Пинджур

09 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

Пинджурът е традиционно македонско предястие. Има различни разновидности. Най-често срещаните варианти са пържен и печен.

Продукти: 1 кг домати, 700-1000 г зелени чушки, 2 големи патладжана, 2 суп. лъж. сол, 4 скилидки накълцан чесън, 50 г олио

Печен пинджур

Фурната се загрява до 300 градуса. Всичките зеленчуци се слагат в тава. Пекат се, без да се покриват, 30-45 мин. Зеленчуците се охлаждат, обелват и накълцват. Смесват се в купа, подправят се с чесън и сол. Преди поднасяне пинджурът се залива с горещо олио, разбърква се и се сервира с прясноизпечен хляб и козе сирене.

Като изстине наподобява на вкус нашето кьопоолу.

Пържен пинджур

Доматите и патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Чушките се накълцват.

В голям съд се загрява не по-малко от 100 мл олио. В него се запържват чушките, докато омекнат (не се оставят да покафенеят). Добавят се патладжаните, а след като омекнат - и доматите. Пържи се около 5 мин. Посолява се и се подправя с чесън.

Добре е патладжаните предварително да се посолят и да се изчака да си изкарат горчивата вода, след което, преди пържене, се изплакват и отцеждат.

По желание се добавя щипка захар. Тя премахва леко блудкавия вкус на патладжаните.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Няма снимка

Макарони със скариди в сметанов сос

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Още от Фермер
Няма снимка

Очите на котката постоянно сълзят?

Значи, че животното е с конюнктивит "Очите на котката ми постоянно сълзят. Каква е причината?", ни пита Мария Стефанова от Кюстендил. Това е един от симптомите на кюнюнктивит

Няма снимка

Настинка или грип?

Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка? Не е лесно да определим дали човека срещу нас

Няма снимка

Жифардова масловка е сред най-предпочитаните круши

Има няколко сорта круши, които носят наименованието масловки. Те са много вкусни и затова се предпочитат за отглеждане от любителите овощари. Сред най-отглежданите от тази група е сортът Жифардова

Няма снимка

Елена отмени постите за празника на еленския бут

20 км тапа на пътя към балканския град заради най-вкусния фестивал Три са компонентите за деликатеса: бут от прасе, натурална сол и еленски въздух Възрожденска Елена отмени Рождественските пости за

Няма снимка

Колко светло да им е на пъдпъдъците?

През целия период на отглеждане на ремонтни млади птици се поддържа осветеност от 30-25 лукса. Прекалено силната осветеност може да доведе до канибализъм

Няма снимка

Пчелари в Смолян настояват за по-строг контрол на нерегистрираните пчелини

Пчелари от Смолян настояват за по-строг контрол на нерегистрираните пчелини, за да се ограничи рискът от разпространение на болести и зарази от тях, съобщиха от местното сдружение на пчеларите