Производството на пуешко месо е пряко свързано с високия стандарт

19 октомври 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
Засега Германия е водещ производител на пуешко месо в ЕС. Тя е и единствената държава в Европа с по-голям брой индустриални кланици, което също е важно.
1 2
 

Расте интересът към диетичната храна в глобален мащаб

Ще стане ли Полша водещ производител в бранша в ЕС, като измести Германия

Жени Владинова

Полша може да заеме водещата позиция в производството на пуйки в ЕС за по-малко от две години, сочат данните на Евростат. Към момента Полша изпреварва Франция от второто място и е след Германия, която е единствената държава в Европа с по-голям брой индустриални кланици. От Националната камара на производителите на птици и фуражи в Полша са категорични, че ако поддържат сегашната динамика на растеж през 2020 г. Полша може да стане най-големият производител на пуешко месо в Европа

И трайно да измести основния си конкурент - германците. През последните две десетилетия производството на пуйки в Полша непрекъснато нараства. През 2015-2016 г. тя е сред първите три страни-производителки на пуйки в ЕС. През 2017 г. броят на пуйките в Полша намалява леко, но то е в резултат на инфлуенцата по птиците.

Но интересното е, че в Полша нарастването е постоянно, а оттам и значително в продължение на 10 години. И истинският бум започва от 2014 г., когато с прекъсване заради птичия грип нивата на производство растат с няколко процента годишно! Председателят на Националната камара на производителите на птици и фуражи Мариуш Жимислик признава, че днес е трудно да си представим, но ако приемем, че темпът на растеж бъде отново толкова висок, колкото през последните години, Полша ще стане най-големият производител на пуешко месо в Европа.

Борбата за първото място в пуйкопроизводството е сериозна

Доказва го статистиката на Евростат: През първите четири месеца на тази година Германия отчита производство от 162 000 тона пуешко месо. Полша е на второ място със 128 000 тона, следвана от Франция със 113 000 тона, Италия с 97 000 тона, Испания със 76 000 тона и Великобритания - с 57 000 тона.

Глобалните прогнози също изненадват:

До 2025 г. консумацията на пуешко в света ще достигне 6,7 млн. тона

Това означава, че за година производството ще има ръст от 482 хил. тона (или с 8%). А приходите ще са от 9,8 млрд. долара. Според анализаторите на Евростат определено може да се твърди, че сме свидетели на възраждането на глобалния пазар на пуешко месо. Бизнесът с пуешко месо се засилва през 2016 г., когато рязко и изведнъж нараства с 9 процента - до 6,2 млн. тона. Статистиците са изненадани от резкия скок нагоре, защото през предходните три години производството е стабилно, но не привлича вниманието. Но в цените на едро пазарът достигна впечатляващите 13,5 млрд. долара нараствайки с 3,6% годишно от 2007 до 2016 г.

Европейското производство на пуйки остава доста стабилно на 1,8 млн. т след периодичните кризи в бранша, предизвиквани от птичия грип. Въпреки това картината е различна в отделните страни: ръстът на производството се наблюдава главно в Германия, Полша и Франция. Докато Италия и Великобритания се борят за стабилизиране на нивата на производство.

Влияние оказват, разбира се, и рязкото увеличение на цените на фуражите, и трудната икономическа ситуация в отделните държави. Проблемът в сектора е високата себестойност

В повечето ферми производствените разходи са нестабилни. А това създава проблеми в управлението на стопанствата. Влияние оказва и реакцията на потребителите - те са много чувствителни по отношение на високите пазарни цени на пуешкото месо. Увеличаването на цените на дребно кара потребителите да преразгледат решенията си, когато са пред щанда в магазина.

Но най-голямото предизвикателсто е вносът на пуешко месо в ЕС, защото оказва влияние върху баланса на европазара. Този внос играе важна роля и за преработвателната промишленост. Някой ще се учуди защо. Защото европейската индустрия за пуйки е обременена от изискванията на европейската регулация за опазване на околната среда и хуманното отношение към животните/птиците.

Тези допълнителни разходи не могат да бъдат възстановени от европейските производители. Но, забележете, те не засягат вносните продукти от пуешко месо.

Въпреки всички проблеми обаче данните за консумация на пуешко месо в страните от Европейския съюз показват значителното увеличение през 2008 г. (16% на годишна база). Следва рязък спад през 2009 г. (86% на годишна база). Но според оценките на IndexBox през 2011 г. пазарът се възстановява постепенно. И след това се изравнява през 2016. Така стигаме до изненадващи прогнози за консумация от 6,7 млн. т пуешко.

Пуешкото месо се търси на всички континенти - в Северна Америка, Европа и Латинска Америка. Но нивата на потребление на глава от населението варират в различните страни. Защото консумацията на пуешко месо до голяма степен се определя от нивото на доходите на глава от населението и сезонността (у нас най-вече за Коледа). Затова и страните с висок стандарт на живот имат по-високо потребление на пуешко месо

От друга страна, покачването на жизнения стандарт и бързите темпове на урбанизация, нарастващата популярност на западния начин на хранене в Азия и стремежът за по-нисък прием на мазнини доведоха до значително увеличение на производството и консумацията на пуешко месо в целия свят през последното десетилетие.

Ръстът на глобалното потребление на месо също ще повлияе на пазара на пуешко месо. От друга страна, подобреното предлагане на месо благодарение на развитието на производствения капацитет, както и поддържането на строги стандарти при отглеждането на домашните птици, трябва да осигурят възможности за задоволяване на пазарното търсене.

Това води и до прогнозите, че пазарът на пуешко месо ще нараства с 0,8% за следващите девет години

Кои са големите основни пазари на пуешко месо

Това са САЩ и големите европейски производители. САЩ (2519 хил. т) доминират в световното потребление на пуешко месо. Те покриват 41% от световното потребление. След САЩ са Бразилия (8.1%), Германия (8.0%), Франция (5.5%), Италия (4.4%), Русия (3.7%), Испания (3.0%), Мексико (2,8%), Великобритания (2,7%), Канада (2,3%), Израел (1,5%), Чили (1,4%), Тунис (1,2%). Останалите страни заедно представляват близо 15% от глобалното потребление.

Най-високите годишни темпове на растеж на консумация на пуешко месо са регистрирани в Испания - с 19,2% годишно, в Русия - с 8,5%, и в Бразилия - с 5,4% годишно. Сред водещите страни-консуматори високите нива на потребление на глава от населението са регистрирани в Израел -11,5 кг, и САЩ - 7,8 кг, които са значително по-високи от средното за света - 0,8 кг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Откриха АЧС и в Индонезия

Африканската чума по свинете (АЧС) продължава да се разпространява в Азия и вече засегна 11-а държава в района - Индонезия. Досега огнища на АЧС в Азия са доказани  в Китай, Монголия, Виетнам

Няма снимка

1063 огнища на африканска чума в ЕС при домашни свине

Експерти: Мерките за контрол трябва да продължат стриктно да се спазват Данните, предоставени от Системата за оповестяване на заболявания при животните (ADNS) показват

Няма снимка

Отварят през декември нова подмярка 5.1 за инвестиции в биосигурност на фермите

23 милиона евро ще е общият й бюджет  В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на

Няма снимка

С таван до 1 млн. € на проект отварят през май 2020 нова подмярка 5.2 за закупуване на животни от пострадалите ферми

В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020 за

Няма снимка

АЧС може да струва на датските свиневъди 740 млн. долара

Икономисти от Института по хранителна промишленост и управление на ресурсите на Университета на Копенхаген смятат, че навлизането на африканска чума по свинете (АЧС) може да струва на Дания до 740

Няма снимка

Плаващите крави от Ротердам не страдат от морска болест

Пресни и здравословни продукти от животновъдните ферми на бъдещето - изградени върху плаващи съоръжения, близо до града Таня Демирова Четиридесет крави спокойно преживят..."на вода"

Още от Фермер
Няма снимка

Да се прибират цъфтящите зелета

Така наречените цъфтящи зелета, към които спадат карфиолът и броколите, са по-капризни към студа. Тази есен те останаха до късно в градините. Все пак застудяването вече започна,

Няма снимка

Фермери питат - кога да продам с печалба?

Анализатори препоръчват: слънчогледа задръжте до зимата, а царевицата пласирайте през март Алма Давидова Както винаги, след като реколтата вече е прибрана

Няма снимка

Днес ще бъде предимно облачно и дъждовно, температури между 16 и 23 градуса

Ще е предимно облачно. Валежите в Югозападна България ще се усилят и на места ще са значителни. Вятърът ще е от югоизток, предимно умерен. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса

Няма снимка

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г

Няма снимка

До какво водят пропуските в зазимяването

Най-често пчеларят отчита ненормални състояния на пчелните семейства.Тези аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: 1) слаби пчелни семейства

Няма снимка

Уведомителните писма за агроекологичните плащания за кампания 2017 вече са онлайн

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz