Борбата срещу къдравост по прасковата започва в края на листопада

13 октомври 2019 Овощна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Най-вредната гъбна болест по прасковата е къдравостта. Тя се причинява от гъбата Taphrina deformans. Патогенът напада листата, а по-късно през листните дръжки преминава по леторастите. По заразените листа се образуват подутини, листната петура добива накъдрен, деформиран, вид.

Болните листа са оцветени в розово–червен цвят. Те са покрити от горната страна със сив спорообразуващ налеп и преждевременно окапват. По засегнатите от патогена леторасти се появяват подутини (пришки), които по-късно добиват червен цвят. По завръзите се наблюдават жълтеникави до розовочервени изприщвания.

Младите завръзи, които са нападнати от гъбата най-често окапват, а при по-късни зарази – плодовете са деформирани и недоразвити. Засегнатите от болестта дървета са със затормозено развитие и слабо плододаване.

Висока чувствителност към патогена се наблюдава при сортовете: Хале, Елберта, Ранна Беатриче, Майски цвят.

Причинителят на къдравостта по прасковата зимува между люспите на пъпките и по леторастите на нападнатите дървета. За редуциране на заразата е задължително третиране на дърветата през есента, в края на листопада, с някои от посочените контактни фунгициди: Бордолезов разтвор – 2%, Шампион – 0,3%, Дитан ДГ – 0,3%, Дитан М 45 – 0,3%.

Следващото третиране срещу патогена трябва да се извърши преди възобновяване на вегетацията на прасковата, в края на зимата, в дните с положителни дневни температури (над 5-6°С).

В началото на пролетната вегетация на прасковата благоприятни условия за разпространение и развитие на болестта се създават при влажно време. Заразата се разпространява чрез дъжда. Минималната температура необходима за развитието на патогена е 10°С, а оптималната -19-20°С. Температури над 23-24°С ограничават, а над 26°С прекратяват развитието на гъбата. Болестта къдравост по прасковата се развива масово през пролетта, когато температурите обичайно не надвишават 20°С.

През пролетната вегетация на прасковата, при благоприятни условия (влажно и хладно време), е необходимо растително-защитните пръскания срещу болестта да се провеждат през две седмици. В насажденията, с регистриран през предходната година висок инфекциозен фон от патогена, се препоръчва във фаза миши уши прасковите да се третират със системни фунгициди - Скор 250 СК – 0,02%, Шавит Ф 72 ВДГ – 0,2%.

Патогенът Taphrina deformans напада също нектарините и бадема.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Избор на храсторез

Решили сте да украсите градината си с жив плет? А може би искате да развихрите творчеството си, оформяйки храстите в причудливи фигури? Тогава имате нужда от добър храсторез

Няма снимка

Плодове, защитени с течен парафин

Въпрос: Посъветваха ме да обработя ябълките и крушите с течен парафин. Така щели да се запазят здрави и свежи по-продължително време. Вярно ли е това? И как да го направя

Няма снимка

Важни задачи в овощната градина през октомври

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През октомври в овощните насаждения качественото провеждане на сезонните агротехнически мероприятия е от изключително важно значение за редуциране развитието на

Няма снимка

Борба със сливовия плодов червей

* Остъргване на старата и напукана кора, за да се унищожат какавидиралите гъсеници под нея. * По стъблата на дърветата се поставят ловни пояси, чрез които се събират и унищожават гъсениците.

Няма снимка

Мерки срещу източния плодов червей

Началото на летежа на източния плодов червей се установява с феромонови уловки. Първото третиране се извършва, когато нападението е над 2% повредени леторасли или плодове.

Няма снимка

Агротехниката също има значение

За да ефективна борбата с ябълковия плодов червей, се провежда не само химична борба, но се предприемат и редица агротехнически мерки. Сред тях са: * изстъргване и изгаряне на старата и напукана

Още от Фермер
Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Много са промените в наредбата за лозя и вино

Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова

Няма снимка

Вегански бургер едва не уби двегодишно момиченце

Това се е случило във Великобритания. Симптомите, които са се появили при детето след поглъщането на бързата храна, са приличали на алергична реакция към ядки

Няма снимка

Отбиваме безпроблемно прасетата: фактори за успех

Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът

Няма снимка

Две държавни помощи за фермерите засега действат до края на 2020 година

След това ще продължат, ако ЕК предложи регламенти Две държавни помощи за фермерите засега имат за краен срок края на следващата година, отговаряме на въпрос на фермери

Няма снимка

Кравите пият неохотно прекалено студена вода

Суровото мляко се състои 87% от вода. Недостигът на вода при кравите намалява потреблението на сухо вещество от фуража и до намалена млечна продуктивност