Глобализация: Пазарът на зеленчуци расте и се развива динамично

21 октомври 2019 Агробизнес 0 5796
Няма снимка
1 2 3
 

Потреблението на консервираната продукция намалява

Алма Давидова

Глобализацията на пазара на пресни плодове и зеленчуци, новите технологии, демографските и климатичните промени, нарастващият стремеж към здравословен начин на живот - всички тези фактори влияят върху растежа на консумацията им във всички региони на света.

Най-забележимото увеличение на консумацията

на пресни зеленчуци и плодове е в Азия и Океания, Африка и Близкия изток. Именно в тези региони се наблюдава активно увеличение на населението и доходите. Очаква се техният комбиниран пазарен дял на прясна продукция да нарасне до 70% през 2030 г. и те ще могат да изпреварят страните от Западна Европа и Северна Америка по отношение на темповете и обема на потреблението.

Подобряването на връзките между различните региони

променя начина, по който се доставя прясна храна до местоназначението. Логистичните вериги се трансформират с появата на нови пазари, а технологичният напредък прави процеса на доставка по-ефективен.

В света около 70% от зеленчуците се продават в прясно състояниеособено извън САЩ и ЕС. А преработката(замразяване, консервиране и сушене) помага да се намалят загубите на производителите.

През последните години глобалното потребление на консервирани зеленчуци намалява, а търсенето на замразени зеленчуци се увеличава средно с 1% годишно.

Готови за консумация или готвене зеленчуци и зеленчукови закуски са особено популярни, поради визуалната привлекателност и репутацията на здравословен продукт.

Биозеленчуците печелят пазарен дял

Продажбите на био плодове и зеленчуци в страните с високи доходи достигнаха 10%. Тези държави включват Швейцария, Швеция, Австрия и Дания. В САЩ делът на продажбите на биологични плодове и зеленчуци в общите продажби е 9%.

Нарастващи пазари за внос

Пресните зеленчуци са нетрайни продукти и за развитието на търговията им е необходимо да се осигури удобен достъп до пазарите на различни страни.

В Латинска Америка и Африка зеленчуците се продават главно в региона на отглеждане.

Търговските потоци могат да бъдат обусловени от климата, ограничените доставки на вода, производствените разходи, обменните курсове и търговските споразумения.

През последните 10 години например доставчиците от Мексико значително укрепиха позициите си на пазара в Северна Америка.

Основните износители на зеленчуци за ЕС са Испания и Холандия. Мароко може да се превърне в обещаващ доставчик на зеленчуци за ЕС.

Значителна промяна на световния пазар е свързана с увеличаване броя на страните вносителки.

Основните направления за вноса на зеленчуци са САЩ, Западна Европа и Япония. Индия, Китай и Обединените арабски емирства също увеличават своя дял от вноса. Ръст на търговията с внос се отбелязва и в Русия. Зеленчуците навлизат на руския пазар от ЕС, САЩ и много други страни. Основни партньори също са Беларус, Мароко, Китай, Армения и Азербайджан.

Ягодоплодните все повече се търсят

Глобалният пазар на плодове и зеленчуци активно се развива и възлиза на повече от 800 млн. долара, от които 13 млн. са за плодовете. Тенденциите в развитието на пазара днес са: вегетарианство, органична храна и здравословно хранене. Дистрибуторските вериги пускат свои собствени линии от биологични, диетични и вегетариански продукти, търсенето на които се увеличава.

На световния пазар има забележима тенденция отглеждането на горски плодове от открита в затворена земя, което позволява да се произвеждат висококачествени плодове през цялата година. Най-големият сегмент на пазара за ягодоплодни са градинските ягоди. Боровинките също имат добра динамика на растеж заедно с малините и къпините.

В отговор на тенденцията за здравословно хранене и отказ от захар европейските и американските предприемачи намериха друга ниша за продажба - закуски от горски плодове. Особено подходящи за това са горските плодове - боровинки, къпини, ягоди, малини.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

ЕК одобри предложението на България за седмо изменение на ПРСР 2014-2020 г.

Определени са ставките за подпомагането в необлагодетелстваните райони 3 Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програмата за развитие на селските райони

Няма снимка

На 2 юни превеждат парите по мярката за биологично производство

„Очакваме още две сертифициращи фирми да приключат задълженията си, така че следващия вторник, 2 юни фонд „Земеделие” да преведе дължимото по мярка 11 за Кампания 2019 г

Няма снимка

Сеното и сламата стават все по-скъпи!

Перспективите за изхранване на животните рязко се влошават Жени Владинова В много региони на Европейския съюз през първата половина на май падна твърде малко дъжд

Няма снимка

Предлагат препоръчителна минимална изкупна цена за розовия цвят

Проблемите на розоберната кампания 2020 и възможностите за подкрепа на произвводството и реализацията на продукцията от маслодайна роза бяха обсъдени на среща с председателя на Комисията по земеделие

Няма снимка

“Чай” от плевели вместо скъпи торове

Животът е един неспирен кръговрат. Такъв е и принципът на всяка градина. Каквото вземем от нея, е добре дошло, но трябва и да връщаме. Набавянето на нутриенти в почвата може да става по много начини

Няма снимка

Защитата на данните става ключов въпрос за фермерите

Споделянето им за нуждите на прецизното земеделие сега е без регулация и може да навреди на конкуренцията Добродетелите на дигиталното земеделие се възхваляват от много гласове

Още от Фермер
Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата