Маджун от захарно цвекло

20 октомври 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново

Радина Иванова

Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас, я маджун, който в други крайща наричат и петмез.

Днес Величко и майка му Божанка продължават фамилната традиция с трудоемкия маджун от захарно цвекло.

Повече за това как го правят, ни разказа Божанка Енева Калчева, едно време работила в "Каолин", а днес пенсионер.

Отглеждане на цвеклото

Освен в дворното място пред къщата, Калчеви обработват и 1 дка градина, където отглеждат захарното цвекло.

"Отбягваме изкуствените торове, гледаме да бъде всичко естествено", казва тя. С помощта на доставки от съседи разхвърлят угнил тор от животните.

После фрезоват площта. Величко купува семената и напролет ги засяват със специална садачна машина.

Като поникне посевът, може да има нужда да се разреди.

3-4 пъти в годината го прекопават, за да не разрешат на тревата да се разпространи, споделя стопанката.

В края на септември и началото на октомври вадят цвеклото.

Всичко се почиства идеално

Донесени от нивата до дома, корените се нареждат на циментова площадка и всяко едно растение се мие, като се минава със силна струя вода.

Не я пестят, защото използват кладенец и хидрофор, разказва тя. Чистите поставят настрана на найлони.

Божанка вика помощнички и насядали на столчета, всяка дошла със своя остър нож, почиства цвелкото от зелената маса и бели.

Обелените корени след това се слагат в голям съд и пак ги измивят.

Съдовете и машините

Те са от едно време, казва Божанка, но и днес по тях правят подобрения.

Режещата машина

Най-напред използват машината за рязане на цвекло, която работи на ток.

Тя го реже на тънки парченца, които излизат от улейче и падат в кофи, от които изсипват в казана да ги варят.

Казан за варене

Него го използват само за варене на цвекло.

За улеснение на сина си (Величко е с контузена ръка), бащата Младен Калчев е монтирал канелка /кранче/, откъдето изтичат заедно сварените парченца и течността.

Въртяща се преса

Тя се сглобява от тях всяка есен по средата на стаичката.

Съставена е от две половини - като две половини на каца. Те се поставят на кръгла метална основа, на която е направен улей за изтичане, и се закопчават с пригодени метални щипки.

В пресата е монтиран един железен винт, на който са прикачени железни преси, които притискат и изцеждат всичката течност. Отгоре се сглобява и дръжката, която се върти ръчно от Величко и задвижва процеса на смачкване.

Тавата за варене

От няколко години разполагат с нова тава "неръждавейка". В нея сгъстяват маджуна.

Каква е технологията

Рецептата се предава от поколение на поколение. След нарязването, парчетата се хвърлят в големия казан, който побира около 10 чувала.

В казана слагат само цвекло и вода, колкото да го покрие.

Ако например по обед запалят огъня под казана, цвеклото се вари през целия следобед - за около 4-5 часа. Следващата партида вечерно време я оставяме в казана да си се вари полекичка цяла нощ. Оставяме огъня да тлее, за да може хубаво да се свари цвеклото, разказва майката.

После отварят крана, течността заедно с малките сварени рязанки се стича в кофи, от които ги прехвърлят в пресата. Тук идва съществената част на въртене и постоянно прехвърляне от улейчето в тавата за правене на маджуна.

Варене - преработка - сгъстяване

Това накратко е процедурата.

Трудът е разпределен така: Величко прехвърля от казана в пресата, а Божанка - от пресата в тавата, като използва цедила за финно прецеждане.

Останата работа я върши огънят, докато се сместа се сгъсти като мед, добавя домакинята и обяснява, че първата пяна я изхвърлят. А бъркането е непрекъснато.

Цялата тази процедура трае от сутрин до късна вечер.

След два-три дни стопанката пълни маджуна в бурканите с винт, а през това време синът й отново отива на нивата да вади цвекло. Отново мият, белят, варят. И така 4-5 пъти за сезона.

Вкусът е невероятен, замества захарта

Изключително сладък, маджунът е прекрасен домашен заместител на захарта. На печена тиква върви чудесно, казва ни Божанка.

Освен това носи и допълнителен доход за семейството - приблизително 1000 лв. на сезон. Изкупувал се изцяло.

А докато го майсторят и варят е весело, Величко събира приятели, както при варенето на ракия. И комшии, които отглеждат по-малко цвекло, идват да използват домашната им работилница.

Разбира се, като едно традиционно семейство в земеделски край, в двора си сеем и много други неща за лична употреба, казва Божанка. Надяваме се и за тях да ни разкаже.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

На брюкселското зеле върхът се кърши

Грижите за брюкселското зеле са подобни като за останалите видове зеле. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите, за да получите добра реколта.

Няма снимка

Жилковата некроза по доматите

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

Няма снимка

От болестите по зелето опасна е маната

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

Няма снимка

Неприятелите сериозно застрашават зелевите

Растенията се напада от много опасни насекоми Зелеви пеперуди Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис.

Няма снимка

Гниенето по зелките е сериозен проблем

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Няма снимка

Грижите за доматите са според производството

Подхранвайте редовно, за да има повече плодове * За да продължите максимално дълго да берете от ранните домати, подмладете ги. На всяко растение оставете по 2-3 най-добре развити и най-ниско

Още от Фермер
Няма снимка

Жив плет за красота и защита

Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета

Няма снимка

Не повдигайте зайче за ушите

Ако повдигате зайче за ушите, то изпитва силна болка, тъй като те са много крехки, покрити с тънка кожица. По този начин много лесно може да го нараните непоправимо - може да скъсате ставни връзки

Няма снимка

Отвара с лимон и чесън

Прочиства кръвоносните съдове и организма Лимоните и чесънът са изключително богати на антиоксиданти. Лимонът унищожава ракови клетки и помага срещу тумори и кисти

Няма снимка

Кои са всъщност "Умните селища" (smart villages)?

И как в крайна сметка трябва да е умна системата им на финансиране, за да действат реално като такива, обяснява Едина Осако, основателна Е40 - консултантска фирма развитие на селските райони

Няма снимка

Белголден – ябълки за съхранение

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна. Дървото има умерен растеж. Цъфти малко по-късно от сорта Златна превъзходна, и е по-чувствителен на брашнестата мана от него

Няма снимка

Умни ферми в подлезите на метрото стават хит в Корея

Сангдо е спирка на метро в южен Сеул с първата модерна ферма за отглеждане на зеленчуци. Тя е в експлоатация от 23 септември, втора подобна току що е стартирала и две други са в процес на изграждане