Енергиен сок за зимата

20 октомври 2019 В лозята 0 54801
Няма снимка
Бургани или бутилки със сок могат да се опазят за цялата зима
1 2 3 4 5 6 7
 

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди

Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня.

Възбужда апетита и ободрява за целия ден.

При здрави хора поддържа имунитета, а при болни е полезна за заболявания на бъбреците, черния дроб, белите дробове и гърлото, казват доктори.

Може да си я направите по няколко начина.

Някои обичат ръчно да изстискват гроздето, като ползват дървена гаванка, други ползват преса.

След смилането е добре да се филтрира през марля или сито.

Когато използвате сокоизстисквачка, може да не се налага допълнителна филтрация.

Етапите на консервиране на сок от различни сортове грозде и с различна зрялост са почти еднакви, правят се почти по един начин, но има и малки разлики.

Каберне сок

Този сорт грозде е най-популярен за приготвяне на сок и вино. Сочен е и пуска много течност и малко сухо вещество.

Измийте гроздето под течаща вода. Изстискайте с ръце или преса и сложете на огъня в тенджера да заври.

След 5 минути изключете огъня и филтрирайте сока през марля или сито с малки дупки.

Изсипете в бутилки или буркани, стерилизирайте в тенджера за 15 минути. Гроздовият сок е готов за пиене и е траен.

При използване на сокоизстисквачка и наличието на много плод, уредът трябва периодично да се спира и да се почиства от люспите.

Ако полученият и вече филтриран сок е силно концентриран, тогава той може да се разреди с вода - 1:2.

И от зелено грозде

сокът е не по-малко вкусен. Ако имате сред набраното неузрели чепки, след смилането към тях добавете необходимото ви на вкус количество захар.

Сварете малко по-дълго - за около час.

Полученият горещ сок се бутилира и веднага се запушват бутилките или бурканите.

Съвети:

Ако сокът ви е много, през зимата той спокойно може да се използва като основа за вино.

Пресятата месеста част от зърната не е за изхвърляне - никак не е зле, когато я вложите в супа или ястие, върви на гювеч.

Ако по някаква причина сокът е ферментирал, не се обезсърчавайте, пак го преработете във вино. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Няма снимка

Внимателно огледайте за вредители и начало на болести

Започва битката с гъбните зарази През април при лозата наблюдавахме на различни места различни фази, но общо взето набъбнаха и се разпукаха пъпките и се развиха първите три-четири листа

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за