Каква е разликата между айвар, пинджур и лютеница

09 октомври 2019 Кулинария 0 58797
Няма снимка
1 2
 

Може би ще се запитате каква е разликата между пинджур, лютеница и айвар.

Лютеницата се приготвя от смлени, обикновено печени червени чушки, домати, кромид лук, патладжан, моркови, подправки и олио. При приготвянето ѝ не правим марината.

Лютеницата може да се яде намазана на филия хляб и поръсена с натрошено сирене, или като гарнитура към скара, картофи, ориз или тестени изделия. С лютеница се прави традиционна българска салата с лук или смесена с варен боб.

Айварът е сръбски специалитет, който се приготвя от червени чушки.

В някои рецепти за айвар се използват и печени патладжани. При авайра НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ червени домати или доматено пюре. Популярен е много и в Македония.

Пинджурът също е разновидност на така популярните по нашите ширини подправени зеленчукови салати (паста, сос, пюре), които се приготвят от червени чушки, патладжан и домати.

Използва се като салата, предястие, гарнитура към месни блюда или като паста за сандвичи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

Няма снимка

Вкусни запеканки с тиквички

В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана

Няма снимка

Зелен лучен сос

Продукти: 50 г зелен лук (приблизително 1 връзка), 150 г заквасена сметана (маслеността не е от съществено значение) ? ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. брашно (само ако сосът е прекалено течен) Приготвяне:

Няма снимка

Зеленчуково рагу в плик

Хубаво е, когато не е нужно да мислите дълго какво да готвите за обяд или вечеря. През лятото тези въпроси се решават бързо. Винаги можете да нарежете зеленчуци за салата или да ги запечете

Няма снимка

Кой не обича сини сливи?

Три рецепти, които си заслужава да знаете Вкусен сос  Продукти: 2 кг сини сливи, 200 г пресен кориандър, 200 г прясна мента, 4-5 скилидки чесън, 0,5-1 ч. лъж. лют червен пипер, 1 суп. лъж. сол, 2 суп

Няма снимка

Кюфтенца в листа от босилек

Ще ви трябва смляно телешко месо. Може би някои предпочитат свинското, но в нашия случай телешкото е по-подходящо. Вземете около четвърт килограм. Освен месо ще ви трябват подправки за каймата

Още от Фермер
Няма снимка

Слънце по Черноморието и гръмотевични бури в Западна България днес

В часовете след обяд на много места в Западна България ще има валежи, придружени от гръмотевици, предаде БНТ. В Източна България ще остане слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър

Няма снимка

През август изплащат de minimis, за картофопроизводителите - по-късно

С 12% по-висока ставка ще получат бенефициентите по обвързаната подкрепа при плодове и зеленчуци тази година, с 9% се вдига Схемата за единно плащане на площ

Няма снимка

Защо кучето ми кашля?

Има няколко причини, които варират от нещо леко до по-сериозно заболяване Всяко куче или кученце кашля от време на време. Това не е много изненадващо, тъй като те използват устата и носа си

Няма снимка

МОСВ: Пестете водния ресурс

Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки и положените максимални усилия, тази година нивото в язовирите в страната започна да пада едва през месец август заради

Няма снимка

Подготовка за есенно развитие

В зависимост от състоянието, в което се намират пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки както за есенното им развитие, така и за запасяването им с храна

Няма снимка

На 19-и август отварят приема по мерките Ковид-1 и Ковид-2 за сектора

На 19-ти август ще бъдат отворени за кандидатстване мерките COVID -1 и COVID- 2, стана ясно днес по време на брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите