Доматен сос “Суго”

09 октомври 2019 Кулинария 0 12195
Няма снимка
 

Италиански сос за паста и варени картофи

Продукти: 4 домата (големи и много узрели, около 1 кг), 3 скилидки чесън, 1 малка глава лук (по желание), 1 чушка, 1 люта чушка, 100 г доматено пюре, 2 клонки босилек (може да използвате и сушен), 3 суп. лъж. тръстикова (кафява) захар, 1/2 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. балсамов оцет (оцет 7%).

Приготвяне: Най-добре е да вземете големи и много зрели домати. Обелете ги, като ги потопите за малко първо във вряща, а после в студена вода. Предварително ги цепнете на кръст с остър нож. Не е задължително да слагате лук, но за да получите по-богат вкус, прибавете малка глава. Нарежете зеленчуците произволно.

В тенджера с дебело дъно сипете зехтина и прибавете нарязания лук и смачкания чесън. Включете котлона и, когато маслото поеме от ароматите, добавете нарязаната чушка. Задушавайте още няколко минути.

Изсипете доматите и варете около 30 минути. Посолете и прибавете захарта. Пробвайте и, ако прецените, добавете още сол или захар.

Нарежете босилека и в края на готвенето го прибавете към доматите. Свалете от котлона и пасирайте с блендер. Добавете доматената паста и разбъркайте. Варете още 10 мин, докато сосът се сгъсти.

Ако няма да затваряте соса в буркани, може и да не слагате оцет. Ако решите да стерилизирате, добавете киселината и добре разбъркайте.

Разсипете в буркани и стерилизирайте

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Няма снимка

Защо да добавяте сода към каймата за кюфтета

Содата за хляб е полезна и необходима във всяко домакинство. Тя се добавя в много и различни ястия, включително при приготвянето на кайма за кюфтета. Защо изобщо трябва да правите това

Няма снимка

С какво да заменим яйцата в рецептата

5 хитри трика от Гергана Филипова от Враца И на най-добрата домакиня може да се случи някой от продуктите да е свършил – брашно, яйца, сол, захар.За радост на любителите на кулинарията винаги можете

Няма снимка

Консервиран пъпеш

Ако не знаете, пъпешът също може да се консервира. Предлагаме ви рецепта как да съхраните плода и да му се наслаждавате дори през зимата. Продукти: 1 пъпеш, 4-5 супени лъжици захар

Няма снимка

Асорти от зеленчуци

Приготвянето на зимнина е отговорна дейност, която не трябва да се пренебрегва. Разбира се, през зимата в супермаркета можете да намерите практически всякакви плодове и зеленчуци

Още от Фермер
Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца

Няма снимка

Глобалният пазар за роботизирани машини ще се удвои за 5 години

Това показва скорошно проучване на нидерландската банка ABN AMRO Недостигът на работна ръка и устойчивото производство на храни са основните двигатели на растежа

Няма снимка

Дневните температури падат, но слънцето остава

Ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса

Няма снимка

Сурови картофи за зайците само при угояване!

Картофите спадат към сочните фуражи и могат да се използват за храна на зайци в сурово състояние само когато не са покълнали. Те трябва да са добре почистени и измити