Зърнен пазар 2019 - конкуренцията се изостря

08 октомври 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Цените са под натиска на новата реколта

Алма Давидова

Световната реколта и този сезон се оказа обилна и качествена в повечето страни големи производителки. Това ожесточава конкурентната борба, която се разигра на последните египетски търгове.

Египет се връща към изкупуването на пшеница и пазарът внимателно ще следи резултатите от продажбите.

Но за да се постигнат обеми за износ от 20 млн. тона на пазара на ЕС и извън него, ще е необходимо добро ниво на конкурентоспособност през цялата пазарна година.

Определен е и победителя на последния египетския търг за закупуване на хлебно жито. Френската и украинската пшеници бяха предложени на най-ниски цени. Спечели френската.

Компанията Glencore направи изгодно предложение -импорт на пшеница с цена $199,1/тон FOB + фрахт $20,25/тона = $219,35/тона C&F.

Конкуренцията на международната арена остава силна

Украинският износ беше особено активен в началото на сезона. До 16 септември страната вече е изнесла 8,2 млн. т пшеница и 2,8 млн. т ечемик.

Русия изостава в сравнение с миналата година. Износът от страната през август падна със 7.4%.

Министерството на земеделието на Русия все още оценява производството на пшеница на 78 млн. тона и тази оценка изглежда донякъде завишена.

И така на международния агропазар зърното продължава да бъде стратегически важна стока която осигурява не само продоволствена сигурност, но е и стабилен източник на доходи за фермерите в света.

През последните години обемът на търговията със зърнени култури се увеличи значително. На първо място, това се дължи на пазарните закони - поради растежа в търсенето и предлагането.

Увеличаването на потреблението създава благоприятни възможности за развитие на международната търговия със селскостопански продукти и перспективи за поставяне на нови рекорди за износ на зърно.

Световен износ на зърно 2019 г.

Зърното заема една от най-големите стокови позиции на световния агропазар, която се продава от много страни включително и нашата. Затова специално внимание трябва да се обърне на състоянието и тенденциите в износа на зърно в света.

Експертите прогнозират, че през новия сезон обемът на световната търговия със зърно ще бъде 415 млн. тона, което е с 2% повече от предходната пазарна година.

Очаква се Австралия, Европейският съюз и Руската федерация да изнасят повече пшеница.

Обемът на търговията с фуражи ще остане на нивото на 2018/19 МГ.

Ситуацията обаче може да бъде променена от страните от Европейския съюз, които имат значително преходно предлагане на царевица. Следователно е вероятно ЕС през тази година да внесе по-малко зърно от тази култура.

От своя страна, предлагането на американска царевица може да намалее, но дефицитът й може да бъде компенсиран със значителни количества фураж от южната част на Америка. По този начин световният износ на зърно (2019 г.) ще остане стабилен под натиска на пазарните закони.

Конкуренцията на глобалния пазар свали през септември и цените на черноморската пшеница

Експортните й котировки продължиха да падат под влияние на силната конкуренция и слабого външно търсене.

В края на.месец септември, 2019г.,FOB цената за хлебна пшеница в Черноморския район се движи около 187 US$/т,а на ечемика-178 US/т а на фуражната пшеница - 180 US /т.

FOB цената за царевица от Украйна през м.септември е около 160 US$/т.

Цените на царевицата паднаха само за 2-3 седмици с 18% и са със 7% по-ниски на годишна база.

Например руската пшеница с протеин 12,5% често губи по-привлекателните предложения за доставка на зърно от европейските страни.

Отслабването курса на еврото и спадът на котировките дават предимство на европейското зърно, което е по-привлекателно за вносителите.

А търговците отбелязват, че независимо от доста активния износ на пшеница в началото на сезона, украинските терминали остават частично препълнени с пшеница.

Кои са рекордьорите?

Миналата година възможностите за постепенно увеличаване износа на пшеница от Украйна бяха ограничени, поради обема на реколтата.

Така през 2018 г. беше възможно да се получат 19,5 млн. тона зърно от 5 млн. хектара (общият добив е 25 млн. тона).

Това е 6% по-малко, отколкото година по-рано. От началото на новия сезон до септември 2019 г. украинските износители са доставили 5,9 млн.тона.

От началото на настоящата МГ до края на август украинските търговци на зърно увеличават износа на пшеница за ЕС с 6 пъти в сравнение с миналогодишната цифра - до 189 хил. т. Такива обеми дават възможност да заемат водеща позиция като доставчик на тази култура за европейските страни.

20% повече износ на пшеница от ЕС

Обемите на търговията със зърно от Европейския съюз продължават да се увеличават. Така от юли тази година до септември 3,9 млн. тона пшеница са изнесени от ЕС - това е с 20% повече, отколкото през отчетния период на последния маркетингов сезон.

Франция е основният производител на селскостопански продукти в Европейския съюз. Експертите прогнозират, че през 2019/20 MГ делът на износа на пшеница от тази страна ще бъде около 40% от общия брой в ЕС.

От юли до септември 2019 г. продажбите на тази култура от Франция възлизат на 765,3 хил. тона. Саудитска Арабия стана основен купувач на европейска пшеница (508 хил. тона от 01.07.19-02.09.19 или 14% от общия изнесен обем), обаче Алжир традиционно купува повече зърно (451 хил. тона).

Търговията с царевица

Другата основна зърнена култура в света е царевицата, чието производство е стратегическо за световната "продоволствена кошница".

През 2018 г. украинските производители успяха да съберат около 35 млн. тона царевица, поради благоприятните производствени условия.

Това е абсолютен рекорд в историята на държавата.

Очаква се този сезон износът на царевица да бъде 27 млн. тона, което е доста амбициозно, предвид силната конкуренция на международния пазар (предимно от САЩ), както и украинските логистични пречки.

Най-много внасят царевица страните от Европейския съюз.

Вторият по големина вносител е Китай.

Трябва да се отбележи и нарастващата роля на африканските страни - те вече изнасят 8-10% от царевицата.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

За периода 23 - 29 септември 2019 г. през Пристанище Варна1 са изнесени 31,4 хил. тона пшеница, а експортът на ечемик и рапица остава в застой за поредна седмица.

От началото на настоящата пазарна година до момента експортът на пшеница през порта е с 16,4% под отчетения за същия период на миналия сезон, докато този на рапица и ечемик е съответно с 2,7% и над два пъти повече.

От началото на новия пазарен сезон до 22 септември 2019 г. през “Пристанище Варна” ЕАД са изнесени 33,5 хил. тона царевица, а експорт на слънчоглед все още не е реализиран.

Почти всички основни зърнени и маслодайни култури се търгуват на по-ниски цени спрямо година по-рано, като поевтиняването достига до 16,1% при хлебната пшеница. Изключение прави рапицата, чиято цена се изравнява с отчетената по същото време на 2018 година.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

Фонд „Земеделие“ изплати близо 26 млн. лв. за агроекология за Кампания 2019 г.

Започнаха плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Държавен фонд „Земеделие“ преведе 25 940 506 млн

Няма снимка

Въпреки че е малък, биобизнесът е бързо растящ

Сериозни предизвикателства и трудности пред биопроизводителите отминаха през изминалата година. Въпреки това, те не могат още да отдъхнат, защото продължават не малко проблеми

Няма снимка

Фермерските пазари съживяват и затихващи пространства

Директните продажби са алтернатива за всички малки стопани Радина Иванова След дълги години съществуване като идея, първият фермерски пазар в България, макар и като социален експеримент

Няма снимка

Новият пакет от Байер – Секатор Power + Солигор

Предимства на Секатор POWER • Секатор Power e новото технологично решение от Байер срещу всички трудни за контрол широколистни плевели като великденче, мак, здравец и др

Няма снимка

Коста Рика изнася свинско месо за Китай след 6-годишни преговори

Миналата седмица контейнер с 24 т свинско месо потегли от Пуерто Калдера към Китай. С това Коста Рика стана първата централноамериканска държава, която изнася този вид месо на основния световен пазар

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат

Няма снимка

Хранене на овце и кози след раждането

През първите дни - доброкачествено люцерново или ливадно сено на воля Освен сеното се дава и около 500-600 г концентриран фураж на два пъти през деня. През следващите дни се увеличава концентрираният