Традиционна лютеница

09 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Необходими продукти: 20 кг червени чушки, 10 кг домати, 5 кг патладжан, сол, захар на вкус, 1 л олио и подправки по желание.

По желание на децата или на домакинята може да прибавите 1-2 кг моркови.

Приготвяне: Доматите се смилат през машинка за мелене (позната на всички). Чушките се изпичат, обелват и смилат през месомелачка с желана едрина на парченцата. По същия начин се постъпва и с патладжана. Ако не искате в лютеницата ви семки, използвайте машинката от доматите. Морковите (ако сте решили да ги добавите за повече витамини) се сваряват и смилат през месомелачката.

В голяма тенджера първо се слага доматеният сок да поизври, докато намали обема си наполовина. Прибавят се останалите зеленчуци. След като сместа е вряла около час, се добавят сол, захар на вкус (може вместо захар да се сложи мед - вкусът става уникален). Един литър олио на тази доза е достатъчен.

Подправките се слагат към края. Това може да са черен пипер, кимион или счукан чесън с магданоз. Магданозът слагайте след като свалите готовата лютеница от огъня.

Лютеницата е готова, когато сложената в чиния супена лъжица от сместа не отделя “вода” (червеникава течност) и прави в тавата “път”. Ако желаете по-щадяща стомаха лютеница, можете да свалите сместа по-рано.

ВНИМАНИЕ! По-рядката лютеница иска повече стерилизиране след напълването на бурканчетата - поне 30 мин. Не си позволявайте лукса да съхранявате нестерилизирани пълни бурканчета, защото гледката на мухлясала лютеница е грозна и отчайваща.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Домашно баунти

Продукти: (за шоколадовата кексова основа) Всички продукти трябва да са със стайна температура: 80 г масло (можете да го замените с маргарин), 2 яйца, 80 г пресято пшенично брашно, 80 г захар, 2 ч

Няма снимка

Манастирски гювеч с овче месо

Продукти: 1 кг овче месо (по желание можете да го замените с друго), 2 глави лук, 1 каф. чаша ориз, 1 каф. чаша олио, червен пипер и сол на вкус, 4 домата (може и от консерва), 1/2 връзка магданоз

Няма снимка

Пазарджишка постна манджа

Продукти: 2 и 1/2 ч. чаша ориз, 2 стръка праз, 2-3 глави лук, 1 ч. чаша печурки ()може и стерилизирани, червен и черен пипер, джоджен, копър, 8-10 маслини (по желание), 1 и 1/2 каф. чашка олио

Няма снимка

Крем супа с броколи

Продукти: 115 г масло, 1 глава лук, 40 г брашно, 1,200 л прясно мляко, 250 мл високомаслена сметана, 3 глави броколи, щипка смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус

Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат