Енергиен сок за зимата

20 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Бургани или бутилки със сок могат да се опазят за цялата зима
1 2 3 4 5 6 7
 

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди

Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня.

Възбужда апетита и ободрява за целия ден.

При здрави хора поддържа имунитета, а при болни е полезна за заболявания на бъбреците, черния дроб, белите дробове и гърлото, казват доктори.

Може да си я направите по няколко начина.

Някои обичат ръчно да изстискват гроздето, като ползват дървена гаванка, други ползват преса.

След смилането е добре да се филтрира през марля или сито.

Когато използвате сокоизстисквачка, може да не се налага допълнителна филтрация.

Етапите на консервиране на сок от различни сортове грозде и с различна зрялост са почти еднакви, правят се почти по един начин, но има и малки разлики.

Каберне сок

Този сорт грозде е най-популярен за приготвяне на сок и вино. Сочен е и пуска много течност и малко сухо вещество.

Измийте гроздето под течаща вода. Изстискайте с ръце или преса и сложете на огъня в тенджера да заври.

След 5 минути изключете огъня и филтрирайте сока през марля или сито с малки дупки.

Изсипете в бутилки или буркани, стерилизирайте в тенджера за 15 минути. Гроздовият сок е готов за пиене и е траен.

При използване на сокоизстисквачка и наличието на много плод, уредът трябва периодично да се спира и да се почиства от люспите.

Ако полученият и вече филтриран сок е силно концентриран, тогава той може да се разреди с вода - 1:2.

И от зелено грозде

сокът е не по-малко вкусен. Ако имате сред набраното неузрели чепки, след смилането към тях добавете необходимото ви на вкус количество захар.

Сварете малко по-дълго - за около час.

Полученият горещ сок се бутилира и веднага се запушват бутилките или бурканите.

Съвети:

Ако сокът ви е много, през зимата той спокойно може да се използва като основа за вино.

Пресятата месеста част от зърната не е за изхвърляне - никак не е зле, когато я вложите в супа или ястие, върви на гювеч.

Ако по някаква причина сокът е ферментирал, не се обезсърчавайте, пак го преработете във вино. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

С ниските температури загрибвайте лозите

Преди това може леко да се орежат В районите, които се отличават с традиционно ниски предзимни и зимни температури през този месец направете загрибването на лозите

Няма снимка

Направете канавки за отводняване

Задължително е при наклонен терен Правейки дълбоката есенна обработка на лозето, не забравяйте за пътя на водата, която с нетърпение очакват много стопани и тази година с настъпването на есента

Няма снимка

Не е късно и за запасяващо торене

Растенията не трябва да влизат в зимата гладни за хранителни вещества Месец ноември е време и за така важното запасяващо торене на старите лозя. Как е най-добре да стане то

Няма снимка

Сваляне на издигнати рамена

Как става при чашовидна формировка С течение на времето рамената при чашовидната формировка наистина се издигат твърде много. Това се случва, дори и резитбата да е извършена правилно

Няма снимка

Лозите по Гюйо

Формировката е побългарена за удобство у нас Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана. Хоби лозари поискаха да представим елементите й

Няма снимка

Формировки и системи на рязане при лозата

За читатели, които поискаха да ги научат в по-големи подробности Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят

Още от Фермер
Няма снимка

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г

Няма снимка

До какво водят пропуските в зазимяването

Най-често пчеларят отчита ненормални състояния на пчелните семейства.Тези аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: 1) слаби пчелни семейства

Няма снимка

Уведомителните писма за агроекологичните плащания за кампания 2017 вече са онлайн

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz

Няма снимка

Дръвчета преминават в относителен покой

През ноември овощните дръвчета вече се подготвят за презимуване. На някои видове листата вече са опадали, на други все още жълтеят. Част от овощните видове вече са в състояние на относителен покой.

Няма снимка

Препоръки: осигурете пълен покой на пчелните семейства

Това е основната задача на пчеларя в средата ноември, защото е важно условие за добро зимуване на пчелите. Тревогите са причина за консумация на повече храна

Няма снимка

Откриха АЧС и в Индонезия

Африканската чума по свинете (АЧС) продължава да се разпространява в Азия и вече засегна 11-а държава в района - Индонезия. Досега огнища на АЧС в Азия са доказани  в Китай, Монголия, Виетнам