Домашна аджика без варене

10 октомври 2019 Кулинария 0 10044
Няма снимка
 

Ароматният и пикантен сос е чудесно допълнение към много месни ястия.

Продукти: 6 кг домати, 600 г чесън, 2 кг чушки, 8 люти чушки, 2 суп. лъж. захар, 6 суп. лъж. едра сол, 10 суп. лъж. оцет, зелени подправки (магданоз и копър).

Приготвяне: В основата на този ароматен грузински сос са доматите, чушките и чесънът. Тъй като се приготвя без варене, зеленчуците са запазили полезните си качества и хранителните вещества.

Аджиката е подходяща гарнитура за месни, рибни и дори зеленчукови ястия. Пресният чесън ще ви помогне да се чувствате добре през студените зимни дни, а доматите, чушките и подправките ще укрепят имунитета ви.

За приготвянето на аджика изберете месести и зрели домати, едра сол, виолетов чесън и зелени подправки. Чушките можете да изберете в зависимост от собствения си вкус. Те могат да са червени, зелени, жълти, сладки или люти.

След като сте подготвили всички продукти, измийте старателно зеленчуците и обелете чесъна.

Тъй като няма да варите, добре е предварително да стерилизирате бурканите и капачките, за да може по-дълго време да запазите соса си.

Почистете зеленчуците от семената и люспите. Доматите ги нарежете на четвъртинки и ги оставете в гевгир за час и половина. Така ще се отдели излишната течност. След това се смилат в месомелачка. По същия начин се смилат чушките. Чесънът се обелва и се смачква с преса.

Към зеленчуковата смес добавете сол, захар, оцет и зелените подправки. Всичко много старателно се разбърква.

Готовата смес се разлива по бурканите и се затваря плътно с метални капачки. Аджиката може да се яде веднага. Ако нямате планове да я пазите за зимата, оставете я за известно време на студено, за да се охлади и сервирайте на масата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Още от Фермер
Няма снимка

Ако пръскате, а след това завали

През последните дни паднаха доста валежи в цялата страната. Често в подобни ситуации любителите се питат какво да правят, ако преди това са пръскали. Дали третирането да се повтори

Няма снимка

Започна приемът на проекти, свързани с местната идентичност и занаяти

Стартира приемът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г

Няма снимка

Отворен е приемът на проекти за сътрудничество на местни групи

Стартира приемът по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие

Няма снимка

5 нови сорта зеленчуци на ИЗК “Марица” очакват патент

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият

Няма снимка

Нерешени проблеми и цената на пшеницата тревожат фермерите

Как се справят в кризата, коментират представители на различни сектори Жени Владинова През последните 3 месеца на фокус са притесненията, причинени от коронавируса

Няма снимка

И днес ще е облачно и дъждовно

Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превалява, предаде НИМХ, цитиран от БТА