Учени търсят начин за подобряване качеството на доматите

21 октомври 2019 Новини 0 3024
Няма снимка
 

По време на изследване беше възможно да се поддържа и частично да се подобри качеството на доматите до 14 дни при нанасяне на ядлив филм.

Група учени от Кипърския университет и Катедрата по селскостопански науки, биотехнологии и хранителни науки в Кипър проведоха експеримент по обработка на доматите с ядлив филм като алтернатива на химичните методи.

Поради добре познатите органолептични и хранителни свойства, включително биологично активни съединения с антиоксидантна и антиканцерогенна активност, плодовете на домата (Solanum lycopersicum L.) са изключително ценени от потребителите.

Но доматите се отличават по това, че качеството им се влошава бързо след прибиране на реколтата. А срокът на годност е доста кратък - от няколко дни до 2-3 седмици, в зависимост от качеството на запазване на сорта и условията на съхранението.

След прибирането на реколтата качеството на доматите постоянно се променя с големи загуби поради увеличаване на скоростта на дишане и транспирация, разпад след прибиране на реколтата и ускоряване на метаболитните процеси на зреене и стареене.

Обикновено доматите се съхраняват при ниски температури между 11–13°C, тъй като това забавя метаболитните процеси.

Напоследък увеличаването на консумацията на пресни зеленчуци, заедно с увеличаването на загубите на суровини след прибиране на реколтата, изисква нови методи за запазване качеството на плодовете.

Химическата обработка се използва за запазване на продуктите и като алтернатива, все повече се разглеждат както физически средства (озон, вода за електролиза и модифицирана/контролирана опаковка), така и естествени съединения (хитозан, етерични масла, биоконтрол, противогъбични хранителни покрития и органични киселини).

Използването на естествени съставки за нанасяне на ядливи покрития също се споменава като по-безопасен вариант за удължаване срока на годност на бързоразвалящите се пресни храни и подобряване на външния вид на храната.

Сред естествените съединения алое вера е подходящ вариант за ядливо покритие на пресни храни като трапезно грозде, ягоди, домати, ябълки, праскови, сливи, нектарини и череши.

Геловото покритие с алое вера запазва параметрите, свързани с качеството, като цвят, текстура и киселинност, а също така намалява производството на етилен и дихателната честота на плодовете, като удължава срока на годност на пресните продукти.

Гелът от алое вера е признат за иновативен агент за антимикробно покритие, съдържащ алоин, един от основните фенолни компоненти на растенията алое вера. Той е богат на полизахариди и разтворими захари, но има ниско ниво на липиди и ниски хидрофобни свойства като хранителен материал за покритие.

По този начин, хидрофобните свойства и ефективността на газовата бариера на ядливите покрития от алое вера могат да бъдат подобрени чрез добавяне на липиди като компонент.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Безработните финландци берат ягоди по време на пандемията

Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят лятната реколта от дребни безкостилкови плодове, след като заради ограниченията, свързани с коронавируса

Няма снимка

Днес слънчево и до 34 градуса

Днес ще е отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса. Слънчево ще бъде и над Черноморието

Няма снимка

До края на века дори във Великобритания през лятото ще е до +40° С

Температура над +40° C за северните ширини изглежда днес немислима, но тя може да се превърне в нова норма до края на века, ако настоящите тенденции в емисиите на парникови газове не се променят

Няма снимка

Утре ще бъде слънчево, температури до 34 градуса

През нощта ще бъде ясно и почти тихо, а утре - отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса

Няма снимка

Как се избива лавандулова сметана демонстрират на фермерски пазар в София

Лавандулов съботен ден ще бъде фермерският фестивал „Произведено във фермата“ пред Билла в столичния квартал Младост 1 А.  През деня ще се вари лавандулова вода с био лавандула

Няма снимка

Слънчево и до 33 градуса днес

Днес времето ще е слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. По-топло, с максимални температури между 28 и 33 градуса. Над Черноморието ще бъде слънчево

Още от Фермер
Няма снимка

Ако телето има разстройство

Забележите ли, че изпражненията на телето са редки, значи, че то страда от стомашно-чревно разстройство. Може да го излекувате с различни отвари. Започнете с оризова отвара

Няма снимка

Грижи за отбитите зайчета

Грешна и вредна практика е профилактично да се слагат йод, листа от орех или син камък, предупреждава д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода

Няма снимка

Бързи тестове определят остатъците от пестициди само чрез смартфон

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

Няма снимка

Защо да заложите на рапица?

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

Няма снимка

Trimble ще разпространява агрометеорологичните станции на Sencrop

Свързаните агро климатични станции на Sencrop вече са достъпни чрез дистрибуторските мрежи Trimble и Vantage във Великобритания и целия ЕС след назначаването на френския агротехнически старт-ъп като

Няма снимка

Защо прасетата са застрашени от язва на стомаха?

Три четвърти от всички угоявани свине страдат от язва на стомаха, което се отразява на растежа им, напомнят от Европейския съюз на ветеринарните лекари