Маджун от захарно цвекло

20 октомври 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0 29781
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново

Радина Иванова

Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас, я маджун, който в други крайща наричат и петмез.

Днес Величко и майка му Божанка продължават фамилната традиция с трудоемкия маджун от захарно цвекло.

Повече за това как го правят, ни разказа Божанка Енева Калчева, едно време работила в "Каолин", а днес пенсионер.

Отглеждане на цвеклото

Освен в дворното място пред къщата, Калчеви обработват и 1 дка градина, където отглеждат захарното цвекло.

"Отбягваме изкуствените торове, гледаме да бъде всичко естествено", казва тя. С помощта на доставки от съседи разхвърлят угнил тор от животните.

После фрезоват площта. Величко купува семената и напролет ги засяват със специална садачна машина.

Като поникне посевът, може да има нужда да се разреди.

3-4 пъти в годината го прекопават, за да не разрешат на тревата да се разпространи, споделя стопанката.

В края на септември и началото на октомври вадят цвеклото.

Всичко се почиства идеално

Донесени от нивата до дома, корените се нареждат на циментова площадка и всяко едно растение се мие, като се минава със силна струя вода.

Не я пестят, защото използват кладенец и хидрофор, разказва тя. Чистите поставят настрана на найлони.

Божанка вика помощнички и насядали на столчета, всяка дошла със своя остър нож, почиства цвелкото от зелената маса и бели.

Обелените корени след това се слагат в голям съд и пак ги измивят.

Съдовете и машините

Те са от едно време, казва Божанка, но и днес по тях правят подобрения.

Режещата машина

Най-напред използват машината за рязане на цвекло, която работи на ток.

Тя го реже на тънки парченца, които излизат от улейче и падат в кофи, от които изсипват в казана да ги варят.

Казан за варене

Него го използват само за варене на цвекло.

За улеснение на сина си (Величко е с контузена ръка), бащата Младен Калчев е монтирал канелка /кранче/, откъдето изтичат заедно сварените парченца и течността.

Въртяща се преса

Тя се сглобява от тях всяка есен по средата на стаичката.

Съставена е от две половини - като две половини на каца. Те се поставят на кръгла метална основа, на която е направен улей за изтичане, и се закопчават с пригодени метални щипки.

В пресата е монтиран един железен винт, на който са прикачени железни преси, които притискат и изцеждат всичката течност. Отгоре се сглобява и дръжката, която се върти ръчно от Величко и задвижва процеса на смачкване.

Тавата за варене

От няколко години разполагат с нова тава "неръждавейка". В нея сгъстяват маджуна.

Каква е технологията

Рецептата се предава от поколение на поколение. След нарязването, парчетата се хвърлят в големия казан, който побира около 10 чувала.

В казана слагат само цвекло и вода, колкото да го покрие.

Ако например по обед запалят огъня под казана, цвеклото се вари през целия следобед - за около 4-5 часа. Следващата партида вечерно време я оставяме в казана да си се вари полекичка цяла нощ. Оставяме огъня да тлее, за да може хубаво да се свари цвеклото, разказва майката.

После отварят крана, течността заедно с малките сварени рязанки се стича в кофи, от които ги прехвърлят в пресата. Тук идва съществената част на въртене и постоянно прехвърляне от улейчето в тавата за правене на маджуна.

Варене - преработка - сгъстяване

Това накратко е процедурата.

Трудът е разпределен така: Величко прехвърля от казана в пресата, а Божанка - от пресата в тавата, като използва цедила за финно прецеждане.

Останата работа я върши огънят, докато се сместа се сгъсти като мед, добавя домакинята и обяснява, че първата пяна я изхвърлят. А бъркането е непрекъснато.

Цялата тази процедура трае от сутрин до късна вечер.

След два-три дни стопанката пълни маджуна в бурканите с винт, а през това време синът й отново отива на нивата да вади цвекло. Отново мият, белят, варят. И така 4-5 пъти за сезона.

Вкусът е невероятен, замества захарта

Изключително сладък, маджунът е прекрасен домашен заместител на захарта. На печена тиква върви чудесно, казва ни Божанка.

Освен това носи и допълнителен доход за семейството - приблизително 1000 лв. на сезон. Изкупувал се изцяло.

А докато го майсторят и варят е весело, Величко събира приятели, както при варенето на ракия. И комшии, които отглеждат по-малко цвекло, идват да използват домашната им работилница.

Разбира се, като едно традиционно семейство в земеделски край, в двора си сеем и много други неща за лична употреба, казва Божанка. Надяваме се и за тях да ни разкаже.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Кога се сее салатното цвекло

Салатното цвекло е кореноплоден зеленчук, за разлика от повечето от тях, трябва да се засява след като времето се затопли. Затова най-рано се прави през втората половина на март

Няма снимка

Разсадите в терини се развиват отлично

Растенията не се конкурират помежду си Формичките за разсади или терините както се наричат бързо набраха популярност и сред любителите градинари. Те са изключително удобни за засаждане на всякакви

Няма снимка

Баклата се сее, издържа на студ

Прави се в редове или в гнезда Баклата е сред най-студоустойчивите зеленчукови видове. Тя може да се засява както през есента, така и рано през пролетта

Няма снимка

Артишокът се разсажда в лехата през май

Култура е много топлолюбива Имайте предвид, че артишокът е доста топлолюбива култура. Затова разсадът от артишок са засажда на постоянно място в средата на май

Няма снимка

Обработете семената за ранните моркови

Кореноплодите са готови в началото на лятото За да получите по-ранна продукция от моркови, засейте семената сега. Това може да направите през няколко дни, за да вадите на етапи

Няма снимка

Парник похлупак

Как сами да си направим повдигаща се оранжерия, показва Кристофър Брандзал от Норвегия Миналата година в двора си сковах повдигната леха, в която отгледах чушки

Още от Фермер
Няма снимка

Слънчево и до 18 градуса днес

Затоплянето продължава. Времето днес ще бъде слънчево със слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса

Няма снимка

Срещу търговските вериги – с постановление

Така МЗХГ реши да действа и пусна проекта до всички заинтересовани страни за становище Министерство на земеделието, храните и горите предложи в търговските обекти да бъде излагана повече българска

Няма снимка

Преходът към нова ОСП засега остава 1 година

2021 г. ще бъде годината за това Специалният комитет по селско стопанство одобри позицията си и връчи мандат на Хърватското председателството да започне преговори с Европейския парламент (ЕП) по

Няма снимка

ЕК прие удължаване на крайния срок за подаване на заявления за подпомагане

Новият краен срок ще бъде 15 юни 2020 г., като държавите членки решават След избухването на пандемията от COVID-19 и настоящата криза, ЕК прие на 6 април 2020 г

Няма снимка

Срещу свиване на производството на аграрна техника, ЕС браншове искат закрила

И професиите на техника и механика да станат "критични" в ЕС В условията на световната пандемия от коронавируса се отчита свиване и в производството на селскостопанска техника и компоненти за нея в

Няма снимка

Удължава се срокът за изпълнение на договорите по три инвестиционни схеми

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за удължаване сроковете на изпълнение на инвестиционните проекти от прием 2019-а по трите схеми за държавни помощи „Помощ за инвестиции в материални