Каква е разликата между айвар, пинджур и лютеница

09 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

Може би ще се запитате каква е разликата между пинджур, лютеница и айвар.

Лютеницата се приготвя от смлени, обикновено печени червени чушки, домати, кромид лук, патладжан, моркови, подправки и олио. При приготвянето ѝ не правим марината.

Лютеницата може да се яде намазана на филия хляб и поръсена с натрошено сирене, или като гарнитура към скара, картофи, ориз или тестени изделия. С лютеница се прави традиционна българска салата с лук или смесена с варен боб.

Айварът е сръбски специалитет, който се приготвя от червени чушки.

В някои рецепти за айвар се използват и печени патладжани. При авайра НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ червени домати или доматено пюре. Популярен е много и в Македония.

Пинджурът също е разновидност на така популярните по нашите ширини подправени зеленчукови салати (паста, сос, пюре), които се приготвят от червени чушки, патладжан и домати.

Използва се като салата, предястие, гарнитура към месни блюда или като паста за сандвичи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пилешко филе със сметанов сос

Деликатният, изискан вкус и лесното и бързо приготвяне са само част от многото предимства на това ястие Продукти: 1 кг пилешко филе, 1 ч. чаша сметана за готвене, 1 ч. лъж

Няма снимка

Смути с грозде

Модерна напитка и за млади, и за стари Смутитата са на мода, особено сред младите. Разхлаждат, съдържат витамини, а и не се приготвят трудно. В тези дни и на пазара, и при баба на село

Няма снимка

Яйца със зеленчуци на фурна

Диетолозите твърдят, че е най-полезно зеленчуците да се приготвят на фурна. Рецептата, която ви предлагаме позволява максимално да запазите хранителните вещества

Няма снимка

Испанска тортиля с розмарин

Тортилята е сред най-лесните испански рецепти. Оригиналната рецепта има хиляди интерпретации - добавят се тиквички, чушки, скариди и т.н. Подходяща е за закуска, обяд и вечеря, за лято и зима

Няма снимка

Шарлота с ябълки и канела

Продукти: 1 кг ябълки, 200 г захар, 160 г брашно, 5 яйца, 2 суп. лъж. нишесте, 1-2 ч. лъж. смляна канела, 1,5 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Още от Фермер
Няма снимка

Пасищата - по-ценни от дивата природа

Да не ги разораваме, защото губим ценно биологично разнообразие, твърди доц. Петър Шурулинков от Природонаучния музей на БАН Радина Иванова Доц. Петър Шурулинков работи към Националния природонаучен

Няма снимка

Есента - време за промени в двора

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

Няма снимка

Прекрасно време до изборите, после със 17 градуса надолу

Метеоролозите съветват да сменим гумите със зимни в края на месеца Времето ще е прекрасно до изборите. Ще е слънчево и топло, максималните температури ще са от 21 до 26 градуса

Няма снимка

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

На 15 октомври приключва действието на старата Национална програма по пчеларство, по която фермерите бяха подпомагани в периода от 2017 до 2019 г. За да облекчат кандидатстването за регистрираните

Няма снимка

Отгледайте си дафиново дърво

Може да отгледате дафиново дърво, като за целта засеете семена. Прави се рано напролет (февруари-март) в сандъчета или в по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см,

Няма снимка

Шест причини да си вземете куче

След като се пенсионирате Експерти изброяват поне 6 причини да си вземете за домашен любимец куче, след като се пенсионирате. 1. Забравяте за депресиите По-възрастните често страдат от недостиг на