Грахова супа с бекон

21 октомври 2019 Кулинария 0 5958
Няма снимка
 

Продукти: 500 г свински ребра (пушени), 300 г бекон (или гърди), 250 г грах, 150 г лук, 4 дафинови листа, олио, зелени подправки, сол и черен пипер на вкус, 800 г картофи, 150 г моркови

Приготвяне: Поставете свинските ребра в тенджера с вода и на котлона. Варете около час. Извадете ребрата в чиния и изчакайте да изстинат. Отделете месо от костите. Хвърлете костите или ги предложете на домашния любимец (ако имате такъв).

Ако използвате неконсервиран грах трябва предварително да го изплакнете със студена вода.

Върнете изчистеното месо в бульона и добавете граха. Варете още половин час.

Съвет: Зеленият грах е по-подходящ, тъй като се готви по-бързо от зрелия. Три-четири часа преди готвене, залейте граха с вода и оставете да кисне.

Нарежете лука на ситно, а морковите настържете на ренде. Беконът се нарязва на малки парченца.

Запържете месото в сух, тефлонов тиган. Добавете лука и морковите и запържете всичко заедно до полуготовност на зеленчуците.

Съвет: При пърженето, освен лук и моркови, можете да използвате бели корени - корен от магданоз или пащърнак. Така вкусът на супата ще бъде по-наситен.

Обелете картофите. Нарежете ги на кубчета и добавете към бульона. Гответе 5 минути.

Прибавете запържения бекон и зеленчуците към супата. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и гответе, докато се сварят картофите. Добавете дафинов лист около 10 минути, преди супата да е готова. Свалете супата от котлона и оставете за 10-15 минути. Извадете дафиновия лист и поръсете с прясно нарязани зелени подправки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Още от Фермер
Няма снимка

56 595 земеделски стопани получиха 74 млн. лв. субсидии от ДФ "Земеделие"

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 74 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ. Субсидии получиха 56 595 земеделски стопани. Окончателното плащане е направено след актуализация на данните в

Няма снимка

Зелето също се напада от муха

Повредените растения изсъхват Зелевата муха прилича на домашната, но е по-малка. Неприятелят какавидира в почвата и мухите от първо поколение се появяват рано през пролетта

Няма снимка

Хлороза по дръвчетата

Често по овощните дръвчета се забелязва хлороза, като причините за нея може да са от различно естество. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата

Няма снимка

ДФ „Земеделие“ доплати над 74 млн. лв. субсидии по схемата за площ

ДФ „Земеделие“ преведе над 74 млн. лв. (74 270 138 лв.) по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Субсидии получиха 56 595 земеделски стопани, съобщиха от фонда

Няма снимка

Комбинирани мерки за ефективна борба с червения овощен акар

За да се справите с червения овощен акар, е необходимо да се спазват добрите практики за отглеждане на дръвчетата. * Почвена обработка за унищожаване на растителните остатъци и осигуряване при

Няма снимка

Семинар за дигитализация събира малки стопани и преработватели в страната

На 06.06 - в гр. Рудозем, на 08.06 - в гр. Гоце Делчев Информационен семинар посветен на сдружаването и дигиталните услуги събира малки земеделски стопани и преработватели в град Гоце Делчев в