Идеи за градински арки

18 октомври 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0 18990
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен декоративен елемент, като градинската арка например.

Многофункционална по природа, тя е в състояние да добави към вашето място мистерия или шик, сенчеста прохлада или яркост, да се превърне в център на вниманието или да подчертае избраната зона.

Вероятно малко хора знаят, че появата на тази малка архитектурна форма дължим на древна Месопотамия, в архитектурата на която този елемент е влязъл още през второто хилядолетие преди новата ера.! В ландшафтния дизайн, градинската арка вече е заела своето подобаващо място.

Има много опции за използване на арки. Най-основни са два параметъра:

по количество (свободно стояща или група);

по предназначение (декор, зониране, създаване на сенки и други).

Самостоятелен акцент

Най-често срещаният вариант е да се инсталират независими арки, за да се създаде ефектен "точков" акцент както директно върху самия обект, така и при подреждането на входа на вилата.

Оплетена с рози, клематиси или друго катерещо се растение, арката ще украси всеки ъгъл на градината.

Освен това, няма ограничения нито по височина, нито по място. Дори метър дължина може да привлече голямо внимание. Мястото може да е близо до къщата, в центъра на обекта или в най-отдалечения ъгъл.

Арка над градинската пътека също е добра декорация. Особено, ако алеята е заобиколена от тревна площ. Такъв ярък акцент върху зелен фон не може да не привлече вниманието.

Съчетавате полезното с приятното и красивото: монтирайте арка над пейка - това е ефектно, а и ще има къде да се скриете от лятното палещо слънце.

Възможно е арките да са и без декор от растения - те не отстъпват на традиционните обвити с цветя и зеленина.

Искате да създадете средновековна атмосфера на вилата? В този случай най-успешният материал за арката ще бъде камъка.

За любителите на източния стил и опростен дизайн е подходяща ярка дървена арка, а чифт храсти weigela, рододендрон или адианций добавят японска изтънченост .

Арката, като всеки елемент от декора, може не само да украси градината, но и да скрие дребни недостатъци или дефекти на сгради, ограда или всеки друг елемент на лятната вила.

Важно е използването на арката в дизайна на портата и оградата, защото входната зона задава тона за цялата градина. Първото впечатление остава.

Използвайки различните видове и форми на арката, можете да постигнете всяко желано впечатление: шик, стил, изтънченост или приказно усещане.

Например дървената бяла арка в комбинация с оградата /на снимката/ изглежда уютно и романтично. По желание можете да допълните този дизайн с рози, клематиси, орлови нокти или други растения.

Дори обикновена небоядисана дървена порта с арка, усукана с бръшлян или диво грозде, ще украси входа. Просто, но с вкус!

Голяма метална арка с малка ажурна порта няма да скрие зоната от любопитни очи, но ще добави изтънченост. Такъв вход дори не се нуждае от допълнителна флорална украса, той сам по себе си е шикозна декорация.

Интересна комбинация от каменна основа, метална ограда и ажурна ниска арка с врата създава усещането, че каменните стъпала водят до приказна градина, в дълбините на която със сигурност има вълшебна къща.

Нарочно обраслата арка създава атмосфера на мистерия, нали? За да постигнете това обаче, трябва да изчакате повече от една година. Дори не и две. Но ефектът си заслужава.

Кръглата каменна арка и неравномерната зидария на оградата изглеждат много оригинални и стилни, дори и без порта.

Можете да добавите дървена кръгла порта с голяма кръгла дръжка в центъра.

ДИЗАЙНЕРСКИ СЪВЕТ:

Арката на входа е без съмнение красива, но в преследване на идеяте не бива да се забравя за хармонията.

Колкото и елегантна да е например дървената арка, тя ще изглежда доста нелепо на фона на метална ограда, нали? Съобразяването с цялостния стил е важно условие, не го пренебрегвайте. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Важни дейности в цветната градина през юни

1. Трябва да поддържаме градината и балкона в изряден вид, като почистваме редовно прецъфтели цветове, пожълтели листа и счупени клонки. 2. Можем вече да засеем двугодишните (незабравки, теменужки

Няма снимка

Създайте си уютно кътче - 12 идеи

Решихте ли да създадете ново място за свободното време в градината или да пренаредите една от вече готовите зони? С нашите съвети тази работа няма да отнеме много време или усилия

Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това

Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо

Няма снимка

Тагетесът е гладен за азот

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

Няма снимка

Как акцентите променят градината?

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

Още от Фермер
Няма снимка

ДФ "Земеделие": Биопроизводителите да се регистрират през Системата за електронни услуги

ДФ „Земеделие“ призовава всички кандидати по схемите и мерките на директните плащания, и най-вече бенефициентите по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 да се регистрират в Системата за

Няма снимка

Причи грип във ферма край Асеновград

Ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е открито в животновъден обект в землището на гр. Асеновград, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Няма снимка

32 градуса измериха днес в Русе

32 градуса е измерената температура днес в Русе. В Пазарджик и Кнежа – 31 градуса. В Свищов са измерени 30 градуса. Най-силни са били поривите на вятъра днес във Враца - 20 м/сек

Няма снимка

Как да опазите любимците от кърлежи и бълхи

За първите ви трябва помощ от ветеринар, а за вторите - да посетите близката аптека Кърлежите са опасни и за хората, и за животните. Затова всяка пролет слагайте на кучето си противопаразитна каишка

Няма снимка

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г

Няма снимка

Ягодите са любима храна за охлювите

Не допускайте гадинките до плодовете Голите охлюви нанасят най-големи вреди при влажно и хладно време. Те нападат много от зеленчуковите видове, ягодите, както и някои декоративни и цветни растения