Как успешно да управляваме репродукцията в млечната ферма?

07 октомври 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Репродукцията е едно от най-важните звена в млечната ферма. От нея до голяма степен зависи печалбата. В световен мащаб репродуктивните проблеми са вторият по степен фактор за бракуване на дойни крави след маститите. Намалената репродуктивна ефективност не носи загуби само поради бракуването на животни.

Допълнителните загуби са: по-малък брой телета на годишна база, увеличени разходи за медикаменти, понижен коефициент на оползотворяване на храната, разходи за работни заплати, риск от развитие на метаболитни нарушения след отелване и т.н. Изчислените разходи за всеки безплоден ден след 120 дни в лактация са между 4 и 15 лева.

Кои са основните показатели за измерване ефективността на репродукцията във фермата?

- Междуотелен интервал – интервалът в дни между две отелвания на една крава.

- Измерва се средно за стадото. Фермите с добра репродукция имат стойности по-ниски от 400 дни.

- Сервиз период – периодът от отелване до заплождане на кравата. Измерва се средно за стадото. Стойностите при добра репродукция са под 120 дни.

- Брой дози за бременност – необходимият брой дози семенен материал за постигане на една бременност. Измерва се средно за стадото. Стойностите за крави са 1,7 – 2, а за юници 1,2 – 1,5.

- Възраст на първо отелване – възрастта, на която юниците се отелват. При добра репродукция и отглеждане е под 24 месеца.

- Честота на заплождане – този показател е функция между всички крави, които е възможно да бъдат осеменени, осеменените крави и заплодените крави. Измерва се за период от 21 дена (един полов цикъл) и при добра репродукция трябва да бъде над 22%.

Какво влияе върху репродукцията на фермата?

Успехът на репродукцията се влияе от много фактори, основните от които са:

- Животните;

- Персоналът;

- Околната среда;

- Качеството на семенната течност;

- Храненето.

Всеки един от тези фактори влияе по собствен начин върху репродукцията и те трябва да се разглеждат като съвкупност, а не поотделно, защото проблем в един от факторите води със себе си негативен ефект за цялата репродукция.

Храненето на сухостойните крави, преснотелките и кравите до осеменяване оказва огромен ефект върху репродукцията. Основните проблеми се дължат на следните фактори:

Енергиен баланс

Енергийният баланс оказва най-голям ефект върху репродукцията. Нормално апетитът и приемът на сухо вещество намаляват около една седмица преди предстоящото отелване. След отелване приемът на сухо вещество също е намален спрямо количеството на произвежданото мляко. Повечето специалисти се фокусират точно върху този период с цел да поддържат висок прием на сухо вещество преди и след отелване. По този начин се свежда до минимум негативният енергиен баланс и метаболитните нарушения. Целта е животните преди отелване да имат телесно състояние между 3,25 и 3,5, и да не губят повече от 1 точка телесно състояние до осеменяване. Трябва да се вземе под внимание също, че фоликулът се развива за около 10 седмици, така че, ако осеменяваме на 60-и ден след отелване, фоликулът, който овулира в този момент, е започнал развитието си около 2 седмици преди отелване. В този период приемът на сухо вещество е намален и започва недостиг на енергия. Един правилен мениджмънт на храненето през този период може да подобри доста репродуктивните показатели на фермата. Основните цели през този период са: поддържане на висок прием на сухо вещество и борба с метаболитните нарушения.

Добавка на мазнини

Мазнините са най–богатият източник на енергия. Освен с високия си енергиен потенциал, мазнините участват и като важни физиологично активни субстанции. Някои продукти, богати на мазнини, съдържат линоленова киселина (С 18:2), която спада към групата на незаменимите. Омега-3 мастни киселини. Храненето с продукти, богати на линоленова киселина, 2 - 3 седмици преди и първите 60 дни след отелване, подобрява възстановяването на матката и значително повишава заплодяемостта.

Протеинови източници

Използването на дажби с високо съдържание на протеин и такива на база протеинови източници, които са лесноразградими в търбуха, като слънчогледов шрот, соев шрот и люцерна, повишават количеството на урея в кръвта и млякото, а това води до сериозни репродуктивни проблеми. За това е необходимо периодично изследване на уреята в кръвта или млякото и, ако е необходимо, извършване на корекции в храненето. Проблеми с репродукцията започват при нива на урея в млякото над 34 mg/dl. Целевите нива на урея в млякото са в рамките на 22 – 30 mg/dl. Високите нива на урея са токсични за сперматозоидите, яйцеклетката и ембриона, променят pH на матката и намаляват способността на рецепторите в яйчниците да се свързват с лутеинизиращия хормон, което води до намаляване на серумния прогестерон. Повишеният процент на ембрионална смъртност може да се дължи на повишена концентрация на урея, но това не е единствената причина. Трябва да се вземат под внимание и други фактори като топлинен стрес, заболявания и т.н.

Минерали и витамини

Необходимото количество минерали и витамини трябва да бъдат доставяни на организма както през сухостойния период, така и в началото на лактацията. Калцият е един от основните макроминерали в организма. Освен че се отделя в млякото и изгражда скелетната система, той също изпълнява и някои жизненоважни функции в организма. Необходим е за поддържане на имунната система и функцията на всички мускули в тялото. При ниското му ниво в кръвта след отелване се появява клинична хипокалцемия (т.нар. млечна трескa) или клинически незабележимата субклинична хипокалцемия. Субклиничната хипокалцемия води след себе си метрит, изместване на сирищника, кетоза и мастити.

Правилното хранене през сухостойния период е основна предпоставка за избягване появата на хипокалцемия. Манипулирането на калциевите нива може да се постигне по три начина – хранене на дажби с нисък калций ( 0,4 – 0,6% от СВ ), манипулиране на киселинно – алкалното равновесие ( -5 до -15 mEq/100 g ) или използване на калций свързващи агенти. След отелване е препоръчително даването на калциеви болуси или дренч на крави на 2 и повече лактации.

При високопродуктивните млечни животни е наложително добавяне на микроелементите желязо, мед, цинк, манган, кобалт и селен. С най-голямо значение за репродукцията е селенът, като добавянето на органични форми на селен е за предпочитане. От витамините задължително е включването на мастноразтворимите (A, D,E), като с най-голямо значение за репродукцията са витамин Е и бета-каротинът.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Дохранвайте най-слабите прасенца с млекозаместител

Схемата за хранене на най-малките и слаби прасета с млекозаместител е проста и многостранна. На третия ден след раждането прасенцата започват да свикват с млекозаместителя

Няма снимка

Бракувайте петлите с деформирани пръсти от родителското стадо

Лошата постеля предизвиква проблеми с възглавничките на краката в родителското стадо в птицефермата. На петела с подути и инфектирани възглавнички на краката му е трудно да опложда кокошките

Няма снимка

Автоматичната четка в кравефермата увеличава дневния млеконадой с 1 л

Това как кравата се държи в краварника се отразява както на продуктивността й, така и на здравословното й състояние. Затова управлението на поведението на кравите във фермата може да играе голяма

Няма снимка

Какви са симптомите на следродилна агалаксия при свинете майки?

Обикновено синдромът на следродилна агалаксия при свинете майки се появява в рамките на 12 часа - 3 дни след опрасването и може да засегне 10-100% от свинете

Няма снимка

Коластрата не трябва да се оставя на стайна температура

Много е важно да знаете как да съхранявате правилно останалата ви коластра. Не трябва да я оставяте да стои на стайна температура - бактериите в нея се удвояват на всеки 20 минути

Няма снимка

Носачките от родителското стадо трябва да могат да започват да ядат едновременно

Потреблението на фураж от родителското птиче стадо в продуктивния период не трябва толкова силно да се ограничава, колково по време на отглеждането на птиците

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат