Оставете два петела за зимата

10 октомври 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
Изберете петел, навършил 5-6-месечна възраст
1 2
 

Изберете птици, навършили 5-6 месеца

Петелът се избира сред птици, навършили 5-6-месечна възраст. Гледайте теглото и телосложението му. Хванете петела и го опипайте. Изтощените птици, с дефекти в телосложението или с признаци на заболявания не стават за разплод.

Петлите трябва да са с типичен за породата си екстериор.

Обърнете особено внимание на състоянието на краката му.

Добре развитата птица е активна и е постоянно в движение

Петелът трябва да се държи като най-главния не само в своя кокошарник, но и в целия двор и да не се страхува да го докаже. Той трябва да гони далеч от кокошките си патици, гъски и пуйки.

Не трябва да е както свит, така и да не е побойник

Петелът не трябва да яде много, трябва да контролира кокошките си и да ги дисциплинира. Трябва да реагира при всяка опасност. Ако имате повече петлета, оставете най-едрото.

Опитни стопани съветват за зимата да си оставите два петела.

През пролетта ще решите дали да махнете единия, ако не се справя със задълженията си.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Петел “със сменен пол” не кукурига

И губи интерес към своя харем Ако петелът е спрял да кукурига, без отлагане трябва да установите причината. Просто така - без причина, гласът на птицата не пропада

Няма снимка

Правилно ли угоявате патиците?

Трябва да спазвате 5 условия при изготвяне на дажбите Но преди да изброим изискванията към съставянето на дажбата, трябва да напомним, че важно условие е да разполагате със собствен фураж

Няма снимка

Ваша е грешката, ако носачките спрат да снасят

Причината е охранването им до затлъстяване През есента и зимата осигурете на домашните птици дворче за разходка Ако разполагате с концентрирани фуражи - царевица, ечемик, пшеница, овес, просо

Няма снимка

Интеграция на нови кокошки

Без конфликти със старите птици Най-важното, което трябва да спазвате, при внасяне на нови птици или породи в кокошето стадо е следното: изолирайте новите птици поне 30 дни Това ще ви осигури

Няма снимка

Наесен телетата линеят сезонно

Кога има повод за притеснение? Една от причините за опадането на козината на телето е линеенето. Това е естествен процес, който при всяко животно протича в определено време на годината

Няма снимка

От какво количество сол се нуждаят зайците

Готварската сол се отнася към минералните вещества, които са съставна част от дажбата на всяко животно Усвоявайки ги, зайците получават необходимите химични елементи за строителството на биологичните

Още от Фермер
Няма снимка

Държавата глобява 158 къщи за гости с пълна санкция за общо над 43 млн. лева

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) открива процедура по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане във връзка с проверка на къщи за гости, съобщиха от фонда

Няма снимка

Можете да давате по малко масло на кучето

Но не по-често от два пъти седмично "Може ли да давам масло на кучето си?", ни пита Станимир Филипов от Русе. Маслото се отразява добре на храносмилателната система на кучето - то нормализира

Няма снимка

Ако завали сняг, това е от полза за пчелното семейство

Опитните пчелари знаят, че дебелия сняг не пречи на пчелното семейство. За нашите климатични условия (това сякаш не важи тази година) средата на ноември е по-близо до зимните месеци

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Няма снимка

253 производства за общо 46,4 млн. лв. са открити до момента срещу къщи за гости

Най-честите нарушения са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР

Няма снимка

Стабилно огнище за ракиения казан

Съветите на дядо Станьо от Нова Загора и неговите чалъми Немалко читатели са ни изпращали своите съвети и препоръки към колегите си и по-младите за изваряването на ракията