Домашна аджика без варене

10 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Ароматният и пикантен сос е чудесно допълнение към много месни ястия.

Продукти: 6 кг домати, 600 г чесън, 2 кг чушки, 8 люти чушки, 2 суп. лъж. захар, 6 суп. лъж. едра сол, 10 суп. лъж. оцет, зелени подправки (магданоз и копър).

Приготвяне: В основата на този ароматен грузински сос са доматите, чушките и чесънът. Тъй като се приготвя без варене, зеленчуците са запазили полезните си качества и хранителните вещества.

Аджиката е подходяща гарнитура за месни, рибни и дори зеленчукови ястия. Пресният чесън ще ви помогне да се чувствате добре през студените зимни дни, а доматите, чушките и подправките ще укрепят имунитета ви.

За приготвянето на аджика изберете месести и зрели домати, едра сол, виолетов чесън и зелени подправки. Чушките можете да изберете в зависимост от собствения си вкус. Те могат да са червени, зелени, жълти, сладки или люти.

След като сте подготвили всички продукти, измийте старателно зеленчуците и обелете чесъна.

Тъй като няма да варите, добре е предварително да стерилизирате бурканите и капачките, за да може по-дълго време да запазите соса си.

Почистете зеленчуците от семената и люспите. Доматите ги нарежете на четвъртинки и ги оставете в гевгир за час и половина. Така ще се отдели излишната течност. След това се смилат в месомелачка. По същия начин се смилат чушките. Чесънът се обелва и се смачква с преса.

Към зеленчуковата смес добавете сол, захар, оцет и зелените подправки. Всичко много старателно се разбърква.

Готовата смес се разлива по бурканите и се затваря плътно с метални капачки. Аджиката може да се яде веднага. Ако нямате планове да я пазите за зимата, оставете я за известно време на студено, за да се охлади и сервирайте на масата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Няма снимка

Макарони със скариди в сметанов сос

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Още от Фермер
Няма снимка

Очите на котката постоянно сълзят?

Значи, че животното е с конюнктивит "Очите на котката ми постоянно сълзят. Каква е причината?", ни пита Мария Стефанова от Кюстендил. Това е един от симптомите на кюнюнктивит

Няма снимка

Настинка или грип?

Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка? Не е лесно да определим дали човека срещу нас

Няма снимка

Жифардова масловка е сред най-предпочитаните круши

Има няколко сорта круши, които носят наименованието масловки. Те са много вкусни и затова се предпочитат за отглеждане от любителите овощари. Сред най-отглежданите от тази група е сортът Жифардова

Няма снимка

Елена отмени постите за празника на еленския бут

20 км тапа на пътя към балканския град заради най-вкусния фестивал Три са компонентите за деликатеса: бут от прасе, натурална сол и еленски въздух Възрожденска Елена отмени Рождественските пости за

Няма снимка

Колко светло да им е на пъдпъдъците?

През целия период на отглеждане на ремонтни млади птици се поддържа осветеност от 30-25 лукса. Прекалено силната осветеност може да доведе до канибализъм

Няма снимка

Пчелари в Смолян настояват за по-строг контрол на нерегистрираните пчелини

Пчелари от Смолян настояват за по-строг контрол на нерегистрираните пчелини, за да се ограничи рискът от разпространение на болести и зарази от тях, съобщиха от местното сдружение на пчеларите