Учени търсят начин за подобряване качеството на доматите

21 октомври 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

По време на изследване беше възможно да се поддържа и частично да се подобри качеството на доматите до 14 дни при нанасяне на ядлив филм.

Група учени от Кипърския университет и Катедрата по селскостопански науки, биотехнологии и хранителни науки в Кипър проведоха експеримент по обработка на доматите с ядлив филм като алтернатива на химичните методи.

Поради добре познатите органолептични и хранителни свойства, включително биологично активни съединения с антиоксидантна и антиканцерогенна активност, плодовете на домата (Solanum lycopersicum L.) са изключително ценени от потребителите.

Но доматите се отличават по това, че качеството им се влошава бързо след прибиране на реколтата. А срокът на годност е доста кратък - от няколко дни до 2-3 седмици, в зависимост от качеството на запазване на сорта и условията на съхранението.

След прибирането на реколтата качеството на доматите постоянно се променя с големи загуби поради увеличаване на скоростта на дишане и транспирация, разпад след прибиране на реколтата и ускоряване на метаболитните процеси на зреене и стареене.

Обикновено доматите се съхраняват при ниски температури между 11–13°C, тъй като това забавя метаболитните процеси.

Напоследък увеличаването на консумацията на пресни зеленчуци, заедно с увеличаването на загубите на суровини след прибиране на реколтата, изисква нови методи за запазване качеството на плодовете.

Химическата обработка се използва за запазване на продуктите и като алтернатива, все повече се разглеждат както физически средства (озон, вода за електролиза и модифицирана/контролирана опаковка), така и естествени съединения (хитозан, етерични масла, биоконтрол, противогъбични хранителни покрития и органични киселини).

Използването на естествени съставки за нанасяне на ядливи покрития също се споменава като по-безопасен вариант за удължаване срока на годност на бързоразвалящите се пресни храни и подобряване на външния вид на храната.

Сред естествените съединения алое вера е подходящ вариант за ядливо покритие на пресни храни като трапезно грозде, ягоди, домати, ябълки, праскови, сливи, нектарини и череши.

Геловото покритие с алое вера запазва параметрите, свързани с качеството, като цвят, текстура и киселинност, а също така намалява производството на етилен и дихателната честота на плодовете, като удължава срока на годност на пресните продукти.

Гелът от алое вера е признат за иновативен агент за антимикробно покритие, съдържащ алоин, един от основните фенолни компоненти на растенията алое вера. Той е богат на полизахариди и разтворими захари, но има ниско ниво на липиди и ниски хидрофобни свойства като хранителен материал за покритие.

По този начин, хидрофобните свойства и ефективността на газовата бариера на ядливите покрития от алое вера могат да бъдат подобрени чрез добавяне на липиди като компонент.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Правителството отпусна допълнителни 28 млн. лева на ДФ "Земеделие"

28 милиона лева ще отпуснат от държавния бюджет на Държавен фонд "Земеделие" за 2019 г., съобщават от правителствената пресслужба. Допълнителните разходи бяха одобрени от Министерски съвет на

Няма снимка

Отпада мораториумa за продажба на земеделска земя на чужденци

Отпада мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци. Това ще стане от януари догодина с промени в Закона за земеделските земи. Промените бяха публикувани в началото на месеца за обществено

Няма снимка

ЕК отпуска 200 млн. евро за промотиране на европейски храни на нови пазари

Поканите за представяне на предложения за предстоящите кампании за  ще бъдат оповестени през януари 2020 г. Европейската комисия ще отпусне 200,9 милиона евро през 2020 г

Няма снимка

"Български фермер" обявява носителя на приза „Агробизнесмен на България“

Кой ще е носителят на годишния приз „Агробизнесмен на България” за 2019 г. ще стане ясно днес (21 ноември ). Най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас „Български фермер" ще го обяви

Няма снимка

„Неохим“ АД с първи собствен патент

Осем години бяха необходими на екипа, работил по усъвършенстване на технологията за синтез на разтвор на магнезиев нитрат, за да получи патентна защита и да постави началото на патентното портфолио

Няма снимка

Мирослав Найденов: Фонд "Земеделие" доказа, че няма политическа протекция

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов определи като безпрецедентно висок делът на лошите проекти, свързани с развитието на къщи за гости. Найденов каза пред БНТ

Още от Фермер
Няма снимка

Защо кокошките спират да снасят яйца наесен?

Кокошките спират да снасят яйца наесен поради следните основни причини: Продължителност на светлинния ден и годишния сезон В естествената природа пернатите снасят само през пролетта и лятото

Няма снимка

Steyr Konzept направи своята заявка за трактор на бъдещето

Сега изтласкан на преден план като премиум марка в семейството трактори на CNH Industrial, Steyr беше натоварен да покаже потенциалния трактор на бъдещето

Няма снимка

Как котаракът с наднормено тегло Виктор летя в бизнес класа на "Аерофлот"

Михаил Галин и неговият 10-килограмов котарак Виктор нарушават правилата на "Аерофлот" и стават известни. Михаил и домашният му любимец летят от Рига до Владивосток с прекачване в Москва

Няма снимка

Смокините омекват и окапват по-рано

Наш редовен читател сподели, че тази година е имал сериозен проблем със смокинята в градината. Той е наблюдавал, че още през пролетта част от зелените плодове са омекнали още на дървото и са окапали

Няма снимка

С почистването на пода в свинефермата започва борбата с глобалното затопляне

Холандски учени напомнят, че наличието на мръсен под в свинефермата е недопустимо, тъй като в такъв случай се увеличават вредните газове и особено на амоняк, на частици прах и миризмата

Няма снимка

Кой взе наградите на Apimondia в Канада

Представители на 80 държави се бориха за наградите на Apimondia-2019. Компанията Tentorium, която представи своите иновативни продукти, идеи и разработки в областта на пчеларството