Неналожен пелин

27 октомври 2019 В лозята 0 24678
Няма снимка
1 2
 

Прави се по-лесно от наложен - с екстракт от билки

Широко разпространена е и технологията за производство на неналожен пелин.

Тогава към старо вино се поставя само екстракт от билките, които се използват.

Технологията

Билките трябва да се залеят с 10 пъти повече от обема им вряща вода. Съдът се затваря плътно и сместа се оставя така за екстрахиране 24 часа. След това водният екстракт се отделя и билките трябва да се залеят повторно.

Това второ заливане вече се прави с вино - то трябва да е 50 пъти повече от техния обем. След още 48 часа настойката се отделя и се смесва с водната.

По тази технология виното се подслажда със захар или гроздов мед /концентрирана гроздова мъст/ и се добавя определено количество билкова настойка.

Настойката може да се спиртова, за да се използува по-дълго време.

Неналоженият или обикновен пелин, разбира се, отстъпва по дегустациони качества на наложения.

При него няма как да го има богатия аромат на плодовете и гроздето, както и плътния и хармоничен вкус и приятната газировка от вторичната ферментация.

Но се прави по-често и лесно и не е така скъп и сложен като наложения пелин.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Няма снимка

Цигарджията е малък беладжия

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Няма снимка

Филизенето не е еднократно, особено при чести валежи

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

Няма снимка

Къснозреещи и безсеменни сортове грозде

Петричка есен Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто

Няма снимка

Кое ранно десертно грозде кога узрява

Тракия Узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро, месесто, сочно

Още от Фермер
Няма снимка

Прeдприемчиви стопани печелят с интелигентните култиватори

Ако имате 300 дка зеленчуци и направите 3 окопавания, ще трябва да платите между 45 000 и 63 000 лева. За същите декари, окопавани с такава машина, ще имате само около 3000 лв

Няма снимка

Вдъхнете нов живот на машината си

NEW HOLLAND проектира цялостна гама от рециклирани компоненти с услугата REMAN PARTS Като алтернатива на оригинални резервни части, NEW HOLLAND проектира цялостна гама от рециклирани компоненти с

Няма снимка

Цените на зърното се повишиха

Цените на зърнените култури се повишиха в края на изминалата седмица, поради засиления потребителски интерес, тъй като първите данни за събиране на реколтата в Европа бяха разочароващи

Няма снимка

Как да отгледаме нетрадиционни зеленчукови култури обясняват учени в безплатен уебинар

Особености при отглеждане на нетрадиционни за страната едногодишни и многогодишни зеленчукови култури (манголд, пащърнак, кейл; аспержи, артишок, ревен и девисил) и схеми за торене са подходящи за

Няма снимка

Рекорден отскок на продажбите на дребно в ЕС през май, но при стагнация в България

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха рекорден отскок през май с оглед на започналото разхлабване на рестриктивните мерки, които бяха въведени за ограничаване разпространението на

Няма снимка

Изчерпване на кислорода, а не химикали са причина за мор на риба в Янтра

Рибари взривиха фейсбук през уикенда с постове за измряла риба  в Янтра в района на горнооряховските села Писарево и Върбица. Групите в социалната мрежа изобилстваха от снимки на обърнали кореми риби