Домашен кашкавал

14 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно, колкото първоначално изглежда.

Домашно приготвените кашкавал, сирене, извари, кисело мляко и други подобни продукти са не само по-вкусни от тези, които купуваме в магазина, но и много по-здравословни. Те не съдържат консерванти, оцветители и стабилизатори - все химични вещества, които откриваме в големи количества в "купешките" продукти.

За да приготвите домашен кашкавал ще са ви необходими: 4 литра домашно прясно мляко, 4 равни суп. лъж. сол, 1 равна суп. лъж. лимонена киселина и 15 капки мая за сирене

Приготвяне: Сложете прясното мляко в съд с дебело дъно да заври. Прибавете солта и разбъркайте, за да се разтвори. Осоленото мляко се оставя да ври още 5 минути и се прибавя маята за сирене. Оставете сместа да се вари още 10 минути. Добавете лимонената киселина и варете още 15 минути.

Свалете съда от котлона и докато млякото е още топло го прецедете през тензух. Оформете питата кашкавал както е в тензуха и притиснете между две дървени домакински дъски. Отгоре поставете тежък предмет. Така притиснат кашкавалът трябва да престои няколко часа. След това приберете готовия кашкавал в хладилника. Там той трябва да престои поне 2-3 дни, за да "узрее". Едва тогава домашният ви кашкавал е готов за похапване.

Можете да разнообразите класическия вкус на кашкавала като добавите в сместа зелени или сухи подправки, червена чушка, чили, сушени домати, чесън или ядки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Няма снимка

Макарони със скариди в сметанов сос

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Още от Фермер
Няма снимка

Жив плет за красота и защита

Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета

Няма снимка

Не повдигайте зайче за ушите

Ако повдигате зайче за ушите, то изпитва силна болка, тъй като те са много крехки, покрити с тънка кожица. По този начин много лесно може да го нараните непоправимо - може да скъсате ставни връзки

Няма снимка

Отвара с лимон и чесън

Прочиства кръвоносните съдове и организма Лимоните и чесънът са изключително богати на антиоксиданти. Лимонът унищожава ракови клетки и помага срещу тумори и кисти

Няма снимка

Кои са всъщност "Умните селища" (smart villages)?

И как в крайна сметка трябва да е умна системата им на финансиране, за да действат реално като такива, обяснява Едина Осако, основателна Е40 - консултантска фирма развитие на селските райони

Няма снимка

Белголден – ябълки за съхранение

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна. Дървото има умерен растеж. Цъфти малко по-късно от сорта Златна превъзходна, и е по-чувствителен на брашнестата мана от него

Няма снимка

Умни ферми в подлезите на метрото стават хит в Корея

Сангдо е спирка на метро в южен Сеул с първата модерна ферма за отглеждане на зеленчуци. Тя е в експлоатация от 23 септември, втора подобна току що е стартирала и две други са в процес на изграждане