Заразени диви свине пренасят АЧС с неприбрана от полето царевица

10 октомври 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Най-важният фактор за пренасяне на инфекцията на африканската чума по свинете (АЧС) е човекът, напомнят ветеринарни специалисти. Един от тях е чрез т.нар. миниране.
Когато свинете се разболеят или при заплаха от АЧС, стопаните на село ги колят и прибират например сланината в хладилник. Така сланината се съхранява по половин година и през цялото това време е източник на зараза. За човека, който яде от тази сланина, няма опасност, но останалата от нея кожа или водата, в която след това се измиват ръцете, излята навън, е източник на инфекцията за здравите свине.
Сезонната причина за пренасяне на вируса на АЧС сега е неприбраната от полето царевица.
Сега тя е основна храна на дивите свине, наблягат специалисти. Те трошат царевичните кочани, слюнката им остава по повърхността им, след което отиват в гората и там умират. А останалата олигавена царевица вече е заразена.
Вирусът на АЧС е много устойчив. За да предпазите от зараза домашните свине преди изхранването трябва да се направи термична обработка на фуража.
Царевицата трябва да бъде загрята поне до 60 градуса.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

70 000 кокошки тичат всеки ден по 10 км (видео)

Птицевъдът Сан Цинцзюн (40 г.) от окръг Суихуа, Северен Китай, всеки ден кара стадото си от над 70 000 кокошки и петли да спортува, съобщава New China TV

Няма снимка

Доугоителните стопанства все още без субсидия

Румъния ни изпреварва - цените на говеждото се покачиха неимоверно след отваряне на пазара им за Турция А ние сме единствената държава в Евросъюза затворена за износ към южната ни съседка

Няма снимка

Откриха АЧС и в Индонезия

Африканската чума по свинете (АЧС) продължава да се разпространява в Азия и вече засегна 11-а държава в района - Индонезия. Досега огнища на АЧС в Азия са доказани  в Китай, Монголия, Виетнам

Няма снимка

1063 огнища на африканска чума в ЕС при домашни свине

Експерти: Мерките за контрол трябва да продължат стриктно да се спазват Данните, предоставени от Системата за оповестяване на заболявания при животните (ADNS) показват

Няма снимка

Отварят през декември нова подмярка 5.1 за инвестиции в биосигурност на фермите

23 милиона евро ще е общият й бюджет  В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на

Няма снимка

С таван до 1 млн. € на проект отварят през май 2020 нова подмярка 5.2 за закупуване на животни от пострадалите ферми

В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020 за

Още от Фермер
Няма снимка

Кога се стига до белтъчен глад?

При продължителни застудявания пчелите стесняват кълбото върху питите с пило в средата на гнездото. Откъсват се от пълните с мед крайни пити и често умират от глад

Няма снимка

Актуално третиране

Ябълковите и крушовите дървета, които през вегетацията са били нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напраскат обилно с 5% разтвор карбамид.

Няма снимка

ДФЗ ще си сътрудничи с Хърватия в борбата с измамите с евросубсидиите

България и Хърватия ще си сътрудничат в борбата със злоупотребите в евросубсидиите за земеделие. Това подготвят разплащателните агенции на двете страни по съвместно споразумение след тридневен

Няма снимка

Тайните на успешния лов на зайци през есента и зимата

С настъпването на есента запалените ловци бързо започват да се подготвят, защото сезонът за лов на зайци наближава. Повечето авджии си мислят, че са наясно с този вид лов

Няма снимка

Кампанията "Супер фермер" продължава в Долни Дъбник

Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ - гр. Долни Дъбник ще имат честта да се срещнат със заместник-министър Лозана Василева

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне