Борбата срещу къдравост по прасковата започва в края на листопада

13 октомври 2019 Овощна градина / Полезни съвети 0 50310
Няма снимка
 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Най-вредната гъбна болест по прасковата е къдравостта. Тя се причинява от гъбата Taphrina deformans. Патогенът напада листата, а по-късно през листните дръжки преминава по леторастите. По заразените листа се образуват подутини, листната петура добива накъдрен, деформиран, вид.

Болните листа са оцветени в розово–червен цвят. Те са покрити от горната страна със сив спорообразуващ налеп и преждевременно окапват. По засегнатите от патогена леторасти се появяват подутини (пришки), които по-късно добиват червен цвят. По завръзите се наблюдават жълтеникави до розовочервени изприщвания.

Младите завръзи, които са нападнати от гъбата най-често окапват, а при по-късни зарази – плодовете са деформирани и недоразвити. Засегнатите от болестта дървета са със затормозено развитие и слабо плододаване.

Висока чувствителност към патогена се наблюдава при сортовете: Хале, Елберта, Ранна Беатриче, Майски цвят.

Причинителят на къдравостта по прасковата зимува между люспите на пъпките и по леторастите на нападнатите дървета. За редуциране на заразата е задължително третиране на дърветата през есента, в края на листопада, с някои от посочените контактни фунгициди: Бордолезов разтвор – 2%, Шампион – 0,3%, Дитан ДГ – 0,3%, Дитан М 45 – 0,3%.

Следващото третиране срещу патогена трябва да се извърши преди възобновяване на вегетацията на прасковата, в края на зимата, в дните с положителни дневни температури (над 5-6°С).

В началото на пролетната вегетация на прасковата благоприятни условия за разпространение и развитие на болестта се създават при влажно време. Заразата се разпространява чрез дъжда. Минималната температура необходима за развитието на патогена е 10°С, а оптималната -19-20°С. Температури над 23-24°С ограничават, а над 26°С прекратяват развитието на гъбата. Болестта къдравост по прасковата се развива масово през пролетта, когато температурите обичайно не надвишават 20°С.

През пролетната вегетация на прасковата, при благоприятни условия (влажно и хладно време), е необходимо растително-защитните пръскания срещу болестта да се провеждат през две седмици. В насажденията, с регистриран през предходната година висок инфекциозен фон от патогена, се препоръчва във фаза миши уши прасковите да се третират със системни фунгициди - Скор 250 СК – 0,02%, Шавит Ф 72 ВДГ – 0,2%.

Патогенът Taphrina deformans напада също нектарините и бадема.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Почистване на дървесината

Листата на овощните дървета започнаха да жълтеят и да капят. Сега много ясно се виждат счупените или изсъхналите клони на дръвчетата. За да си улесните зимната резитба, може да ги премахнете сега

Няма снимка

Листни петна по ягодите

Ако наблюдавате петна по листата на ягодовите растения, най-вероятно става въпрос за бели листни петна. По листата, където признаците на болестта се проявяват най-силно, се образуват дребни

Няма снимка

Отглеждане на дафиново дърво

Видът е подходящ за топлите райони на страната Дафиновото или лавровото дърво е типичен представител на Средиземноморието. У нас може да се отглежда по Черноморието, предимно по-южните месторастения

Няма снимка

Отглеждане на актинидия (киви)

Плодове се образуват след 4-5-ата година Ако допреди няколко години актинидията бе непознато, дори екзотично растение за нашата страна, а плодове се предлагаха само в отделни магазини

Няма снимка

Кога да се режат малиновите издънки

Малината плододава на издънки, които са на две години, т.е. през първата те израстват, а през втората образуват плодове. Резитбата на този ягодоплоден вид има значение

Няма снимка

Ако засаждате нови фиданки

През есента масово се засаждат нови дръвчета и ягодоплодни видове в овощната градина. Затова любителите, които искат да се сдобият с нови видове или сортове, е добре да се подготвят

Още от Фермер
Няма снимка

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости

Няма снимка

Кое цвете къде зимува

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

Няма снимка

Фуражни смески за птиците

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

Няма снимка

Левзея може да се отглежда и у нас

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Неделята носи дъждове с пустинен прах от Африка

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава