Плодове, защитени с течен парафин

19 октомври 2019 Овощна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Въпрос:

Посъветваха ме да обработя ябълките и крушите с течен парафин. Така щели да се запазят здрави и свежи по-продължително време. Вярно ли е това? И как да го направя?

Руми Тодорова от Димитровград

Отговор:

По принцип има такава технология, като тя може да се използва не само при плодове, но и при грозде, както и при някои зеленчуци.

Обработените с течен парафин плодове наистина се съхраняват по-добре, като вкусовите им качества се запазват.

За целта се използва течен парафин, който се купува от аптеката. Той се загрява до температура 55-60 градуса и след това плодовете или се потапят в съда или се мажат с четка.

Така върху повърхността им се образува тънък прозрачен филм, който няма мирис и е напълно безвреден.

Преди консумация плодовете трябва да се измиват внимателно с топла вода.

От ябълките подходящи сортове за такава обработка са: Червена превъзходна, Златна превъзходна, Муцу, Айвания, Грени смит и др.

От крушовите сортове: Попска масловка, Паскрасан, Харденпонтова масловка.

ОБРАБОТКА С БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР

Съхранението на плодовете става по-продължително, ако те се потопят за 5-10 минути в 1%-ов бордолезов разтвор. Така обработените ябълки не бива да се консумират поне 15 дни.

Най-добри условия за съхранение

Следете температурата и влажността на въздуха

Температурата и влажността на въздуха са факторите, от които зависи колко дълго ще се запазят плодовете в мястото на съхранение. Разбира се, за овощните дръвчета е важно да са полагани добри грижи по време на вегетацията им.

Температура

Ориентировъчно плодовете се съхраняват при температури между 1-3 градуса. Критичните температури за различните видове и сортове са различни. При ябълките те са от -1.5 до -3.0 градуса.

Препоръчително е температурата в помещението по принцип да не пада под нулата. При тази температура по някои сортове ябълки например започват да се проявяват някои физиологични болести.

Не бива да се допускат и големи колебания на температурата, тъй като това също влияе на съхранението и променя качеството на плодовете.

Влажност на въздуха

Препоръчително е влажността да бъде в границите около 90-95%.

Например сортове ябълки с тънка кора, като Златна превъзходна, са склонни повече към завяхване.

Затова те изискват малко по-висока влажност.

При други - като сорта Джонатан, високата влажност увеличава чувствителността към покафеняване на плодовото месо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Избор на храсторез

Решили сте да украсите градината си с жив плет? А може би искате да развихрите творчеството си, оформяйки храстите в причудливи фигури? Тогава имате нужда от добър храсторез

Няма снимка

Борбата срещу къдравост по прасковата започва в края на листопада

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Най-вредната гъбна болест по прасковата е къдравостта. Тя се причинява от гъбата Taphrina deformans. Патогенът напада листата,

Няма снимка

Важни задачи в овощната градина през октомври

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През октомври в овощните насаждения качественото провеждане на сезонните агротехнически мероприятия е от изключително важно значение за редуциране развитието на

Няма снимка

Борба със сливовия плодов червей

* Остъргване на старата и напукана кора, за да се унищожат какавидиралите гъсеници под нея. * По стъблата на дърветата се поставят ловни пояси, чрез които се събират и унищожават гъсениците.

Няма снимка

Мерки срещу източния плодов червей

Началото на летежа на източния плодов червей се установява с феромонови уловки. Първото третиране се извършва, когато нападението е над 2% повредени леторасли или плодове.

Няма снимка

Агротехниката също има значение

За да ефективна борбата с ябълковия плодов червей, се провежда не само химична борба, но се предприемат и редица агротехнически мерки. Сред тях са: * изстъргване и изгаряне на старата и напукана

Още от Фермер
Няма снимка

Планинските райони трябва да са със социален статут

От земеделските стопанства там не трябва да се търси икономически ефект, коментира Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите Ваня Велинска - Г-н Джиков по време на Празника

Няма снимка

Днес ще е облачно, на места ще превали

Над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На места ще има слаби превалявания от дъжд, през нощта и в сутрешните часове в Предбалкана и по високите полета - и от сняг

Няма снимка

Зимна салата от цвекло

Зимната салата с цвекло, ябълки, моркови и лук е страхотно вкусна. Приготвя се много просто. Може да се съхранява на хладно през зимата или да сервирате като гарнитура

Няма снимка

Пчеларите в Русия искат пари за опрашване!

Реколтиран мед - опрашена елда, това е най-новият призив в Русия в районите, където има елда и където има и пчелни колонии. Защото макар и с много сериозни проблеми

Няма снимка

Късно пръскане

Ако по някаква причина сте пропуснали да напръскате овощните дръвчета през есента, може да го направите и през декември. Пръскането се извършва с 2%-ов бордолезов разтвор

Няма снимка

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане