Каква е разликата между айвар, пинджур и лютеница

09 октомври 2019 Кулинария 0 87300
Няма снимка
1 2
 

Може би ще се запитате каква е разликата между пинджур, лютеница и айвар.

Лютеницата се приготвя от смлени, обикновено печени червени чушки, домати, кромид лук, патладжан, моркови, подправки и олио. При приготвянето ѝ не правим марината.

Лютеницата може да се яде намазана на филия хляб и поръсена с натрошено сирене, или като гарнитура към скара, картофи, ориз или тестени изделия. С лютеница се прави традиционна българска салата с лук или смесена с варен боб.

Айварът е сръбски специалитет, който се приготвя от червени чушки.

В някои рецепти за айвар се използват и печени патладжани. При авайра НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ червени домати или доматено пюре. Популярен е много и в Македония.

Пинджурът също е разновидност на така популярните по нашите ширини подправени зеленчукови салати (паста, сос, пюре), които се приготвят от червени чушки, патладжан и домати.

Използва се като салата, предястие, гарнитура към месни блюда или като паста за сандвичи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Италианска паста

5-те най-популярни рецепти и как да ги приготвите Пастата е гръбнакът на италианската кухня. Разбира се, само ако говорим за качествени продукти от твърда пшеница

Няма снимка

Картофени крокети

Продукти: 700 г картофи, 40 мл готварска сметана, 2 яйца, 35 г грис, 60 г брашно, 4 супени лъжици галета, 10 г кориандър, олио за пърженето, магданоз, копър

Няма снимка

Домати "Ветрило"

Пълнени с месо и запечени на фурна Много оригинално и лесно за приготвяне ястие от домати и месо на фурна. Подходящо както за празнична трапеза, така и за вкусна вечеря

Няма снимка

Кюфтета с кълцано месо

Пилешките гърди са чудесни за приготвяне на кълцани кюфтета. От тях се получава най-деликатната едрозърнеста кайма. Продукти: 1 кг филе, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, 1 суп. лъж

Няма снимка

Пай с карфиол и спанак

Тази рецепта е за любителите на солените печива със зеленчуци. За да намалите калоричността на пая и да го направите по-полезен, можете да замените част от пшеничното брашно с царевично

Още от Фермер
Няма снимка

Предсезонна кампания за зърнокомбайни New Holland

Специални предсезонни цени и 5 години пълно техническо обслужване на всички комбайни New Holland, закупени или авансирани до 10.12.2020 г. от ИНТЕРАГРИ България Само до 10 декември 2020 г

Няма снимка

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г. и мярка COVID 3

От днес Държавен фонд "Земеделие" приема заявления за помощ на пчелари и малки предприятия за преработка на селскостопански стоки.  Приемът по Националната пчеларска програма за 2021 г

Няма снимка

Очаквайте на 3 ноември годишния приз "Агробизнесмен на България" и отличията "Успелите"

На 3 ноември вестник „Български фермер" ще обяви носителя на годишния приз „Агробизнесмен на България”. Най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас

Няма снимка

Решението: Постепенно възраждане на образователната система в сектора

Тя да отговаря на изискванията на момента, а не на мисленето на българина „ Аз акъл си имам, ти пари ми дай!“, препоръчва проф. Пламен Мишев 1. Каква е оценката ви за българския агробизнес днес

Няма снимка

Приберете късните плодове от градините!

Условията ще са подходящи за обследване на посевите със зимни житни Падналите валежи през предходния период, между 10–20 л/кв.м, в районите на Враца, Кнежа, Плевен, Ловеч, София

Няма снимка

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости