Технология за варене на ракия - какво трябва да знаем

08 октомври 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Основни стъпки при производството на ракия

Технологията за производство на ракия в домашни условия не е сложна, но работата е едновременно пипкава и блага. Всичко се получава благодарение на процеса на дестилация на ферментирали плодове. Ракията се вари в казан, а изпаренията от него се извеждат по тръба в серпентина, където се охлаждат. След завирането на джибрите (ферментиралата суровина), поддържката на умерен огън е от огромно значение, за да се избегне нейното загаряне. Вероятността за това е най-голяма, когато потича първакът. Тогава огънят се намалява и казанът се оставя само на жар. Ракията се спира при достигане на 38 градуса. Останалият паток може да се събере и извари със следваща варка. Традиционната домашна ракия е силна, затова трябва да се разреди с дестилирана вода. По желание може да се добавят завързани в тензух сушени плодове, билки и дъбов чипс.

Какво се слага в казана

В много семейства дори „тайните“ за хубавата ракия се предават от поколение на поколение. За никого обаче не е тайна, че за да се получи добър продукт, е необходим качествен материал. Технически погледнато ракия може да се направи от разнообразна суровина, стига да има способност да ферментира. Подходящо е всичко от плодове (грозде, сливи, круша и смокини), до житни растения (ечемик, пшеница, царевица и др.). Затова е важно плодовете да бъдат добре узрели и с висока захарност. Джибрите трябва да имат приятен аромат и да не са нито прекалено сладки, нито твърде кисели. Житото изисква по-различна подготовка, защото се накисва 24 часа във вода, за да набъбне, изцежда се от водата и се оставя да покълне.

Защо повечето модели казани за ракия са медни

Медта има свойството да свързва и неутрализира отровни серни съединения, затова крайната степен на очистване на дестилата се прави от мед. Друг плюс е по-високата топлопроводимост, което помага не само за затоплянето, но и за охлаждането на изпаренията, но това може да доведе до по-лесно загаряне.

В професионалните казани от неръждаема стомана има специална медна секция с фина медна мрежа в нея, която да компенсира отсъствието на мед. Причината е, че медта има много важно химическо свойство - намалява вероятността от бактериално замърсяване и предотвратява производството на метилкарбамат - отровно вещество, формирано от цианид.

С какво се чисти и обновява казанът

Петна по стените на казана се премахват с помощта на каша от стрити варени картофи, която се оставя върху замърсените участъци, докато изсъхне и после се изчиства с мека четка или вълнен плат. Друг метод е почистването с напоена с газ кърпа или с резени от кромид лук. Ако проблемът е позеленяване на казана, той лесно може да се реши, с помощта на слаб разтвор на амоняк, а следи от ръжда се оправят като се изтъркат с четка, напоена със смес от 1 тегловна част сярна и 2 тегловни части азотна киселина, след което бързо се изплаква с чиста вода. При възникване на нагари, отстраняването им става с бензин или газ, сапунена луга или терпентиново масло. Дори и да няма подобни замърсявания, казанът се почиства с оцет и сол преди всяко варене, за да се премахнат отложенията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Тихо и слънчево време утре, температурите до 27 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за месеца. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 6 и 11 градуса, предава БТА

Няма снимка

И днес слънчево и топло, температурите - до 26 градуса

Времето ще е предимно слънчево, преди обяд в Източна България ще е с ниска облачност и с намалена видимост. Ще се задържи почти тихо. Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти

Няма снимка

Започва работа Европейският орган по труда - какво ще прави

Ще е нещо като омбудсман, обясниха експерти С церемония по откриването и първо заседание на своя управителен съвет започва днес дейността си Европейският орган по труда

Няма снимка

Два нови законопроекта на МЗХГ ще целят да подобрят контрола и качеството на храните

Министерство на земеделието, храните и горите разработва Проект на Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и

Няма снимка

Планински лимон, атласки кедър, йоща показват на изложба в Пловдив

Всичко за градинарството предлага „Цветна есен 2019“  Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението „Цветна есен 2019“, съобщиха от Международен панаир в Пловдив.

Още от Фермер
Няма снимка

В осветена птицеферма пилетата наддават по-бързо

Осветяването на птицефермата с интензитет 20-60 лукса води до повишен среден дневен прираст при малките пилета. Светлинните програми в птицефермата трябва да бъдат адаптирани към специфичните

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Няма снимка

Кога се появява канибализмът при пчелите

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходи­ма и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението

Няма снимка

Свободните лехи да се почистват

Не оставяйте зарази в градината Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека

Няма снимка

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура