Каква е разликата между айвар, пинджур и лютеница

09 октомври 2019 Кулинария 0 84024
Няма снимка
1 2
 

Може би ще се запитате каква е разликата между пинджур, лютеница и айвар.

Лютеницата се приготвя от смлени, обикновено печени червени чушки, домати, кромид лук, патладжан, моркови, подправки и олио. При приготвянето ѝ не правим марината.

Лютеницата може да се яде намазана на филия хляб и поръсена с натрошено сирене, или като гарнитура към скара, картофи, ориз или тестени изделия. С лютеница се прави традиционна българска салата с лук или смесена с варен боб.

Айварът е сръбски специалитет, който се приготвя от червени чушки.

В някои рецепти за айвар се използват и печени патладжани. При авайра НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ червени домати или доматено пюре. Популярен е много и в Македония.

Пинджурът също е разновидност на така популярните по нашите ширини подправени зеленчукови салати (паста, сос, пюре), които се приготвят от червени чушки, патладжан и домати.

Използва се като салата, предястие, гарнитура към месни блюда или като паста за сандвичи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Няма снимка

Защо да добавяте сода към каймата за кюфтета

Содата за хляб е полезна и необходима във всяко домакинство. Тя се добавя в много и различни ястия, включително при приготвянето на кайма за кюфтета. Защо изобщо трябва да правите това

Няма снимка

С какво да заменим яйцата в рецептата

5 хитри трика от Гергана Филипова от Враца И на най-добрата домакиня може да се случи някой от продуктите да е свършил – брашно, яйца, сол, захар.За радост на любителите на кулинарията винаги можете

Няма снимка

Консервиран пъпеш

Ако не знаете, пъпешът също може да се консервира. Предлагаме ви рецепта как да съхраните плода и да му се наслаждавате дори през зимата. Продукти: 1 пъпеш, 4-5 супени лъжици захар

Няма снимка

Асорти от зеленчуци

Приготвянето на зимнина е отговорна дейност, която не трябва да се пренебрегва. Разбира се, през зимата в супермаркета можете да намерите практически всякакви плодове и зеленчуци

Още от Фермер
Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца

Няма снимка

Глобалният пазар за роботизирани машини ще се удвои за 5 години

Това показва скорошно проучване на нидерландската банка ABN AMRO Недостигът на работна ръка и устойчивото производство на храни са основните двигатели на растежа

Няма снимка

Дневните температури падат, но слънцето остава

Ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса

Няма снимка

Сурови картофи за зайците само при угояване!

Картофите спадат към сочните фуражи и могат да се използват за храна на зайци в сурово състояние само когато не са покълнали. Те трябва да са добре почистени и измити