни растения за приготвяне на колекции от различни видове чай. Така съчетавате "три в едно" - красота, палза и аромат!

Невен, жълт кантарион, различни сортове мента, маточина, стевия и риган ще бъдат чудесно допълнение към традиционните растения в цветните лехи.

Местата за овошки и зеленчуци

Оформете площите на овощната и зеленчуковата градина по нетрадиционен начин. Например, плодовите храсти могат да се превърнат в жив плет, който визуално разделя градината от другите части на градината.

Ако използвате стандартни храсти, можете да съберете добра реколта и да спестите много място! Червеният касис, цариградското грозде и черната арония са красиви и дават плодове под формата на малко дърво. А под дръвчетата има идеално разположени градински ягоди с различни периоди на зреене и едногодишни цветя.

Тези градинки могат да бъдат проектирани по нетрадиционен начин и така ще спестите място.

Всички искат да имат овощна градина. Но, ако нямате достатъчно място, засадете овощни дръвчета с компактна форма на короната и малък размер. Можете да използвате колоновидни ябълкови дървета, круши, череши и сливи върху подложки джуджета.

Подходящи са за миксбордери, красиви са и близо да цветята . Те се вписват перфектно в голямата картина и не изискват много грижи за отглеждане.

Зелена морава

Поляната с трева в малката градина е най-добре да бъде с кръгла форма. Това визуално ще разшири пространството.

Около нея можете да разположите буйни цветни лехи с любимите си растения. Като основа на цветната градина можете да използвате маломерни декоративни сортове ябълкови дървета, люляк, хортензия и спирея.

Използвайте контейнери

Саксиите и контейнерите решават много от проблемите в малкото пространство. Най-важното предимство на контейнерното градинарство е възможността да се поставят растения там, където те не могат да бъдат засадени по традиционния начин.

С помощта на саксии с цветя можете бързо да създадете исканото настроение в зоната за хранене и гости, да украсите входното стълбище или терасата, да оживите паркинга и слепите зони на къщата.

В зависимост от това, какви растения сте избрали за засаждане, контейнерите могат да създадат различно настроение. Можете да изберете монохромни, тематични композиции, да засадите рози и декоративни треви или да създадете група от любимите си иглолистни дървета. Градинските контейнери могат да изглеждат елегантно и необичайно.

Например можете да съчетавате краставици и подправки, босилек и домати, ягоди и риган и във всеки контейнер можете да добавите едногодишни цветя.

Ъгълът на градинаря

Дори и в малкия двор трябва да намерите място за кът на градинаря. Там ще съхранявате оборудване, продукти за растителна защита, торове, семена.

Поставете удобна маса и стол в зоната за работа и ще имате място, където можете да пресаждате растения, да правите разсад и да сортирате семена. Добавете и декор за украса. Ъгълът ви ще придобие съвсем различно настроение. Една от стените може да се превърне в място за съхранение на дървата за огрев. Направете необичайна рамка с джъмпери и бъдете креативни при оформянето на дървата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Закритите беседки - изберете своя стил

Определете предпочитанията си и посоката Всеки знае, че стилът на допълнителните постройки в градината трябва да се комбинира с основната сграда, оградата и различните декоративни елементи

Няма снимка

Лавандула и лавандин

Много е изписано за това прекрасно и ароматно растение, но и винаги има какво още да се каже за него. Ако трябва да започнем от А и Б за лавандулата, то трябва да кажем

Няма снимка

Дефицитът на хранителни вещества при цветята е по-малкото зло

Компенсира се постепенно  Много пъти е ставало дума за хранителни дефицити при растенията. Публикували сме схеми, таблици и какво ли още не по тази тема

Няма снимка

Излишък на хранителни вещества при цветята

Много и често подхранване = отрова!   Излишъкът на хранителни елементи граничи с токсичност или с други думи- с отрова за цветята, а и не само. Токсичност се появява

Няма снимка

8 идеи за детски кът в двора

Готови решения за всеки бюджет  Запомнете главното правило: детската площадка трябва да е безопасна. Постройте я по-далеч от бодливи храсти, парници и стопански постройки

Няма снимка

Осветете градината: 8 интересни идеи

Обмислете и направете схема  Развихрете въображението си и си представете как искате да видите градината с нощно осветление. Може би сънувате, че цветни фенери трептят в короните на дърветата

Още от Фермер
Няма снимка

Могат ли да съжителстват килим и куче?

Въпросът за балансирането на стила и практичността често се появява, когато ремонтирате или декорирате дома си Собствениците на кучета често избират между дом

Няма снимка

Важно при поливането на овошките

Късното поливане на овощните дръвчета не е препоръчително. Ако почвата е по-влажна, се провокира вторичен растеж на летораслите, както и предивременно развитие на листните пъпки

Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната