Маджун от захарно цвекло

20 октомври 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново

Радина Иванова

Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас, я маджун, който в други крайща наричат и петмез.

Днес Величко и майка му Божанка продължават фамилната традиция с трудоемкия маджун от захарно цвекло.

Повече за това как го правят, ни разказа Божанка Енева Калчева, едно време работила в "Каолин", а днес пенсионер.

Отглеждане на цвеклото

Освен в дворното място пред къщата, Калчеви обработват и 1 дка градина, където отглеждат захарното цвекло.

"Отбягваме изкуствените торове, гледаме да бъде всичко естествено", казва тя. С помощта на доставки от съседи разхвърлят угнил тор от животните.

После фрезоват площта. Величко купува семената и напролет ги засяват със специална садачна машина.

Като поникне посевът, може да има нужда да се разреди.

3-4 пъти в годината го прекопават, за да не разрешат на тревата да се разпространи, споделя стопанката.

В края на септември и началото на октомври вадят цвеклото.

Всичко се почиства идеално

Донесени от нивата до дома, корените се нареждат на циментова площадка и всяко едно растение се мие, като се минава със силна струя вода.

Не я пестят, защото използват кладенец и хидрофор, разказва тя. Чистите поставят настрана на найлони.

Божанка вика помощнички и насядали на столчета, всяка дошла със своя остър нож, почиства цвелкото от зелената маса и бели.

Обелените корени след това се слагат в голям съд и пак ги измивят.

Съдовете и машините

Те са от едно време, казва Божанка, но и днес по тях правят подобрения.

Режещата машина

Най-напред използват машината за рязане на цвекло, която работи на ток.

Тя го реже на тънки парченца, които излизат от улейче и падат в кофи, от които изсипват в казана да ги варят.

Казан за варене

Него го използват само за варене на цвекло.

За улеснение на сина си (Величко е с контузена ръка), бащата Младен Калчев е монтирал канелка /кранче/, откъдето изтичат заедно сварените парченца и течността.

Въртяща се преса

Тя се сглобява от тях всяка есен по средата на стаичката.

Съставена е от две половини - като две половини на каца. Те се поставят на кръгла метална основа, на която е направен улей за изтичане, и се закопчават с пригодени метални щипки.

В пресата е монтиран един железен винт, на който са прикачени железни преси, които притискат и изцеждат всичката течност. Отгоре се сглобява и дръжката, която се върти ръчно от Величко и задвижва процеса на смачкване.

Тавата за варене

От няколко години разполагат с нова тава "неръждавейка". В нея сгъстяват маджуна.

Каква е технологията

Рецептата се предава от поколение на поколение. След нарязването, парчетата се хвърлят в големия казан, който побира около 10 чувала.

В казана слагат само цвекло и вода, колкото да го покрие.

Ако например по обед запалят огъня под казана, цвеклото се вари през целия следобед - за около 4-5 часа. Следващата партида вечерно време я оставяме в казана да си се вари полекичка цяла нощ. Оставяме огъня да тлее, за да може хубаво да се свари цвеклото, разказва майката.

После отварят крана, течността заедно с малките сварени рязанки се стича в кофи, от които ги прехвърлят в пресата. Тук идва съществената част на въртене и постоянно прехвърляне от улейчето в тавата за правене на маджуна.

Варене - преработка - сгъстяване

Това накратко е процедурата.

Трудът е разпределен така: Величко прехвърля от казана в пресата, а Божанка - от пресата в тавата, като използва цедила за финно прецеждане.

Останата работа я върши огънят, докато се сместа се сгъсти като мед, добавя домакинята и обяснява, че първата пяна я изхвърлят. А бъркането е непрекъснато.

Цялата тази процедура трае от сутрин до късна вечер.

След два-три дни стопанката пълни маджуна в бурканите с винт, а през това време синът й отново отива на нивата да вади цвекло. Отново мият, белят, варят. И така 4-5 пъти за сезона.

Вкусът е невероятен, замества захарта

Изключително сладък, маджунът е прекрасен домашен заместител на захарта. На печена тиква върви чудесно, казва ни Божанка.

Освен това носи и допълнителен доход за семейството - приблизително 1000 лв. на сезон. Изкупувал се изцяло.

А докато го майсторят и варят е весело, Величко събира приятели, както при варенето на ракия. И комшии, които отглеждат по-малко цвекло, идват да използват домашната им работилница.

Разбира се, като едно традиционно семейство в земеделски край, в двора си сеем и много други неща за лична употреба, казва Божанка. Надяваме се и за тях да ни разкаже.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

На брюкселското зеле върхът се кърши

Грижите за брюкселското зеле са подобни като за останалите видове зеле. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите, за да получите добра реколта.

Няма снимка

Жилковата некроза по доматите

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

Няма снимка

От болестите по зелето опасна е маната

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

Няма снимка

Неприятелите сериозно застрашават зелевите

Растенията се напада от много опасни насекоми Зелеви пеперуди Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис.

Няма снимка

Гниенето по зелките е сериозен проблем

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Няма снимка

Грижите за доматите са според производството

Подхранвайте редовно, за да има повече плодове * За да продължите максимално дълго да берете от ранните домати, подмладете ги. На всяко растение оставете по 2-3 най-добре развити и най-ниско

Още от Фермер
Няма снимка

Планинските райони трябва да са със социален статут

От земеделските стопанства там не трябва да се търси икономически ефект, коментира Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите Ваня Велинска - Г-н Джиков по време на Празника

Няма снимка

Днес ще е облачно, на места ще превали

Над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На места ще има слаби превалявания от дъжд, през нощта и в сутрешните часове в Предбалкана и по високите полета - и от сняг

Няма снимка

Зимна салата от цвекло

Зимната салата с цвекло, ябълки, моркови и лук е страхотно вкусна. Приготвя се много просто. Може да се съхранява на хладно през зимата или да сервирате като гарнитура

Няма снимка

Пчеларите в Русия искат пари за опрашване!

Реколтиран мед - опрашена елда, това е най-новият призив в Русия в районите, където има елда и където има и пчелни колонии. Защото макар и с много сериозни проблеми

Няма снимка

Късно пръскане

Ако по някаква причина сте пропуснали да напръскате овощните дръвчета през есента, може да го направите и през декември. Пръскането се извършва с 2%-ов бордолезов разтвор

Няма снимка

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане