Борбата срещу къдравост по прасковата започва в края на листопада

13 октомври 2019 Овощна градина / Полезни съвети 0 49770
Няма снимка
 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Най-вредната гъбна болест по прасковата е къдравостта. Тя се причинява от гъбата Taphrina deformans. Патогенът напада листата, а по-късно през листните дръжки преминава по леторастите. По заразените листа се образуват подутини, листната петура добива накъдрен, деформиран, вид.

Болните листа са оцветени в розово–червен цвят. Те са покрити от горната страна със сив спорообразуващ налеп и преждевременно окапват. По засегнатите от патогена леторасти се появяват подутини (пришки), които по-късно добиват червен цвят. По завръзите се наблюдават жълтеникави до розовочервени изприщвания.

Младите завръзи, които са нападнати от гъбата най-често окапват, а при по-късни зарази – плодовете са деформирани и недоразвити. Засегнатите от болестта дървета са със затормозено развитие и слабо плододаване.

Висока чувствителност към патогена се наблюдава при сортовете: Хале, Елберта, Ранна Беатриче, Майски цвят.

Причинителят на къдравостта по прасковата зимува между люспите на пъпките и по леторастите на нападнатите дървета. За редуциране на заразата е задължително третиране на дърветата през есента, в края на листопада, с някои от посочените контактни фунгициди: Бордолезов разтвор – 2%, Шампион – 0,3%, Дитан ДГ – 0,3%, Дитан М 45 – 0,3%.

Следващото третиране срещу патогена трябва да се извърши преди възобновяване на вегетацията на прасковата, в края на зимата, в дните с положителни дневни температури (над 5-6°С).

В началото на пролетната вегетация на прасковата благоприятни условия за разпространение и развитие на болестта се създават при влажно време. Заразата се разпространява чрез дъжда. Минималната температура необходима за развитието на патогена е 10°С, а оптималната -19-20°С. Температури над 23-24°С ограничават, а над 26°С прекратяват развитието на гъбата. Болестта къдравост по прасковата се развива масово през пролетта, когато температурите обичайно не надвишават 20°С.

През пролетната вегетация на прасковата, при благоприятни условия (влажно и хладно време), е необходимо растително-защитните пръскания срещу болестта да се провеждат през две седмици. В насажденията, с регистриран през предходната година висок инфекциозен фон от патогена, се препоръчва във фаза миши уши прасковите да се третират със системни фунгициди - Скор 250 СК – 0,02%, Шавит Ф 72 ВДГ – 0,2%.

Патогенът Taphrina deformans напада също нектарините и бадема.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Прибират се късните сортове

През септември започват да зреят късните сортове ябълки, круши, праскови и сливи. * От ябълките това са: Златна Пармена, Джонатан, клонове на Червена превъзходна и Златна превъзходна, Канадска ренета

Няма снимка

Орехите се берат при разпукване

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно

Няма снимка

Отгледайте си къпини, нищо че са по-капризи

Растенията предпочитат по-топла есен Къпината, макар че се среща в много планински естествени месторастения, е доста по-капризна от останалите ягодоплодни видове

Няма снимка

Маслиново дръвче в дворната градина

Подходящо е за места, където лятото е горещо, а зимата мека През последните години маслината стана доста атрактивна за отглеждане в дворните градини. Доскоро у нас видът се срещаше само в

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Още от Фермер
Няма снимка

Реколта (Снимки)

На богата реколта се радва Станка Маринова Микова, с. Манаселска река, община

Няма снимка

Лилиумът през есента

Докато още сме на тема луковични цветя, ще се възползваме, за да отговорим на някои от най-често задаваните въпроси относно лилиума. Този красавец с едри

Няма снимка

Strip-till култиваторът щади почвата и подобрява структурата й

Целта на тази технология е през климатично добрите години добивите да се покачват, а през неблагоприятните да бъдат запазени, уточняват специалистите-агрономи Strip-till е система за борба с ерозията

Няма снимка

Проф. Георги Рачев: Очаква се топъл и сух октомври

Чак декември и януари ще бъдат по-влажни Месец октомври ще бъде топъл и сух. Ноември ще бъде нормален по отношение на валежите и малко по-сух, около 80-90% от норма на валежите, и пак по-топъл

Няма снимка

IT спец раздава тонове картофи на бедни

Компютърен специалист с успешен бизнес в София раздава тонове картофи на бедни. Фермата на Димитър Димитров е в кюстендилското с. Еремия, където отглежда екологично чиста продукция за 50-те си

Няма снимка

Вертикалните ферми могат да произведат много повече пшеница, отколкото полето

Специалисти от Института по храните и селскостопанските науки към Университета на Флорида направиха първото изследване в тази насока Какво се случва, ако отглеждате пшеница не на хектари земя