Важно, когато избирате употребяван телехендлер

13 октомври 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Както при всяка покупка на машини втора употреба, външният вид рядко лъже

Телехендлерът е ядрото на много селскостопански ферми и се е превърнал в предпочитана машина за всичко - от преместване на зърно, силаж и слама до товарене на семена и тор.

Тъй като ролята на тази машина е толкова важна, си струва да бъдете особено внимателни, ако я купувате втора употреба. От съществено значение е да избирете товарач, който е бил третиран добре, използван е внимателно и е бил обгрижван правилно, за да не излага на риск следващия си собственик.

Повечето дилъри вероятно ще предлагат машини, които са преминали поне основни проверки и обслужване

Както при всяка покупка на машини втора употреба, външният вид рядко лъже. Разбира се, има и изключения, но най-общо казано, ако една машина изглежда зле отвън, шансовете да има проблеми отвътре са по-големи.

Телескопичните товарачи, прекарали времето си в животновъдни ферми, е по-вероятно да са работили дълбоко в кал и оборски тор. Но собствениците, които се грижат за техниката си, би трябвало да гарантират, че по-голямата част от тази мръсотия се отмива на редовни интервали. Машина, чиста отдолу, е добър знак. Трябва също да се обърне внимание на общата чистота на кабината, повреди на калниците, вдлъбнатини и ожулвания, счупени огледала, скъсани седалки и т.н.

С товарачите от земеделски ферми също може да е било толкова злоупотребявано, особено ако са били използвани за товарене на камиони набързо, с последствия за спирачките, трансмисията и гумите.

Внимавайте и за специализирани строителни машини, тъй като те често няма да притежават функциите, които много ферми изискват, като ограничено разхлабване, климатизация и 40 км/ч максимална скорост на пътя. Също така е вероятно да имат по-малко скорости и по-малка мощност, както и различен джойстик.

Състоянието на гумите е съществено при самоходните машини, а за телехендлерите е дори двойно по-важно. Не само износените гуми предоставят малко сцепление (особено ако се очаква машината да работи в сламени дворове или силажни купчини), но сериозните разцепвания и пукнатини могат да бъдат опасни при заредена машина.

Когато разглеждате потенциална покупка, е добре да се въоръжите с комплект инструменти за проверка (фенерче, отвертки, регулируем гаечен ключ) за отваряне на панели и разглеждане на скрити места. Проверете въздушния филтър, състоянието на радиатора и нивото му на вода/антифриз.

След като направите първоначален оглед и след като машината работи известно време, за да загрее маслата, проверете двигателя, трансмисията и нивата на хидравличното масло. Добре обгрижваната машина често може да бъде идентифицирана по датите на смяна на филтъра/часовете на двигателя.

За товарача, независимо от вида на предаването, проверката на маслото на трансмисията е особено важна.

Миризмата на изгоряло масло може да показва сериозен проблем с предаването или най-малкото да е знак за злоупотреба с машината, която е вероятно да доведе до проблем.

Работата дълбоко в кал и силаж оказва своето влияние върху задвижващите валове на телехендлерите. Освободете навиването на въртящия момент във вала и огледайте за течове на масло

Проверете дали всички връзки са толкова стегнати, колкото трябва. Когато тествате задвижването на машината, слушайте за чукане от вала или виене от трансмисията.

Телескопичните товарачи прекарват много време в маневриране. Така че проверете внимателно всички шарнири и се уверете, че те не са повредени, тъй като ремонтът/подмяната може да струва скъпо.

Разгледайте вилиците на стрелата за надраскване от попадане на отломки както отпред, така и отзад.

Те трябва да бъдат скосени по горните си облицовани ръбове. Ако скосяването се е износило, вилиците се нуждаят от подмяна.

Прегледайте всички щифтове и втулки на стрелата за игра и износване. Също така внимателно погледнете хидравличните тръбопроводи под стрелата. Тръбите, които са изместени от мястото си, вероятно ще доведат до голяма сметка за смяна.

Проверете дали предпазителят на носа на стрелата е монтиран и е в добро състояние. Ако не е, тогава ще има натрупване на отпадъци, а масло плюс песъчинки не са добра комбинация, когато става въпрос за метал.

Време е да завъртите ключа, но преди да задействате машината, проверете дали светлините на таблото работят както трябва и не пропускайте да обърнете внимание на бутона на индикатора за безопасно натоварване.

Оставете двигателя няколко минути да загрее и използвайте времето, за да проверите всички лостове, ръчната спирачка и спирачките. Слушайте звука на двигателя за всякакви необичайни шумове и след това направете същото с трансмисията. Докато правите тест-драйва, оценете мощността, общата производителност и всички признаци на прегряване.

След това прегледайте всички функции на стрелата и огледайте машината за всякакви течове и капки. Проверете също резервоара на спирачната течност.

Обърнете внимание дали спирачката при задействане държи машината и дърпа оборотите на двигателя надолу. Ако машината е хидростатична, уверете се, че тя спира, когато кракът на водача бъде свален от дросела.

Проверете дали всички режими на колелата (заден, преден, "рачешки") работят както трябва и че при превключване между тях се подравняват правилно. Най-добрият начин да направите това е, когато сте в движение по път или писта. По този начин звукът от задействане на задната ос ще бъде чут незабавно.

Проверете дали окачването на стрелата работи правилно, като поставите товар върху приставката и предприемете кратко пътуване с него на борда. Ако купувате машина без нейните приставки и планирате да използвате свои собствени от друг товарач, бъдете сигурни, че те ще паснат на геометрията на стрелата. Трябва да имате предвид, че адаптер ще избута напред центъра на товара, намалявайки капацитета.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Нов протокол за обмен на данни от CLAAS

CLAAS разработи нов протокол за обмен на данни (API), който гарантира техния безплатен трансфер между TELEMATICS и информационни системи за управление на селскостопански предприятия от други

Няма снимка

Agritechnica 2019: New Holland представя първият в света трактор на метан T6 Methane Power

Новината за премиерата съобщиха от Интерагри България – единствен официален вносител на New Holland за страната New Holland Agriculture представя първия в света производствен трактор T6 на метан на

Няма снимка

Роботи възраждат японските ферми

Модерните технологии ще си партнират със земеделските производители и ще помогнат за създаването на нови форми на земеделие Японските фермери са подложени на натиск както от евтин внос

Няма снимка

Комбинираният валяк пази добре влагата и леглото на семената

Машината прави възможно разтрошаването и на най-твърдите буци след оран или култивиране С нея при пролетна обработка може да се постигне до 15% увеличение на реколтата Екип на  в

Няма снимка

Станчо Станчев: Не трябва да ти се свидят пари за машини

Винаги съм ги избирал по големина - колкото по-мощни, по-добре, признава усмихнат фермерът Ивона Величкова Винаги е интересно как един земеделски производител подбира машините, с които работи

Няма снимка

McCormick пуска четири нови модела трактори

Най-новата линия на McCormick X7.6 VT-Drive, захранвана от FPT, включва четири модела. Eдин от тях съответства на един от съществуващите модели (151 к.с. до 225 к.с

Още от Фермер
Няма снимка

Да се прибират цъфтящите зелета

Така наречените цъфтящи зелета, към които спадат карфиолът и броколите, са по-капризни към студа. Тази есен те останаха до късно в градините. Все пак застудяването вече започна,

Няма снимка

Фермери питат - кога да продам с печалба?

Анализатори препоръчват: слънчогледа задръжте до зимата, а царевицата пласирайте през март Алма Давидова Както винаги, след като реколтата вече е прибрана

Няма снимка

Днес ще бъде предимно облачно и дъждовно, температури между 16 и 23 градуса

Ще е предимно облачно. Валежите в Югозападна България ще се усилят и на места ще са значителни. Вятърът ще е от югоизток, предимно умерен. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса

Няма снимка

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г

Няма снимка

До какво водят пропуските в зазимяването

Най-често пчеларят отчита ненормални състояния на пчелните семейства.Тези аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: 1) слаби пчелни семейства

Няма снимка

Уведомителните писма за агроекологичните плащания за кампания 2017 вече са онлайн

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz