Как да си приготвим рачел

12 октомври 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Рачелът най-просто казано е сладко от тиква, което е типично за Южна България. Може да се срещне и под името петмез или маджун.

В миналото, когато лакомствата рядко са присъствали на трапезата, нашите баби са приготвяли това сладко изкушение. За съжаление в наши дни то е малко позабравено.

Необходими продукти: добре узряла тиква цигулка (около 2 кг), 2 кг захар, 2 л вода, 2-3 пак. ванилия, 2 ч. лъж. лимонена киселина.

За варовото мляко: 150 г гасена вар, 5 л студена вода. Варта се разтваря във водата, като се разбива много добре, за да не останат бучки. Престоява 2-3 часа да се утаи и разтворът да стане леко прозрачен, след което се прецежда през марля.

Приготвяне: Тиквата се обелва и почиства. Нарязва се на кубчета, с приблизителни размери 2/2 см. Парчетата трябва да са с големината на локум.

Прехвърлете тиквата в подходящ съд и я залейте с прецеденото варово мляко, така че течността да покрие плода. Оставя се да престои 12 часа. По този начин коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.

След 12 часа парчетата тиква се изваждат и се измиват старателно с вода няколко пъти (поне 4-5). Целта е да се отмие варта.

Водата и захарта се смесват и при непрекъснато бъркане се вари около 15 мин. до получаването на гъст захарен сироп.

Към него се прибавят парчетата тиква и се вари още 30-40 минути. Накрая се прибавят лимонената киселина и ванилията и се оставя за още 3-4 минути на огъня.

Горещият рачел се сипва в сухи и леко затоплени бурканчета, които се затварят и обръщат с капака надолу. Оставят се докато изстинат.

Съхранява се на сухо място, без пряк достъп на светлина - килер, избено помещение и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Няма снимка

Какво представлява хмели-сунели

Хмели-сунели или кмели-сунели е традиционна грузинска смес от подправки. Популярна е както в Грузия, така и в целия Кавказки регион. Използвани съставки в смеската са: кориандър, копър, босилек

Няма снимка

Кисело зеле в бидон

Как го приготвя баба Силвия от Тутракан Хубавото кисело зеле става от сорт кьосе, то е най-добро за втасване и не става меко. Това обясни за “Хоби фермер” баба Силвия от Тутракан

Няма снимка

Бананов кекс с прясно мляко

Продукти: 190 г банани (обелени), 250 г брашно, 250-270 г захар, 100 г масло + 15-20 г за смазване на формата, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. лъж. ванилова захар, 15 г бакпулвер

Няма снимка

Кюстендилски зелник

Който не е опитвал кюстендилския зелник, много е загубил. Най-простичко казано - това е задушена баница. С една кора се завиват всички останали кори, както и плънката в средата

Още от Фермер
Няма снимка

Да се прибират цъфтящите зелета

Така наречените цъфтящи зелета, към които спадат карфиолът и броколите, са по-капризни към студа. Тази есен те останаха до късно в градините. Все пак застудяването вече започна,

Няма снимка

Фермери питат - кога да продам с печалба?

Анализатори препоръчват: слънчогледа задръжте до зимата, а царевицата пласирайте през март Алма Давидова Както винаги, след като реколтата вече е прибрана

Няма снимка

Днес ще бъде предимно облачно и дъждовно, температури между 16 и 23 градуса

Ще е предимно облачно. Валежите в Югозападна България ще се усилят и на места ще са значителни. Вятърът ще е от югоизток, предимно умерен. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса

Няма снимка

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г

Няма снимка

До какво водят пропуските в зазимяването

Най-често пчеларят отчита ненормални състояния на пчелните семейства.Тези аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: 1) слаби пчелни семейства

Няма снимка

Уведомителните писма за агроекологичните плащания за кампания 2017 вече са онлайн

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz