Как да не се допусне да загори материалът за ракия

13 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
При дестилиране само на сока се получава троздова ракия с високо качество
 

Има различни възможности за това

За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата.

Има стопани, които поставят кашата в чували в казана и така изваряват.

Да се знае, чу този метод не е много сигурен, защото при пълненето на казана изолационният материал на дъното на казана може да се размести и кашата да влезе в пряк контакт са казана.

По-добър е методът за разреждането на кашата с от 40 до 100% вода

Тя се прибавя към кашата и се разбърква интензивно в зависимост от гъстотата.

При 100% разреждане ракията става с нисък алкохолен градус и затова се дестилира двукратно, като втората дестилация е с отделяне на фракции първоток, дестилат и патоки.

Може би най-добър е методът с пасиране на кашата. Тя се прецежда през гевгир и се отделя най-гъстата част от нея.

Получената каша е с малка гъстота - нещо между нектар и сок. Може да се дестилира с или без разреждане с вода в зависимост от нейнат,а гъстота.

Така най-плътните месести части, които лесно падат на дъното и згарят, се отстраняват предварително и вероятността от загаряне намалява.

Независимо от разреждането или пасирането е добре при загряването на кашата люкът на казана да е отворен и да се разбърква с дървена бъркалка, докато започне изпарението на алкохола.

Съвет на специалиста

Ако имате гроздова каша, най-добре е да пресовате джибрите и да дестилирате само сока. Така ще получите гроздова ракия с високо качество.

При дестилацията на плодови ракии бъдете много внимателни. Загряването на казана с дърва до завирането на кашата не трябва да бъде много интензивно.

Вратата на печката на казана да бъде затворена.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога покафенява бялото домашно вино

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Още от Фермер
Няма снимка

450 000 посетители на Agritechnica 2019

Тази цифра е малко по-ниска от потвърдените 457,606 на последното шоу преди две години, но броят на задграничните посетители на събитието от миналата седмица беше значително по-голям от 130 000 (109

Няма снимка

Защо кокошките спират да снасят яйца наесен?

Кокошките спират да снасят яйца наесен поради следните основни причини: Продължителност на светлинния ден и годишния сезон В естествената природа пернатите снасят само през пролетта и лятото

Няма снимка

Steyr Konzept направи своята заявка за трактор на бъдещето

Сега изтласкан на преден план като премиум марка в семейството трактори на CNH Industrial, Steyr беше натоварен да покаже потенциалния трактор на бъдещето

Няма снимка

Правителството отпусна допълнителни 28 млн. лева на ДФ "Земеделие"

28 милиона лева ще отпуснат от държавния бюджет на Държавен фонд "Земеделие" за 2019 г., съобщават от правителствената пресслужба. Допълнителните разходи бяха одобрени от Министерски съвет на

Няма снимка

Отпада мораториумa за продажба на земеделска земя на чужденци

Отпада мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци. Това ще стане от януари догодина с промени в Закона за земеделските земи. Промените бяха публикувани в началото на месеца за обществено

Няма снимка

ЕК отпуска 200 млн. евро за промотиране на европейски храни на нови пазари

Поканите за представяне на предложения за предстоящите кампании за  ще бъдат оповестени през януари 2020 г. Европейската комисия ще отпусне 200,9 милиона евро през 2020 г