Земеделие според климатичните промени - инициативата “Тератон”

12 октомври 2019 Растениевъдство 0 10323
Няма снимка
Дейвид Пери, главен изпълнителен директор на компанията Indigo agriculture
1 2
 

Целта е пренасочването на 1 трилион тона въглероден диоксид към почвата чрез финансиране на фермерите, използващи възстановяващи практики

Боряна Плашкова

През април тази година стойностите на въглеродния диоксид в атмосферата са достигнали рекордни стойности - 415 ppm - най-високите, които са записвани някога през човешката история.

Преди Индустриалната революция, когато още не сме използвали естествените горива за добив на енергия, тези стойности са били около 280 ppm.

Разликата от 135, умножена по обема на атмосферата разкрива 1 трилион тона (1 тератон) въглероден диоксид в атмосферата, които не са присъствали преди 350 години, но ги има днес.

Възникват много спорове по въпроса, кои са точно причините това да се случи, но тези числа са факт.

Американската компания Indigo Agriculture, занимаваща се с технологичния напредък в земеделието, в продължение на няколко години е търсила начин, по който тези молекули да бъдат прибрани някъде, където да се задържат и съхранят.

Накрая успяла да намери механизъм, позволяващ работа без замърсяване на околната среда, който да е достъпен за всички и постоянно на наше разположение - фотосинтезиращите растения

Всяка тяхна част се състои от въглерод, който имат способността да улавят от атмосферата и да го превръщат в органично вещество, натрупващо се впоследствие, като подземни въглеродни съединения в стабилна форма, подхранващи живота в почвата.

Улавянето и задържането на въглеродния диоксид в почвата е възможно най-обхватното и бързо действие, което можем да предприемем в отговор на климатичните промени, обяснява главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Пери.

На 12-ти юни тази година Indigo Agriculture официално обяви началото на инциативата “Тератон”, целяща пренасочването на 1 трилион тона въглероден диоксид към почвата на възможно най-голяма земеделска площ по света чрез финансиране на фермерите, използващи възстановяващи земеделски практики. Способността на растенията да акумулират въглерод, а на почвата да го задържа, е технологията, която те ще използват и то на достъпна цена.

Инициативата ще обедини инвеститори, фермери, научни работници и нестопански оргазнизации в една обща цел: чрез съвместна работа да се подобрят производствените резултати, опазването на околната среда и здравето на потребителите.

Иноваторите в тази област ще могат да се съревновават в създаването на нови технологии, позволяващи да се увеличи задържането на въглерода в почвата и да се намали нуждата от употреба на химически препарати и торове.

За да се осъществи инициативата, компанията е създала свободен пазар където фермерите ще бъдат финансово мотивирани да практикуват възстановяващо земеделие. От другата страна на този пазар ще стоят хранителни компании, стремящи се да предлагат продукти, които са в подкрепа на околната среда и климата: бизнеси, които са въглерод-неутрални; неправителствени организаци; инвеститори; застрахователни компании и просто хора, желаещи да допринесат към решаване на климатичните проблеми.

Фермерите, включили се през първите 12 месеца от началото на инициативата, ще получават минимум 15 щатски долара ,за всеки тон въглероден диоксид уловен от атмосферата, а в последствие цената ще се определя от модела на търсене и предлагане.

Приблизителните очаквания на компанията са покачване на печалбите, като от един акър земя те ще достигнат от 30 до 60 щатски долара.

Ще бъде проведен и “Тератон” експеримент, представляващ най-мащабното улавяне на въглероден диоксид от атмосферата, поставяйки земеделските производители и научната общност върху една обща платформа.

В партньорството си с много организации Indigo Agriculture може да използва дигиталните си технологични предимства, анализ на почвени проби и на сателитни изображения, за да измери нивата на въглеродно улавяне в почвата при различните участници в експеримента в период от минимум едно десетилетие.

Целта е да се открие кои земеделски практики са най-успешни в улавянето на въглерода и да се разбере въздействието им върху производствената рентабилност и храненето на растенията. Събраните научни данни от проучването ще бъдат свободно достъпни за широката публика и останалите изследователи в областта с цел раждането на иновации.

Установено е, че единица земеделска площ улавя в себе си средно 1% въглерод, за разлика от единица необработваема земя, която улавя между 3 и 7%.

Проблемът е в това, че съвременното земеделие спомага за връщането на огромни количества от въглерода обратно в атмосферата.

Възстановяващите практики в земеделието ни позволяват да продължим да обработваме земите с цел продукцията на храна, но запазвайки способността им да улавят над 3% въглерод.

Преминаването към агротехника, съобразена с климатичните промени, може да намали производствените разходи на фермерите и да увеличи добивите им в дългосрочен план.

За да се осъществи улавянето на въглероден диоксид с такъв обем, за инициативата са назначени агрономи, които да помагат на фермерите да преминат към възстановяващи земята практики, включващи: използването на покровни култури; нулевите обработки на почвата; биоразнообразие и сеитбооборот; минималното използване на химически препарати и торове; съчетаване на животновъдството с растениевъдството; задържане на жива растителна маса в почвата целогодишно и др.

Повечето предварителни оценки предполагат количества между 2 и 5 милиарда тона въглероден диоксид, уловени за една година в земеделските площи.

Резултатите са разумно пресметнати и красноречиво показващи техническия потенциал, с който разполагаме.

В рамките на няколко десетилетия се предвиждат около 100-200 уловени тона. Това количество е огромно и е решаващо за смекчаването на климатичните промени.

В крайна сметка този потенциал не би могъл да достигне поставената цел от 1 милиард тона и Пери съветва участниците да не поддържат нереалистични очаквания и надежди, че инициативата сама по себе си ще реши климатичните проблеми, пред които сме изправени, въпреки главната роля, която ще изиграе. Пери наистина е обнадежден от потенциала на инициативата и дори понякога климатичната криза да изглежда неконтролируема, ако всички бъдат мотивирани да работят заедно, нещо голямо може да се случи.

Иновативните технологии на Indigo Agriculture вече се предлагат и в Европа

Седалището на компанията се намира в град Базел, Швейцария. Между 10 и 16-ти ноември тази година в Хановер, Германия, Indigo Agriculture ще представи иновативния си подход в областта на земеделието, по време на участието си на “Agritechnica” в Хановер.

Първоначално компанията ще обслужва дребните и едрите земеделци само в Германия и постепенно ще се разраства в другите европейски държави. Нейните цели са оптимизиране на веригата за доставки и постигане на пряка връзка със земеделските производители, снабдяващи ни с висококачествена продукция, получена по устойчив начин.

“Indigo Agriculture” ще предложи на немските фермери иновации в третирането на семена с полезни микрорганизми, в дигитализацията на земеделските процеси и тестовете за качество на посевния материал.

Също така ще допусне участието на европейските земеделски производители в програмата за развитие на почвеното здраве и задържането на въглерод, както и в създадения от нея свободен пазар и електронната му платформа. Компанията в момента работи с около 920 земеделски производители от 3 континента, чиито площи достигат приблизително 3 милиона акра.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Денят на отворените врати в Добруджанския земеделски институт ще е на 3 юни

Денят на отворените врати, посветен на зърнено-житните култури, ще  е на 3 юни, съобщиха от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Началото ще е в 10

Няма снимка

Дъждът съживи житните посеви, връща надеждата на фермерите

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

Няма снимка

Високи добиви от слънчоглед само с балансирано хранене

Променливото време може да стресира младите растения, а затормозеното им развитие да се отрази на добивите и качеството на получената продукция 28Ваня Велинска Слънчогледът е втората по значение

Няма снимка

Американски учен: Иранска пшеница е най-устойчива на листна въшка

Една от най-сериозните заплахи срещу американската пшеница е руската житна въшка, пише Soil Science Society of America. Както подсказва името им, тези инвазивни вредители родом от Евразия са стигнали

Няма снимка

Как АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС засилва действието на хербицидите при третиране на царевица?

АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС е многофункционален, висококачествен природен биостимулант за листно приложение при зърнени, маслодайни, овощни и зеленчукови култури, лозя и други

Няма снимка

В Списък 2020: всички разрешени продукти за растителна защита

В Списък 2020, освен всички фунгициди, хербициди, инсектициди и торове има публикувани схеми с BBCH фазите на растеж на всички отглеждани култури в България

Още от Фермер
Няма снимка

Сделки за царевица на Софийската стокова борса

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

Няма снимка

От 7 до 37 градуса през юни

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят