Големите ви желания побрани в малката градина

07 октомври 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Най-често при планиране пространството на малкия градински парцел има трудности със зонирането.

Искате в по-голямата градина да сложите барбекю, да имате тревна площ, а също и да си устроите езерце и алпийски хълм. А ще остане ли достатъчно място и за цветните лехи?

Грешката на начинаещите градинари е в това, че са решили да създадат всяка зона - те спазват принципа на свободното пространство.

Има място - нека тук да е барбекюто. А тук ще посадим дърво...В резултат имате всички шансове да създадете едно хаотично пространство.

Но дори и в малкото пространство можете да разположите основните градински зони

За да се избегнат подобни грешки, е необходимо да планирате. Вземете лист хартия и напишете всичко, което бихте искали да видите във вашата градина: оранжерия, лехи, барбекю, беседка, морава, цветни лехи, скална градина и др. После обмислете къде какаво да поставите. Всъщност много елементи могат да бъдат комбинирани и да се получи страхотен резултат.

Колкото и да е малък дворът ви на пръв поглед, винаги има възможност да го направите уютен, красив и функционален.

Главното правило при проектиране на малката градина е да не я правите визуално достъпна още от пръв поглед. Колкото повече различни зони, скрити уютни кътчета и нестандартни решения, толкова по-интересено и уголемено ще изглежда пространството.

За барбекю

Зоната за готвене и хранене може да бъде свързана със скалната градина или алпинеума - на това място можете да поставите и ароматни растения, те обичат слънцето, а камъните не са пречка за тях.

Какво ви трябва за този кът?Мащерка (можете да вземете няколко различни сорта), лавандула, декоративен пелин, чесън, компактни сортове монарда, котешка стъпка са перфектни.

Кът за почивка

Заобиколете къта за почивка с миксбордери. В тях можете да включите най-различни растения за приготвяне на колекции от различни видове чай. Така съчетавате "три в едно" - красота, палза и аромат!

Невен, жълт кантарион, различни сортове мента, маточина, стевия и риган ще бъдат чудесно допълнение към традиционните растения в цветните лехи.

Местата за овошки и зеленчуци

Оформете площите на овощната и зеленчуковата градина по нетрадиционен начин. Например, плодовите храсти могат да се превърнат в жив плет, който визуално разделя градината от другите части на градината.

Ако използвате стандартни храсти, можете да съберете добра реколта и да спестите много място! Червеният касис, цариградското грозде и черната арония са красиви и дават плодове под формата на малко дърво. А под дръвчетата има идеално разположени градински ягоди с различни периоди на зреене и едногодишни цветя.

Тези градинки могат да бъдат проектирани по нетрадиционен начин и така ще спестите място.

Всички искат да имат овощна градина. Но, ако нямате достатъчно място, засадете овощни дръвчета с компактна форма на короната и малък размер. Можете да използвате колоновидни ябълкови дървета, круши, череши и сливи върху подложки джуджета.

Подходящи са за миксбордери, красиви са и близо да цветята . Те се вписват перфектно в голямата картина и не изискват много грижи за отглеждане.

Зелена морава

Поляната с трева в малката градина е най-добре да бъде с кръгла форма. Това визуално ще разшири пространството.

Около нея можете да разположите буйни цветни лехи с любимите си растения. Като основа на цветната градина можете да използвате маломерни декоративни сортове ябълкови дървета, люляк, хортензия и спирея.

Използвайте контейнери

Саксиите и контейнерите решават много от проблемите в малкото пространство. Най-важното предимство на контейнерното градинарство е възможността да се поставят растения там, където те не могат да бъдат засадени по традиционния начин.

С помощта на саксии с цветя можете бързо да създадете исканото настроение в зоната за хранене и гости, да украсите входното стълбище или терасата, да оживите паркинга и слепите зони на къщата.

В зависимост от това, какви растения сте избрали за засаждане, контейнерите могат да създадат различно настроение. Можете да изберете монохромни, тематични композиции, да засадите рози и декоративни треви или да създадете група от любимите си иглолистни дървета. Градинските контейнери могат да изглеждат елегантно и необичайно.

Например можете да съчетавате краставици и подправки, босилек и домати, ягоди и риган и във всеки контейнер можете да добавите едногодишни цветя.

Ъгълът на градинаря

Дори и в малкия двор трябва да намерите място за кът на градинаря. Там ще съхранявате оборудване, продукти за растителна защита, торове, семена.

Поставете удобна маса и стол в зоната за работа и ще имате място, където можете да пресаждате растения, да правите разсад и да сортирате семена. Добавете и декор за украса. Ъгълът ви ще придобие съвсем различно настроение. Една от стените може да се превърне в място за съхранение на дървата за огрев. Направете необичайна рамка с джъмпери и бъдете креативни при оформянето на дървата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Есента - време за промени в двора

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

Няма снимка

Идеи за градински арки

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

Няма снимка

Изберете осветление за градината

Градината е страхотно място за отдих и почивка. Иска ли ви се и след залез слънце да се радвате на красотата й? Въпросът e как да поставите осветителни тела в градината

Няма снимка

Декорации от габиони

Габионите представляват стабилни конструктивни структури, изградени от метална мрежа и скални /а понякога и други/ материали. Технологията на изработка и типа на габионите могат да варират в широки

Няма снимка

Градинка около ствола

Дърветата са неизменна част от красивата и добре поддържана градина. Можете да изберете естествените зеленчукови пейзажи, осигурявайки се сянка, някога не радвайте с великолепни цветя

Няма снимка

Скален кът или алпинеум

Скалните кътове и алпинеумите са декоративни ансамбли, състоящи се от камъни и растения. Те сега са много популярни елементи от ландшафтния дизайн. Пресъздават уникални планински пейзажи

Още от Фермер
Няма снимка

Пасищата - по-ценни от дивата природа

Да не ги разораваме, защото губим ценно биологично разнообразие, твърди доц. Петър Шурулинков от Природонаучния музей на БАН Радина Иванова Доц. Петър Шурулинков работи към Националния природонаучен

Няма снимка

Прекрасно време до изборите, после със 17 градуса надолу

Метеоролозите съветват да сменим гумите със зимни в края на месеца Времето ще е прекрасно до изборите. Ще е слънчево и топло, максималните температури ще са от 21 до 26 градуса

Няма снимка

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

На 15 октомври приключва действието на старата Национална програма по пчеларство, по която фермерите бяха подпомагани в периода от 2017 до 2019 г. За да облекчат кандидатстването за регистрираните

Няма снимка

Отгледайте си дафиново дърво

Може да отгледате дафиново дърво, като за целта засеете семена. Прави се рано напролет (февруари-март) в сандъчета или в по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см,

Няма снимка

Шест причини да си вземете куче

След като се пенсионирате Експерти изброяват поне 6 причини да си вземете за домашен любимец куче, след като се пенсионирате. 1. Забравяте за депресиите По-възрастните често страдат от недостиг на

Няма снимка

Очаква ни слънчева неделя, температурите - до 26 градуса

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. На места в низините, в източната половина от страната и по поречието на река Дунав, в сутрешните часовете ще има ниска слоеста облачност или