Плодове, защитени с течен парафин

19 октомври 2019 Овощна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Въпрос:

Посъветваха ме да обработя ябълките и крушите с течен парафин. Така щели да се запазят здрави и свежи по-продължително време. Вярно ли е това? И как да го направя?

Руми Тодорова от Димитровград

Отговор:

По принцип има такава технология, като тя може да се използва не само при плодове, но и при грозде, както и при някои зеленчуци.

Обработените с течен парафин плодове наистина се съхраняват по-добре, като вкусовите им качества се запазват.

За целта се използва течен парафин, който се купува от аптеката. Той се загрява до температура 55-60 градуса и след това плодовете или се потапят в съда или се мажат с четка.

Така върху повърхността им се образува тънък прозрачен филм, който няма мирис и е напълно безвреден.

Преди консумация плодовете трябва да се измиват внимателно с топла вода.

От ябълките подходящи сортове за такава обработка са: Червена превъзходна, Златна превъзходна, Муцу, Айвания, Грени смит и др.

От крушовите сортове: Попска масловка, Паскрасан, Харденпонтова масловка.

ОБРАБОТКА С БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР

Съхранението на плодовете става по-продължително, ако те се потопят за 5-10 минути в 1%-ов бордолезов разтвор. Така обработените ябълки не бива да се консумират поне 15 дни.

Най-добри условия за съхранение

Следете температурата и влажността на въздуха

Температурата и влажността на въздуха са факторите, от които зависи колко дълго ще се запазят плодовете в мястото на съхранение. Разбира се, за овощните дръвчета е важно да са полагани добри грижи по време на вегетацията им.

Температура

Ориентировъчно плодовете се съхраняват при температури между 1-3 градуса. Критичните температури за различните видове и сортове са различни. При ябълките те са от -1.5 до -3.0 градуса.

Препоръчително е температурата в помещението по принцип да не пада под нулата. При тази температура по някои сортове ябълки например започват да се проявяват някои физиологични болести.

Не бива да се допускат и големи колебания на температурата, тъй като това също влияе на съхранението и променя качеството на плодовете.

Влажност на въздуха

Препоръчително е влажността да бъде в границите около 90-95%.

Например сортове ябълки с тънка кора, като Златна превъзходна, са склонни повече към завяхване.

Затова те изискват малко по-висока влажност.

При други - като сорта Джонатан, високата влажност увеличава чувствителността към покафеняване на плодовото месо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Избор на храсторез

Решили сте да украсите градината си с жив плет? А може би искате да развихрите творчеството си, оформяйки храстите в причудливи фигури? Тогава имате нужда от добър храсторез

Няма снимка

Борбата срещу къдравост по прасковата започва в края на листопада

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Най-вредната гъбна болест по прасковата е къдравостта. Тя се причинява от гъбата Taphrina deformans. Патогенът напада листата,

Няма снимка

Важни задачи в овощната градина през октомври

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През октомври в овощните насаждения качественото провеждане на сезонните агротехнически мероприятия е от изключително важно значение за редуциране развитието на

Няма снимка

Борба със сливовия плодов червей

* Остъргване на старата и напукана кора, за да се унищожат какавидиралите гъсеници под нея. * По стъблата на дърветата се поставят ловни пояси, чрез които се събират и унищожават гъсениците.

Няма снимка

Мерки срещу източния плодов червей

Началото на летежа на източния плодов червей се установява с феромонови уловки. Първото третиране се извършва, когато нападението е над 2% повредени леторасли или плодове.

Няма снимка

Агротехниката също има значение

За да ефективна борбата с ябълковия плодов червей, се провежда не само химична борба, но се предприемат и редица агротехнически мерки. Сред тях са: * изстъргване и изгаряне на старата и напукана

Още от Фермер
Няма снимка

Жив плет за красота и защита

Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета

Няма снимка

Не повдигайте зайче за ушите

Ако повдигате зайче за ушите, то изпитва силна болка, тъй като те са много крехки, покрити с тънка кожица. По този начин много лесно може да го нараните непоправимо - може да скъсате ставни връзки

Няма снимка

Отвара с лимон и чесън

Прочиства кръвоносните съдове и организма Лимоните и чесънът са изключително богати на антиоксиданти. Лимонът унищожава ракови клетки и помага срещу тумори и кисти

Няма снимка

Кои са всъщност "Умните селища" (smart villages)?

И как в крайна сметка трябва да е умна системата им на финансиране, за да действат реално като такива, обяснява Едина Осако, основателна Е40 - консултантска фирма развитие на селските райони

Няма снимка

Белголден – ябълки за съхранение

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна. Дървото има умерен растеж. Цъфти малко по-късно от сорта Златна превъзходна, и е по-чувствителен на брашнестата мана от него

Няма снимка

Умни ферми в подлезите на метрото стават хит в Корея

Сангдо е спирка на метро в южен Сеул с първата модерна ферма за отглеждане на зеленчуци. Тя е в експлоатация от 23 септември, втора подобна току що е стартирала и две други са в процес на изграждане