Традиционна лютеница

09 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Необходими продукти: 20 кг червени чушки, 10 кг домати, 5 кг патладжан, сол, захар на вкус, 1 л олио и подправки по желание.

По желание на децата или на домакинята може да прибавите 1-2 кг моркови.

Приготвяне: Доматите се смилат през машинка за мелене (позната на всички). Чушките се изпичат, обелват и смилат през месомелачка с желана едрина на парченцата. По същия начин се постъпва и с патладжана. Ако не искате в лютеницата ви семки, използвайте машинката от доматите. Морковите (ако сте решили да ги добавите за повече витамини) се сваряват и смилат през месомелачката.

В голяма тенджера първо се слага доматеният сок да поизври, докато намали обема си наполовина. Прибавят се останалите зеленчуци. След като сместа е вряла около час, се добавят сол, захар на вкус (може вместо захар да се сложи мед - вкусът става уникален). Един литър олио на тази доза е достатъчен.

Подправките се слагат към края. Това може да са черен пипер, кимион или счукан чесън с магданоз. Магданозът слагайте след като свалите готовата лютеница от огъня.

Лютеницата е готова, когато сложената в чиния супена лъжица от сместа не отделя “вода” (червеникава течност) и прави в тавата “път”. Ако желаете по-щадяща стомаха лютеница, можете да свалите сместа по-рано.

ВНИМАНИЕ! По-рядката лютеница иска повече стерилизиране след напълването на бурканчетата - поне 30 мин. Не си позволявайте лукса да съхранявате нестерилизирани пълни бурканчета, защото гледката на мухлясала лютеница е грозна и отчайваща.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Няма снимка

Макарони със скариди в сметанов сос

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Още от Фермер
Няма снимка

Жив плет за красота и защита

Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета

Няма снимка

Не повдигайте зайче за ушите

Ако повдигате зайче за ушите, то изпитва силна болка, тъй като те са много крехки, покрити с тънка кожица. По този начин много лесно може да го нараните непоправимо - може да скъсате ставни връзки

Няма снимка

Отвара с лимон и чесън

Прочиства кръвоносните съдове и организма Лимоните и чесънът са изключително богати на антиоксиданти. Лимонът унищожава ракови клетки и помага срещу тумори и кисти

Няма снимка

Кои са всъщност "Умните селища" (smart villages)?

И как в крайна сметка трябва да е умна системата им на финансиране, за да действат реално като такива, обяснява Едина Осако, основателна Е40 - консултантска фирма развитие на селските райони

Няма снимка

Белголден – ябълки за съхранение

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна. Дървото има умерен растеж. Цъфти малко по-късно от сорта Златна превъзходна, и е по-чувствителен на брашнестата мана от него

Няма снимка

Умни ферми в подлезите на метрото стават хит в Корея

Сангдо е спирка на метро в южен Сеул с първата модерна ферма за отглеждане на зеленчуци. Тя е в експлоатация от 23 септември, втора подобна току що е стартирала и две други са в процес на изграждане