Технология за варене на ракия - какво трябва да знаем

08 октомври 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Основни стъпки при производството на ракия

Технологията за производство на ракия в домашни условия не е сложна, но работата е едновременно пипкава и блага. Всичко се получава благодарение на процеса на дестилация на ферментирали плодове. Ракията се вари в казан, а изпаренията от него се извеждат по тръба в серпентина, където се охлаждат. След завирането на джибрите (ферментиралата суровина), поддържката на умерен огън е от огромно значение, за да се избегне нейното загаряне. Вероятността за това е най-голяма, когато потича първакът. Тогава огънят се намалява и казанът се оставя само на жар. Ракията се спира при достигане на 38 градуса. Останалият паток може да се събере и извари със следваща варка. Традиционната домашна ракия е силна, затова трябва да се разреди с дестилирана вода. По желание може да се добавят завързани в тензух сушени плодове, билки и дъбов чипс.

Какво се слага в казана

В много семейства дори „тайните“ за хубавата ракия се предават от поколение на поколение. За никого обаче не е тайна, че за да се получи добър продукт, е необходим качествен материал. Технически погледнато ракия може да се направи от разнообразна суровина, стига да има способност да ферментира. Подходящо е всичко от плодове (грозде, сливи, круша и смокини), до житни растения (ечемик, пшеница, царевица и др.). Затова е важно плодовете да бъдат добре узрели и с висока захарност. Джибрите трябва да имат приятен аромат и да не са нито прекалено сладки, нито твърде кисели. Житото изисква по-различна подготовка, защото се накисва 24 часа във вода, за да набъбне, изцежда се от водата и се оставя да покълне.

Защо повечето модели казани за ракия са медни

Медта има свойството да свързва и неутрализира отровни серни съединения, затова крайната степен на очистване на дестилата се прави от мед. Друг плюс е по-високата топлопроводимост, което помага не само за затоплянето, но и за охлаждането на изпаренията, но това може да доведе до по-лесно загаряне.

В професионалните казани от неръждаема стомана има специална медна секция с фина медна мрежа в нея, която да компенсира отсъствието на мед. Причината е, че медта има много важно химическо свойство - намалява вероятността от бактериално замърсяване и предотвратява производството на метилкарбамат - отровно вещество, формирано от цианид.

С какво се чисти и обновява казанът

Петна по стените на казана се премахват с помощта на каша от стрити варени картофи, която се оставя върху замърсените участъци, докато изсъхне и после се изчиства с мека четка или вълнен плат. Друг метод е почистването с напоена с газ кърпа или с резени от кромид лук. Ако проблемът е позеленяване на казана, той лесно може да се реши, с помощта на слаб разтвор на амоняк, а следи от ръжда се оправят като се изтъркат с четка, напоена със смес от 1 тегловна част сярна и 2 тегловни части азотна киселина, след което бързо се изплаква с чиста вода. При възникване на нагари, отстраняването им става с бензин или газ, сапунена луга или терпентиново масло. Дори и да няма подобни замърсявания, казанът се почиства с оцет и сол преди всяко варене, за да се премахнат отложенията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Съвети и препоръки за есениците и предстоящата сеитба дават фирмите на изложението "Агра2020"

Актуални съвети за състоянието на есенниците, както и препоръки за предстоящата сеитба, дават фирмите от агросектора по време на изложението Агра, което се провежда в Пловдив

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат

Няма снимка

80% oт зеленчуците на пазара в България са внос

Само 20% от зеленчуците на пазара са български. 77 на сто от краставиците са вносни. 81% от доматите също. Вносните зеленчуци оказва се са по-евтини. Това показа анализ на Държавната комисия за

Няма снимка

Утре ще е предимно слънчево, температурите се качват

Атмосферното налягане ще се понижава и към края на деня ще бъде малко по-ниско от средното за месеца. През нощта ще бъде предимно ясно, но от северозапад ще се появи висока облачност

Няма снимка

За първи път България е със свой щанд на Международния салон на сиренето в Париж

Български биосирена, кашкавал, млека, извара и други млечни продукти ще се представят на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж. Страната ни участва там за първи път със свой

Няма снимка

"Фич": Растежът на икономиката на България ще бъде 3.3%

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" потвърди рейтинга на България на три пъти Б (BBB) с положителна перспектива. Агенцията подчертава, че растежът на икономиката ни ще бъде 3

Още от Фермер
Няма снимка

Биохрани и плодови вина са хит в конкурса „Изборът на потребителя“ на изложенията в Пловдив

Българинът приема експерименти с вкуса, предпочита малки производители Българинът предпочита традиционни храни и напитки, но същевременно е отворен и за експерименти с вкуса – това показа конкурсът

Няма снимка

Питбулът е най-преданото куче

Мит е, че челюстите му се “заключват” Питбул е общото наименование за кучета от породите американски питбул териер, американски стафордширски териер, стафордширски бултериер и всички възможни

Няма снимка

Какво съдържа пеленовата пелета и какъв е цветът й?

Поленът, събран от медоносните пчели, обикновено се смесва с нектара, за да се прилепи към него. Така пчелите го придържат към задните крака. Пчелите рядко събират както полен

Няма снимка

При старото ябълково дърво

Често при ябълкови дървета на 6-7-годишна възраст е характерно образуването на т.нар. вилки. В такива случаи се постъпва по следния начин. Първоначално се прави опит с един клон от вилката чрез

Няма снимка

Петли ви трябват само ако люпите яйца и имате квачка

Ако гледате носачки, по-скоро ще създават проблеми, разяснява специалистът Ангел Рангелов Носливостта е физиологичен процес и образуването на яйца няма нищо общо с наличието на петли

Няма снимка

Оборът трябва да е чист!

Не допускайте “развъждането” на опасни бактериални инфекции Задължение на стопанина е да изстърже нечистотиите от пода, стените и яслите След това трябва да се измажат с гъст разтвор на гасена вар