Домашен кашкавал

14 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно, колкото първоначално изглежда.

Домашно приготвените кашкавал, сирене, извари, кисело мляко и други подобни продукти са не само по-вкусни от тези, които купуваме в магазина, но и много по-здравословни. Те не съдържат консерванти, оцветители и стабилизатори - все химични вещества, които откриваме в големи количества в "купешките" продукти.

За да приготвите домашен кашкавал ще са ви необходими: 4 литра домашно прясно мляко, 4 равни суп. лъж. сол, 1 равна суп. лъж. лимонена киселина и 15 капки мая за сирене

Приготвяне: Сложете прясното мляко в съд с дебело дъно да заври. Прибавете солта и разбъркайте, за да се разтвори. Осоленото мляко се оставя да ври още 5 минути и се прибавя маята за сирене. Оставете сместа да се вари още 10 минути. Добавете лимонената киселина и варете още 15 минути.

Свалете съда от котлона и докато млякото е още топло го прецедете през тензух. Оформете питата кашкавал както е в тензуха и притиснете между две дървени домакински дъски. Отгоре поставете тежък предмет. Така притиснат кашкавалът трябва да престои няколко часа. След това приберете готовия кашкавал в хладилника. Там той трябва да престои поне 2-3 дни, за да "узрее". Едва тогава домашният ви кашкавал е готов за похапване.

Можете да разнообразите класическия вкус на кашкавала като добавите в сместа зелени или сухи подправки, червена чушка, чили, сушени домати, чесън или ядки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Зимна салата от цвекло

Зимната салата с цвекло, ябълки, моркови и лук е страхотно вкусна. Приготвя се много просто. Може да се съхранява на хладно през зимата или да сервирате като гарнитура

Няма снимка

Вкусна и лесна гъбена крем супа с крутони

Гъбената крем супа се приготвя лесно и бързо. В рецептата се използва бульон, който ще ви остане, ако сте решили да мариновате гъби за зимата. Домашният бульон може да се замени с две кубчета гъбен

Няма снимка

Маринована пъстърва с ябълков сок

Рецептата, която няма да остави гостите безразлични, е много проста и бърза за приготвяне. Продукти: 1 пъстърва, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 3 зърна бахар, 15-18 зърна розов пипер

Няма снимка

Марината за дребна риба

Читателят ни Ясен Лазаров смесва в купа соев сос и винен оцет. Прибавя ситно нарязан чесън, копър и девисил. С получената марината полива дребните рибки и оставя в хладилника за една нощ

Няма снимка

Печена риба с картофи и сметанов сос

Продукти: 800 г рибно филе, 10 малки картофа, 2 глави лук, 250 мл заквасена сметана, 300 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 2 суп.лъж. брашно, кетчуп, сол, черен пипер - на вкус

Няма снимка

Пълнен шаран с орехи и стафиди

Продукти: около 800 г шаран, 3 големи глави лук, 4-5 скилидки чесън, 150 г светли и тъмни накиснати в гореща вода стафиди, 1 ч.ч обелени и ситно нарязани орехи, 1 ч. ч

Още от Фермер
Няма снимка

Как да предпазите лапите от солта

Мажете ги със силиконов крем Той прониква и в най-малките драскотини и ще предпазва тъканите от контакт със солевия разтвор. Освен това този крем ще предпазва и от измръзване и от подхлъзване Можете

Няма снимка

Планинските райони трябва да са със социален статут

От земеделските стопанства там не трябва да се търси икономически ефект, коментира Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите Ваня Велинска - Г-н Джиков по време на Празника

Няма снимка

Днес ще е облачно, на места ще превали

Над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На места ще има слаби превалявания от дъжд, през нощта и в сутрешните часове в Предбалкана и по високите полета - и от сняг

Няма снимка

Пчеларите в Русия искат пари за опрашване!

Реколтиран мед - опрашена елда, това е най-новият призив в Русия в районите, където има елда и където има и пчелни колонии. Защото макар и с много сериозни проблеми

Няма снимка

Късно пръскане

Ако по някаква причина сте пропуснали да напръскате овощните дръвчета през есента, може да го направите и през декември. Пръскането се извършва с 2%-ов бордолезов разтвор

Няма снимка

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане