Кетчуп от тиквички

10 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Кетчупът с тиквички се получава гъст, ароматен и донякъде напомня сос за барбекю. Много е подходящ като гарнитура за месо, зеленчуци и просто да го намажете на филия. Който не знае, че е от тиквички, никога няма да се досети.

Продукти: 1,5 кг тиквички, 0,5 кг лук, 2 суп. лъж. сол, 1,5 ч. чаша захар (чаша от 200 грама), 0,5 кг доматено пюре, 0,5 ч. лъж. червен пипер, 0,5 ч.л. черен пипер, 3 бр. карамфил, 5 скилидки чесън, 1 ч. лъж. кориандър, 1 връзка зелени подправки (копър, магданоз - на вкус).

Приготвяне: Тиквички настържете на едро ренде. Ако кората е твърда, отстранете я. Нарежете лука на кубчета. Поръсете отгоре със сол и захар и оставете за 30 минути. Така тиквичките ще пуснат сока си.

Поставете на огъня и оставете да къкри за 30 минути. След това добавете доматено пюре, червен пипер, карамфил и оставете за още 20 минути.

Дръпнете от котлона и оставете леко да изстине. Пасирайте с помощта на блендер. Прибавете нарязания или смачкан чесън, кориандъра и зелените подправки. Оставете да къкри още 30 минути. През това време стерилизирайте бурканите.

Разпределете готовия кетчуп по бурканите и затворете плътно. Обърнете с капаците надолу и оставете да изстинат напълно. След това се прибират на хладно място. Приятен апетит!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Как да си направим фъстъчено масло у дома

Най-хубавото на домашното фъстъчено масло е, че в него няма консерванти! Продукти: 2 ч. чаши обелени и препечени фъстъци, 3 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сол, 3-4 суп. лъж

Няма снимка

Пастет с пилешки дробчета

Начинът на приготвяне на пастета има нюанси: може да бъде едро смлян и "на бучки", както го харесват някои или да се пасира до абсолютно гладка хомогенна смес, както го предпочитат много повече хора

Няма снимка

Как да си приготвим рачел

Рачелът най-просто казано е сладко от тиква, което е типично за Южна България. Може да се срещне и под името петмез или маджун. В миналото, когато лакомствата рядко са присъствали на трапезата

Няма снимка

Лютеница с тиквички

Продукти: 2-3 кг тиквички, около 2 кг червени домати или готово доматено пюре, 200-300 г чесън, 1 ч.ч. олио, 2 връзки копър, сол и черен пипер на вкус

Няма снимка

Апетитка с бамя

Продукти: 20 кг червени домати, 500 мл олио, 1 кг чорбаджийски чушлета (или други по избор), 1 кг бамя, черен пипер, бахар, сол Начин на приготвяне: Обелете доматите и ги смелете с машинка

Няма снимка

Домашна аджика без варене

Ароматният и пикантен сос е чудесно допълнение към много месни ястия. Продукти: 6 кг домати, 600 г чесън, 2 кг чушки, 8 люти чушки, 2 суп. лъж. захар, 6 суп. лъж. едра сол, 10 суп. лъж

Още от Фермер
Няма снимка

Сутрешната разходка на кучетата е по-къса от вечерната

Продължителността на кучешката разходка зависи от породата и възрастта на кучето За спокойните, декоративни или възрастни кучета е достатъчна разходка да 1,5-2 часа дневно

Няма снимка

Ако все още има търтеи в кошера, значи липсва майката!

По какво може да се установи липсата на майка в пчелното семейство през късна есен? Присъствието на тъpmeu в кошера през есента е сигурен признак за липса на майка в пчелното семейство

Няма снимка

Дръвчетата да не са много близо до съседите

Ако засаждате нови дръвчета, много важно е да съобразите къде точно да ги разположите. Това, разбира се, се съобразява с вида на дръвчетата, както и с изискванията им.

Няма снимка

Кога и как да преместите розите

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

Няма снимка

Купете си вкоренена бугенвилия

За пореден път си крада клонки от бугенвилия, нали уж крадено цвете се хваща лесно! Да, ама не! Колкото пъти пробвам, толкова пъти се провалям. Кажете как се вкоренява тази бугенвилия

Няма снимка

Какво да предприемете при нападение на оси в пчелина?

За производството на капана се нуждаете от обикновена пластмасова бутилка: горната трета се отрязва, стръвта се излива в долната част на бутилката и отделеният връх се обръща нагоре и се постави в