Учените изолират устойчив на засушаване ген в ечемика!

10 октомври 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
Ечемично поле в Съфолк. Според изследователите сушата вече се отразява на добивите. Снимка: Греъм Търнър / Алами
 

Изследванията, ръководени от университета Хериот-Ват, Единбург, ще помогнат на културите да се противопоставят на глобалното нагряване, съобщава PA Media.

Откриването на ген в ечемика, отговорен за устойчивостта на суша, ще помогне на бъдещите устойчиви култури срещу някои от последиците от изменението на климата, смятат учените.

Изследователите прекарали близо пет години в изолиране на специфичния ген - HvMYB1 - от повече от 39 000 гена в ечемика. Тестовете доказват, че растенията, в които генът се изразява по-ясно, са по-способни да преживеят сушата.

Учените смятат, че тази констатация ще има важно значение за зърнената промишленост, тъй като е изправена пред все по-големи предизвикателства, свързани със сушата, свързана с климатичните кризи.

Питър Морис от университета Хериот-Уат ръководи изследователския екип. „С увеличаването на експресията на този конкретен ген в тестовите растения и симулирайки условията на суша, ние успяхме да докажем, че растенията, в които HvMYB1 е по-ясно изразени, са в състояние да преживеят продължителни периоди на засушаване“, казва той. И уточнява: „Това е значима констатация, която ще позволи в бъдеще да се отглеждат по-устойчиви на засушаване култури. Сушата вече се отразява на добивите, като европейската реколта от зърнени култури удари особено тежко през 2018 г. Продължителното сухо и горещо лято значително повлия на добивите и качеството. Тъй като изменението на климата набира темпове и преживяваме по-екстремни сезони, от съществено значение е да поддържаме непрекъснатост на доставките. "

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Магнезият е жизненоважен и за растенията, и за хората

При всички култури, особено при зеленчуковите и овощните, е установено подобрение на качествените показатели, когато елементът се внася съвместно с калий Доц

Няма снимка

Разпределя се 4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Земеделските производители ще могат да кандидатстват за подпомагане по схемата от 3 до 28 февруари Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020

Няма снимка

Отбелязваме Деня на растителнозащитника

Днес, 16 януари, отбелязваме Деня на растителнозащитника. По традиция събитието ще бъде чествано в Аграрния университет в Пловдив. За първи път празникът се отбелязва през 1896 г

Няма снимка

Калият и магнезият влияят върху качеството на растителната продукция

Не бива да се подценява торенето на културите с тези елементи, тъй като те са отговорни за формиране на ценни хранителни съставки за човека и животните Доц

Няма снимка

Кои са най-подходящите овощни видове за планинските райони

Ябълка В сравнение с други видове ябълката се нуждае от по-малко топлина и в периода на покой понася по-добре ниските температури. Ябълката обаче е взискателна към почвата и влагата и трябва да се

Няма снимка

Миниращите мухи нанасят повреди по зеленчуците в оранжериите и на полето

Обеззаразяването на почвата е важна агротехническа мярка Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Миниращата муха Liriomyza solani е неприятел по зеленчуковите култури

Още от Фермер
Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му

Няма снимка

През зимата е възможно натрупване на бактериални спори при възрастните пчели!

Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство

Няма снимка

Какво написа министър Танева в Златната книга на УНСС?

По време на представянето на Swot анализа за селските райони, което се проведе в петък, министър Десислава Танева бе призована от ректора на УНСС проф

Няма снимка

Досега са идентифицирани повече от 20 вируса при медоносните пчели

Защо са опасни? Защото тези 20 вируса могат да въздействат върху пчелите по много начини, включително * да убиват развиващите се ларви и какавиди; * да намалят живота на възрастните пчели; * да

Няма снимка

През първите 14 дни агнетата се хранят само с мляко или негов заместител

Вода за пиене се дава от 20-ия ден Храненето на 2-седмични агнета е 6 пъти на ден на равни интервали Ако се използва краве мляко за хранене, тогава през първата седмица количеството е 180-200 мл