Неналожен пелин

27 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Прави се по-лесно от наложен - с екстракт от билки

Широко разпространена е и технологията за производство на неналожен пелин.

Тогава към старо вино се поставя само екстракт от билките, които се използват.

Технологията

Билките трябва да се залеят с 10 пъти повече от обема им вряща вода. Съдът се затваря плътно и сместа се оставя така за екстрахиране 24 часа. След това водният екстракт се отделя и билките трябва да се залеят повторно.

Това второ заливане вече се прави с вино - то трябва да е 50 пъти повече от техния обем. След още 48 часа настойката се отделя и се смесва с водната.

По тази технология виното се подслажда със захар или гроздов мед /концентрирана гроздова мъст/ и се добавя определено количество билкова настойка.

Настойката може да се спиртова, за да се използува по-дълго време.

Неналоженият или обикновен пелин, разбира се, отстъпва по дегустациони качества на наложения.

При него няма как да го има богатия аромат на плодовете и гроздето, както и плътния и хармоничен вкус и приятната газировка от вторичната ферментация.

Но се прави по-често и лесно и не е така скъп и сложен като наложения пелин.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

С ниските температури загрибвайте лозите

Преди това може леко да се орежат В районите, които се отличават с традиционно ниски предзимни и зимни температури през този месец направете загрибването на лозите

Няма снимка

Направете канавки за отводняване

Задължително е при наклонен терен Правейки дълбоката есенна обработка на лозето, не забравяйте за пътя на водата, която с нетърпение очакват много стопани и тази година с настъпването на есента

Няма снимка

Не е късно и за запасяващо торене

Растенията не трябва да влизат в зимата гладни за хранителни вещества Месец ноември е време и за така важното запасяващо торене на старите лозя. Как е най-добре да стане то

Няма снимка

Сваляне на издигнати рамена

Как става при чашовидна формировка С течение на времето рамената при чашовидната формировка наистина се издигат твърде много. Това се случва, дори и резитбата да е извършена правилно

Няма снимка

Лозите по Гюйо

Формировката е побългарена за удобство у нас Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана. Хоби лозари поискаха да представим елементите й

Няма снимка

Формировки и системи на рязане при лозата

За читатели, които поискаха да ги научат в по-големи подробности Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят

Още от Фермер
Няма снимка

1063 огнища на африканска чума в ЕС при домашни свине

Експерти: Мерките за контрол трябва да продължат стриктно да се спазват Данните, предоставени от Системата за оповестяване на заболявания при животните (ADNS) показват

Няма снимка

Agritechnica 2019: New Holland представя първият в света трактор на метан T6 Methane Power

Новината за премиерата съобщиха от Интерагри България – единствен официален вносител на New Holland за страната New Holland Agriculture представя първия в света производствен трактор T6 на метан на

Няма снимка

Целината се съхранява в пясък

Като кореноплоден зеленчук главестата целина се съхранява сравнително лесно. Процедира се както при морковите, салатното цвекло, алабаша и цвеклото. За съхранение се използват само здрави глави,

Няма снимка

Инспектори умъртвиха 99 прасета в Ахелой, собствениците им нападнаха един от агенцията по храните

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните Бургас умъртвиха 99 прасета в Ахелой. Това съобщиха от дирекцията в морския град. Била е направена проверка в землището на местността "Паная"

Няма снимка

Кои неприятели атакуват пшеничните посеви сега

В района на Пловдив фермерите вече третираха срещу житни мухи, най-застрашени са по-слабите и току-що поникващи посеви Ваня Велинска Изключително топлото време през октомври

Няма снимка

Тристранката обсъжда развитието на България до 2030 г.

През 2030 г. България е държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика. Това пише в проект на Националната програма за развитие България 2030