Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

17 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Съобразете температурите на района с вида на отглеждане
 

Изисквания за райони като България

За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура.

Спадането й до минус 20 - минус 30°C е нерядко явление и мже да предизвиква доста силни повреди.

В такива райони стъблените формировки са доста рискови.

Изберете правилно дали лозите ще се отглеждат незагрибно, загрибно или полузагрибно.

Какви са изискванията

Районите със средна температура от абсолютни минимални до минус 14°C са незагрибни.

От минус 14 до минус 16°C -полузагрибни.

Под минус 16°C - загрибни.

За стъблени лозя най-подходящи са незагрибните райони.

За полузагрибни и загрибни лози да се избират онези места и масиви, в които минималните зимни температури по изключение падат под минус 21-22°C, и ако това се повтаря веднъж на 5-6 г.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога покафенява бялото домашно вино

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Още от Фермер
Няма снимка

Steyr Konzept направи своята заявка за трактор на бъдещето

Сега изтласкан на преден план като премиум марка в семейството трактори на CNH Industrial, Steyr беше натоварен да покаже потенциалния трактор на бъдещето

Няма снимка

Отпада мораториумa за продажба на земеделска земя на чужденци

Отпада мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци. Това ще стане от януари догодина с промени в Закона за земеделските земи. Промените бяха публикувани в началото на месеца за обществено

Няма снимка

ЕК отпуска 200 млн. евро за промотиране на европейски храни на нови пазари

Поканите за представяне на предложения за предстоящите кампании за  ще бъдат оповестени през януари 2020 г. Европейската комисия ще отпусне 200,9 милиона евро през 2020 г

Няма снимка

Как котаракът с наднормено тегло Виктор летя в бизнес класа на "Аерофлот"

Михаил Галин и неговият 10-килограмов котарак Виктор нарушават правилата на "Аерофлот" и стават известни. Михаил и домашният му любимец летят от Рига до Владивосток с прекачване в Москва

Няма снимка

Смокините омекват и окапват по-рано

Наш редовен читател сподели, че тази година е имал сериозен проблем със смокинята в градината. Той е наблюдавал, че още през пролетта част от зелените плодове са омекнали още на дървото и са окапали

Няма снимка

„Неохим“ АД с първи собствен патент

Осем години бяха необходими на екипа, работил по усъвършенстване на технологията за синтез на разтвор на магнезиев нитрат, за да получи патентна защита и да постави началото на патентното портфолио