Производството на пуешко месо е пряко свързано с високия стандарт

19 октомври 2019 Животновъдство 0 9702
Няма снимка
Засега Германия е водещ производител на пуешко месо в ЕС. Тя е и единствената държава в Европа с по-голям брой индустриални кланици, което също е важно.
1 2
 

Расте интересът към диетичната храна в глобален мащаб

Ще стане ли Полша водещ производител в бранша в ЕС, като измести Германия

Жени Владинова

Полша може да заеме водещата позиция в производството на пуйки в ЕС за по-малко от две години, сочат данните на Евростат. Към момента Полша изпреварва Франция от второто място и е след Германия, която е единствената държава в Европа с по-голям брой индустриални кланици. От Националната камара на производителите на птици и фуражи в Полша са категорични, че ако поддържат сегашната динамика на растеж през 2020 г. Полша може да стане най-големият производител на пуешко месо в Европа

И трайно да измести основния си конкурент - германците. През последните две десетилетия производството на пуйки в Полша непрекъснато нараства. През 2015-2016 г. тя е сред първите три страни-производителки на пуйки в ЕС. През 2017 г. броят на пуйките в Полша намалява леко, но то е в резултат на инфлуенцата по птиците.

Но интересното е, че в Полша нарастването е постоянно, а оттам и значително в продължение на 10 години. И истинският бум започва от 2014 г., когато с прекъсване заради птичия грип нивата на производство растат с няколко процента годишно! Председателят на Националната камара на производителите на птици и фуражи Мариуш Жимислик признава, че днес е трудно да си представим, но ако приемем, че темпът на растеж бъде отново толкова висок, колкото през последните години, Полша ще стане най-големият производител на пуешко месо в Европа.

Борбата за първото място в пуйкопроизводството е сериозна

Доказва го статистиката на Евростат: През първите четири месеца на тази година Германия отчита производство от 162 000 тона пуешко месо. Полша е на второ място със 128 000 тона, следвана от Франция със 113 000 тона, Италия с 97 000 тона, Испания със 76 000 тона и Великобритания - с 57 000 тона.

Глобалните прогнози също изненадват:

До 2025 г. консумацията на пуешко в света ще достигне 6,7 млн. тона

Това означава, че за година производството ще има ръст от 482 хил. тона (или с 8%). А приходите ще са от 9,8 млрд. долара. Според анализаторите на Евростат определено може да се твърди, че сме свидетели на възраждането на глобалния пазар на пуешко месо. Бизнесът с пуешко месо се засилва през 2016 г., когато рязко и изведнъж нараства с 9 процента - до 6,2 млн. тона. Статистиците са изненадани от резкия скок нагоре, защото през предходните три години производството е стабилно, но не привлича вниманието. Но в цените на едро пазарът достигна впечатляващите 13,5 млрд. долара нараствайки с 3,6% годишно от 2007 до 2016 г.

Европейското производство на пуйки остава доста стабилно на 1,8 млн. т след периодичните кризи в бранша, предизвиквани от птичия грип. Въпреки това картината е различна в отделните страни: ръстът на производството се наблюдава главно в Германия, Полша и Франция. Докато Италия и Великобритания се борят за стабилизиране на нивата на производство.

Влияние оказват, разбира се, и рязкото увеличение на цените на фуражите, и трудната икономическа ситуация в отделните държави. Проблемът в сектора е високата себестойност

В повечето ферми производствените разходи са нестабилни. А това създава проблеми в управлението на стопанствата. Влияние оказва и реакцията на потребителите - те са много чувствителни по отношение на високите пазарни цени на пуешкото месо. Увеличаването на цените на дребно кара потребителите да преразгледат решенията си, когато са пред щанда в магазина.

Но най-голямото предизвикателсто е вносът на пуешко месо в ЕС, защото оказва влияние върху баланса на европазара. Този внос играе важна роля и за преработвателната промишленост. Някой ще се учуди защо. Защото европейската индустрия за пуйки е обременена от изискванията на европейската регулация за опазване на околната среда и хуманното отношение към животните/птиците.

Тези допълнителни разходи не могат да бъдат възстановени от европейските производители. Но, забележете, те не засягат вносните продукти от пуешко месо.

Въпреки всички проблеми обаче данните за консумация на пуешко месо в страните от Европейския съюз показват значителното увеличение през 2008 г. (16% на годишна база). Следва рязък спад през 2009 г. (86% на годишна база). Но според оценките на IndexBox през 2011 г. пазарът се възстановява постепенно. И след това се изравнява през 2016. Така стигаме до изненадващи прогнози за консумация от 6,7 млн. т пуешко.

Пуешкото месо се търси на всички континенти - в Северна Америка, Европа и Латинска Америка. Но нивата на потребление на глава от населението варират в различните страни. Защото консумацията на пуешко месо до голяма степен се определя от нивото на доходите на глава от населението и сезонността (у нас най-вече за Коледа). Затова и страните с висок стандарт на живот имат по-високо потребление на пуешко месо

От друга страна, покачването на жизнения стандарт и бързите темпове на урбанизация, нарастващата популярност на западния начин на хранене в Азия и стремежът за по-нисък прием на мазнини доведоха до значително увеличение на производството и консумацията на пуешко месо в целия свят през последното десетилетие.

Ръстът на глобалното потребление на месо също ще повлияе на пазара на пуешко месо. От друга страна, подобреното предлагане на месо благодарение на развитието на производствения капацитет, както и поддържането на строги стандарти при отглеждането на домашните птици, трябва да осигурят възможности за задоволяване на пазарното търсене.

Това води и до прогнозите, че пазарът на пуешко месо ще нараства с 0,8% за следващите девет години

Кои са големите основни пазари на пуешко месо

Това са САЩ и големите европейски производители. САЩ (2519 хил. т) доминират в световното потребление на пуешко месо. Те покриват 41% от световното потребление. След САЩ са Бразилия (8.1%), Германия (8.0%), Франция (5.5%), Италия (4.4%), Русия (3.7%), Испания (3.0%), Мексико (2,8%), Великобритания (2,7%), Канада (2,3%), Израел (1,5%), Чили (1,4%), Тунис (1,2%). Останалите страни заедно представляват близо 15% от глобалното потребление.

Най-високите годишни темпове на растеж на консумация на пуешко месо са регистрирани в Испания - с 19,2% годишно, в Русия - с 8,5%, и в Бразилия - с 5,4% годишно. Сред водещите страни-консуматори високите нива на потребление на глава от населението са регистрирани в Израел -11,5 кг, и САЩ - 7,8 кг, които са значително по-високи от средното за света - 0,8 кг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

За 1-ото тримесечие фермерите в ЕС доставят повече мляко. В България нарастването е най-отчетливо - със 7,7%!

Жени Владинова Млекопроизводителите в ЕС са доставили с 2,8 процента повече мляко на мандрите през първото тримесечие на 2020 г., отколкото през предходната година

Няма снимка

Предупреждение за свръхпредлагане отправи европейската птицевъдна индустрия

Европейските сектори за птиче месо и яйца настояват Европейската комисия да управлява вноса, за да предотврати свръхпредлагането, причинено от коронавируса

Няма снимка

Полската птицевъдна промишленост е изправена пред безпрецедентна криза! Бизнесът търси подкрепа от правителството!

Пандемията COVID-19 изтласка полската птицевъдна промишленост до ръба на криза, сочи доклад на Департамента по земеделие на САЩ. Въпреки че Полша остава най-големият производител на птици в ЕС

Няма снимка

На прицел ли е оборното отглеждане? Пашата е добра за климата, а оборът - генерира много СО2!

Колко благоприятно влияе на климата поддържането и използването на пасища в сравнение с модерните и удобни за животните  обори? Изследователи и представители на Баварската асоциация на фермерите

Няма снимка

Ще се плаща ли по-добре млякото при прилагане на мерки за опазване на климата?

Краткият отговор - две трети от германските фермери не вярват и не очакват по-високи приходи! Селското стопанство дава сравнително малък принос за замърсяването на атмосферата с вредни за климата

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Още от Фермер
Няма снимка

ДФ "Земеделие": Биопроизводителите да се регистрират през Системата за електронни услуги

ДФ „Земеделие“ призовава всички кандидати по схемите и мерките на директните плащания, и най-вече бенефициентите по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 да се регистрират в Системата за

Няма снимка

Причи грип във ферма край Асеновград

Ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е открито в животновъден обект в землището на гр. Асеновград, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Няма снимка

32 градуса измериха днес в Русе

32 градуса е измерената температура днес в Русе. В Пазарджик и Кнежа – 31 градуса. В Свищов са измерени 30 градуса. Най-силни са били поривите на вятъра днес във Враца - 20 м/сек

Няма снимка

Как да опазите любимците от кърлежи и бълхи

За първите ви трябва помощ от ветеринар, а за вторите - да посетите близката аптека Кърлежите са опасни и за хората, и за животните. Затова всяка пролет слагайте на кучето си противопаразитна каишка

Няма снимка

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г

Няма снимка

Ягодите са любима храна за охлювите

Не допускайте гадинките до плодовете Голите охлюви нанасят най-големи вреди при влажно и хладно време. Те нападат много от зеленчуковите видове, ягодите, както и някои декоративни и цветни растения