Маджун от захарно цвекло

20 октомври 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново

Радина Иванова

Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас, я маджун, който в други крайща наричат и петмез.

Днес Величко и майка му Божанка продължават фамилната традиция с трудоемкия маджун от захарно цвекло.

Повече за това как го правят, ни разказа Божанка Енева Калчева, едно време работила в "Каолин", а днес пенсионер.

Отглеждане на цвеклото

Освен в дворното място пред къщата, Калчеви обработват и 1 дка градина, където отглеждат захарното цвекло.

"Отбягваме изкуствените торове, гледаме да бъде всичко естествено", казва тя. С помощта на доставки от съседи разхвърлят угнил тор от животните.

После фрезоват площта. Величко купува семената и напролет ги засяват със специална садачна машина.

Като поникне посевът, може да има нужда да се разреди.

3-4 пъти в годината го прекопават, за да не разрешат на тревата да се разпространи, споделя стопанката.

В края на септември и началото на октомври вадят цвеклото.

Всичко се почиства идеално

Донесени от нивата до дома, корените се нареждат на циментова площадка и всяко едно растение се мие, като се минава със силна струя вода.

Не я пестят, защото използват кладенец и хидрофор, разказва тя. Чистите поставят настрана на найлони.

Божанка вика помощнички и насядали на столчета, всяка дошла със своя остър нож, почиства цвелкото от зелената маса и бели.

Обелените корени след това се слагат в голям съд и пак ги измивят.

Съдовете и машините

Те са от едно време, казва Божанка, но и днес по тях правят подобрения.

Режещата машина

Най-напред използват машината за рязане на цвекло, която работи на ток.

Тя го реже на тънки парченца, които излизат от улейче и падат в кофи, от които изсипват в казана да ги варят.

Казан за варене

Него го използват само за варене на цвекло.

За улеснение на сина си (Величко е с контузена ръка), бащата Младен Калчев е монтирал канелка /кранче/, откъдето изтичат заедно сварените парченца и течността.

Въртяща се преса

Тя се сглобява от тях всяка есен по средата на стаичката.

Съставена е от две половини - като две половини на каца. Те се поставят на кръгла метална основа, на която е направен улей за изтичане, и се закопчават с пригодени метални щипки.

В пресата е монтиран един железен винт, на който са прикачени железни преси, които притискат и изцеждат всичката течност. Отгоре се сглобява и дръжката, която се върти ръчно от Величко и задвижва процеса на смачкване.

Тавата за варене

От няколко години разполагат с нова тава "неръждавейка". В нея сгъстяват маджуна.

Каква е технологията

Рецептата се предава от поколение на поколение. След нарязването, парчетата се хвърлят в големия казан, който побира около 10 чувала.

В казана слагат само цвекло и вода, колкото да го покрие.

Ако например по обед запалят огъня под казана, цвеклото се вари през целия следобед - за около 4-5 часа. Следващата партида вечерно време я оставяме в казана да си се вари полекичка цяла нощ. Оставяме огъня да тлее, за да може хубаво да се свари цвеклото, разказва майката.

После отварят крана, течността заедно с малките сварени рязанки се стича в кофи, от които ги прехвърлят в пресата. Тук идва съществената част на въртене и постоянно прехвърляне от улейчето в тавата за правене на маджуна.

Варене - преработка - сгъстяване

Това накратко е процедурата.

Трудът е разпределен така: Величко прехвърля от казана в пресата, а Божанка - от пресата в тавата, като използва цедила за финно прецеждане.

Останата работа я върши огънят, докато се сместа се сгъсти като мед, добавя домакинята и обяснява, че първата пяна я изхвърлят. А бъркането е непрекъснато.

Цялата тази процедура трае от сутрин до късна вечер.

След два-три дни стопанката пълни маджуна в бурканите с винт, а през това време синът й отново отива на нивата да вади цвекло. Отново мият, белят, варят. И така 4-5 пъти за сезона.

Вкусът е невероятен, замества захарта

Изключително сладък, маджунът е прекрасен домашен заместител на захарта. На печена тиква върви чудесно, казва ни Божанка.

Освен това носи и допълнителен доход за семейството - приблизително 1000 лв. на сезон. Изкупувал се изцяло.

А докато го майсторят и варят е весело, Величко събира приятели, както при варенето на ракия. И комшии, които отглеждат по-малко цвекло, идват да използват домашната им работилница.

Разбира се, като едно традиционно семейство в земеделски край, в двора си сеем и много други неща за лична употреба, казва Божанка. Надяваме се и за тях да ни разкаже.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Сеитбообращенията в зеленчукопроизводството

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ За да бъде успешно зеленчукопроизводството в личното стопанство е необходимо прилагане на правилно сеитбообращение

Няма снимка

Отглеждане на салата в полутопъл парник

Първо да се направи разсад Ако имате парник или оранжерия, отделете една леха, в която да засеете салата. Засяването за производство на разсад става в полутопли парници с около 40 см пласт тор и 15

Няма снимка

Сеитба на магданоз през зимните месеци

Важно е почвата да не е много мокра Магданозът е студоустойчива култура, която без проблем може да зимува в градината. Току-що поникналите млади растения издържат до минус 5-9 градуса

Няма снимка

Подготовка и обеззаразяване на торопочвена смес за разсад на зеленчуци

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През декември започва подготовка за отглеждане на разсад за ранно производство на зеленчуци. Важно условие за производството на качествен разсад е използването

Няма снимка

На брюкселското зеле върхът се кърши

Грижите за брюкселското зеле са подобни като за останалите видове зеле. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите, за да получите добра реколта.

Няма снимка

Жилковата некроза по доматите

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

Още от Фермер
Няма снимка

Градинарите, които отглеждат ранни картофи, да се готвят

За това производство се използват предварително рътени клубени Градинарите от южните райони на страната, както и по Черноморието, са първите, които започват да засаждат картофи в градините си

Няма снимка

Специалисти: Мийте зъбите си, стоейки на един крак

Мийте зъбите си, стоейки на един крак, за да укрепите костите и мускулите на краката си, съветват британски експерти, цитирани от в. "Дейли мейл". Изданието потърси съветите на водещи британски

Няма снимка

БАБХ задържа и не допусна внос на пипер и нар с пестициди от Турция

От началото на годината Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа 27 118 кг пипер и нар с пестициди, внос от Турция. При извършване на официален контрол на Граничните контролни

Няма снимка

Парламентът извади земеделските стопани от закона за горивата

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като закона за горивата

Няма снимка

Бройлерите тежат с 6,4% повече, ако се отглеждат върху дървени стърготини, а не върху сламена постеля

Учени изследват ефективността на пилета бройлери Рос-308 при отглеждането им върху сламена постеля (експериментална група) и върху дървени стърготини (контрол). Ето какви са резултатите

Няма снимка

ССА обявява конкурс за млади учени

Селскостопанската академия обявява конкурс за написване на научно-популярна публикация от млади учени, съобщават от пресцентъра на институцията. В конкурса могат да участват учени до 35–годишна