Глобализация: Пазарът на зеленчуци расте и се развива динамично

21 октомври 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Потреблението на консервираната продукция намалява

Алма Давидова

Глобализацията на пазара на пресни плодове и зеленчуци, новите технологии, демографските и климатичните промени, нарастващият стремеж към здравословен начин на живот - всички тези фактори влияят върху растежа на консумацията им във всички региони на света.

Най-забележимото увеличение на консумацията

на пресни зеленчуци и плодове е в Азия и Океания, Африка и Близкия изток. Именно в тези региони се наблюдава активно увеличение на населението и доходите. Очаква се техният комбиниран пазарен дял на прясна продукция да нарасне до 70% през 2030 г. и те ще могат да изпреварят страните от Западна Европа и Северна Америка по отношение на темповете и обема на потреблението.

Подобряването на връзките между различните региони

променя начина, по който се доставя прясна храна до местоназначението. Логистичните вериги се трансформират с появата на нови пазари, а технологичният напредък прави процеса на доставка по-ефективен.

В света около 70% от зеленчуците се продават в прясно състояниеособено извън САЩ и ЕС. А преработката(замразяване, консервиране и сушене) помага да се намалят загубите на производителите.

През последните години глобалното потребление на консервирани зеленчуци намалява, а търсенето на замразени зеленчуци се увеличава средно с 1% годишно.

Готови за консумация или готвене зеленчуци и зеленчукови закуски са особено популярни, поради визуалната привлекателност и репутацията на здравословен продукт.

Биозеленчуците печелят пазарен дял

Продажбите на био плодове и зеленчуци в страните с високи доходи достигнаха 10%. Тези държави включват Швейцария, Швеция, Австрия и Дания. В САЩ делът на продажбите на биологични плодове и зеленчуци в общите продажби е 9%.

Нарастващи пазари за внос

Пресните зеленчуци са нетрайни продукти и за развитието на търговията им е необходимо да се осигури удобен достъп до пазарите на различни страни.

В Латинска Америка и Африка зеленчуците се продават главно в региона на отглеждане.

Търговските потоци могат да бъдат обусловени от климата, ограничените доставки на вода, производствените разходи, обменните курсове и търговските споразумения.

През последните 10 години например доставчиците от Мексико значително укрепиха позициите си на пазара в Северна Америка.

Основните износители на зеленчуци за ЕС са Испания и Холандия. Мароко може да се превърне в обещаващ доставчик на зеленчуци за ЕС.

Значителна промяна на световния пазар е свързана с увеличаване броя на страните вносителки.

Основните направления за вноса на зеленчуци са САЩ, Западна Европа и Япония. Индия, Китай и Обединените арабски емирства също увеличават своя дял от вноса. Ръст на търговията с внос се отбелязва и в Русия. Зеленчуците навлизат на руския пазар от ЕС, САЩ и много други страни. Основни партньори също са Беларус, Мароко, Китай, Армения и Азербайджан.

Ягодоплодните все повече се търсят

Глобалният пазар на плодове и зеленчуци активно се развива и възлиза на повече от 800 млн. долара, от които 13 млн. са за плодовете. Тенденциите в развитието на пазара днес са: вегетарианство, органична храна и здравословно хранене. Дистрибуторските вериги пускат свои собствени линии от биологични, диетични и вегетариански продукти, търсенето на които се увеличава.

На световния пазар има забележима тенденция отглеждането на горски плодове от открита в затворена земя, което позволява да се произвеждат висококачествени плодове през цялата година. Най-големият сегмент на пазара за ягодоплодни са градинските ягоди. Боровинките също имат добра динамика на растеж заедно с малините и къпините.

В отговор на тенденцията за здравословно хранене и отказ от захар европейските и американските предприемачи намериха друга ниша за продажба - закуски от горски плодове. Особено подходящи за това са горските плодове - боровинки, къпини, ягоди, малини.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Впечатляващ ръст в цените на рапицата

Докладът на USDA, публикуван в петък, определи ценовото движение на зърнените пазари вчера. Той не съдържаше изненади. Що се отнася до пшеницата, Министерството на земеделието на САЩ понижи

Няма снимка

Йордан Стойков, председател на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ АД: Не се очаква спад в цените на торовете. Има тенденция към леко повишаване

- Г-н Стойков, земеделските производители в страната завършиха есенното подхранване, предстои пролетното. В качеството си на председател на Съвета на директорите на една от най-големите компании за

Няма снимка

2020 г.: С близо 114 млн евро бюджет стартират приеми по 11 мерки по ПРСР

През 2020 г. ще стартират приеми по 11 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с бюджет близо 114 млн. евро, съобщи пресцентърът на агроминистерството

Няма снимка

Собственици на земя могат да получат безплатни правни съвети от "Агрион"

Лидерът в сделките със земеделски земи ги предлага от 12 до 21 ноември в офисите си в цялата страна В ежедневието си фермерите се сблъскват с какви ли не ситуации

Няма снимка

5 мерки от Програмата за селските райони ще бъдат отворени до края на годината

Пет мерки на Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени до края на годината, съобщава ruralnet.bg, сайтът на Национална селска мрежа.

Няма снимка

Български био плодове и зеленчуци ще се предлагат в Балканските държави

Георги Гърневски, ръководител на проекта на Метро за директна работа с производители на плодове и зеленчуци, съобщи, че вече сериозно се води диалог  веригата да продава продукцията на българските

Още от Фермер
Няма снимка

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г

Няма снимка

Тънкостите на касаплъка - част от програмата на Празника на еленския бут

Както и пърлене на прасе над трап по традиционен местен обичай ще покажат участниците на осмото издание на фестивала. От 15-ти до 17-ти ноември китното градче Елена ще предложи интересна кулинарна и

Няма снимка

До какво водят пропуските в зазимяването

Най-често пчеларят отчита ненормални състояния на пчелните семейства.Тези аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: 1) слаби пчелни семейства

Няма снимка

Уведомителните писма за агроекологичните плащания за кампания 2017 вече са онлайн

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz

Няма снимка

Дръвчета преминават в относителен покой

През ноември овощните дръвчета вече се подготвят за презимуване. На някои видове листата вече са опадали, на други все още жълтеят. Част от овощните видове вече са в състояние на относителен покой.

Няма снимка

7 съвета за преодоляване на есенната депресия

По-студеното, дъждовно време и по-краткия ден с настъпването на есента за много хора се превръща в период на блус, тревожност, нервност, тревожност и паника