Как да си приготвим рачел

12 октомври 2019 Кулинария 0 25047
Няма снимка
 

Рачелът най-просто казано е сладко от тиква, което е типично за Южна България. Може да се срещне и под името петмез или маджун.

В миналото, когато лакомствата рядко са присъствали на трапезата, нашите баби са приготвяли това сладко изкушение. За съжаление в наши дни то е малко позабравено.

Необходими продукти: добре узряла тиква цигулка (около 2 кг), 2 кг захар, 2 л вода, 2-3 пак. ванилия, 2 ч. лъж. лимонена киселина.

За варовото мляко: 150 г гасена вар, 5 л студена вода. Варта се разтваря във водата, като се разбива много добре, за да не останат бучки. Престоява 2-3 часа да се утаи и разтворът да стане леко прозрачен, след което се прецежда през марля.

Приготвяне: Тиквата се обелва и почиства. Нарязва се на кубчета, с приблизителни размери 2/2 см. Парчетата трябва да са с големината на локум.

Прехвърлете тиквата в подходящ съд и я залейте с прецеденото варово мляко, така че течността да покрие плода. Оставя се да престои 12 часа. По този начин коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.

След 12 часа парчетата тиква се изваждат и се измиват старателно с вода няколко пъти (поне 4-5). Целта е да се отмие варта.

Водата и захарта се смесват и при непрекъснато бъркане се вари около 15 мин. до получаването на гъст захарен сироп.

Към него се прибавят парчетата тиква и се вари още 30-40 минути. Накрая се прибавят лимонената киселина и ванилията и се оставя за още 3-4 минути на огъня.

Горещият рачел се сипва в сухи и леко затоплени бурканчета, които се затварят и обръщат с капака надолу. Оставят се докато изстинат.

Съхранява се на сухо място, без пряк достъп на светлина - килер, избено помещение и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пълнена каракуда на тиган

Много интересна версия на постните ястия за онези дни, когато можете да ядете риба. Каракудата, приготвена по тази рецепта, се пълни с лук. Рибата се получава много арометна

Няма снимка

Домашен дюнер

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

Няма снимка

Овчарски пай

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Още от Фермер
Няма снимка

ДФ "Земеделие": Биопроизводителите да се регистрират през Системата за електронни услуги

ДФ „Земеделие“ призовава всички кандидати по схемите и мерките на директните плащания, и най-вече бенефициентите по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 да се регистрират в Системата за

Няма снимка

Причи грип във ферма край Асеновград

Ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е открито в животновъден обект в землището на гр. Асеновград, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Няма снимка

32 градуса измериха днес в Русе

32 градуса е измерената температура днес в Русе. В Пазарджик и Кнежа – 31 градуса. В Свищов са измерени 30 градуса. Най-силни са били поривите на вятъра днес във Враца - 20 м/сек

Няма снимка

Как да опазите любимците от кърлежи и бълхи

За първите ви трябва помощ от ветеринар, а за вторите - да посетите близката аптека Кърлежите са опасни и за хората, и за животните. Затова всяка пролет слагайте на кучето си противопаразитна каишка

Няма снимка

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г

Няма снимка

Ягодите са любима храна за охлювите

Не допускайте гадинките до плодовете Голите охлюви нанасят най-големи вреди при влажно и хладно време. Те нападат много от зеленчуковите видове, ягодите, както и някои декоративни и цветни растения