Осигурихте ли силажа - най-рентабилният фураж?

31 октомври 2019 Животновъдство 0 7668
Няма снимка
Типът на силажовместилището - начинът на съхранение и времето на запълване, уплътняване и покриване зависи от големината на фермата и броя на животните
1 2 3 4
 

За да има повече хранителни вещества в 1 кг силаж, важна е фазата на вегетация на отделната култура, напомнят експертите на Германската фермерска асоциация

Жени Владинова

Силажът има дълга история. И до днес остава важен хранителен източник за млечните говеда. Какво прави силажа толкова добър за млечните крави? Първо, той е изключиетелно питателна и вкусна храна. Заслугата в случая е добрата стара ферментация

Това е процесът, който превръща тревните захари в киселини. Тези киселини запазват хранителната стойност на силажа, като предотвратяват развалянето на микроорганизмите. И пълноценно използване на полезните хранителните вещества. Кравите ядат с огромно удоволствие вкусния и ароматен силаж. А фермерите имат минимални хранителни загуби в сравнение с пасищното изхранване.

Разбира се, млечните крави изискват много енергия, за да увеличат максимално добивите на мляко. Висококачественият силаж е богат източник на енергия, протеини и фибри, които подпомагат здравето на търбуха. Не е лошо за куп стара трева, нали?

Силаж вместо сено всеки ден

В сравнение със сеното силажът запазва повече хранителни вещества от първоначалното пасище. Казано по друг начин, хранителните загуби са по-малки, когато преобразувате пашата в силаж, за разлика от сеното. Времето играе важна роля в производството на богато на хранителни вещества сено.

Какво прави силажа важен и за млекопроизводителите?

На първо място това е може най-рентабилният източник на храна. Всеки фермер е свикнал да следи внимателно разходите си за производство на мляко. Като хранителен източник в домашни условия, силажът е рентабилен и устойчив начин да осигурите на стадото си много от хранителните вещества и калории, от които се нуждаят, за да останат здрави и продуктивни.

В същото време силажът предотвратява разхищаването на ценни пасища

Защото например на пролет природата буквално избухва и пасищата ви може да растат по-бързо, отколкото вашето стадо може да се възползва от тях. Събирането на "излишните" пасища за силаж е чудесен начин за запазване на хранителните вещества за есента и зимата, когато пашата е по-малко и нетолкова продуктивна. Тогава и времето е прекалено лошо, за да пуснете кравите по тях.

Второ, силажът ви "помага" да съхраните удобствата при хранене на кравите: поддържане на добитъка ви продуктивен и в зимните месеци в оборите.

Силажът е пространствено икономичен

За съхранение на силажа е необходимо по-малко място, отколкото за складиране на насипно сено, е третото преимущество. Всъщност, ако трябва да съхранявате равни количества сухо вещество, ще ви е необходимо три пъти повече място за насипно сено, отколкото е необходимо за тревен силаж. Дори веднъж, когато е балирано, сеното заема повече място. Това е невероятно полезно, ако пространството във фермата е ограничено.

На четвърто място е колко нетна енергия има в силажа?

Храненето на млечни говеда е прецизна наука. Въпреки че целите са прости (поддържане на оценка на телесното състояние и оптимизиране на добивите на мляко), осигуряването на качествено хранене може да бъде невероятно трудно на практика. Ето защо е толкова важно внимателно да разгледате диетите и хранителния прием на стадото си.

Нетната енергия е мярка за това колко енергия от приема на храна животното използва за продуктивни цели. Тази мярка е известна още като метаболизираща енергия. Нетната енергия на силажа е силно променлива. Хранителното съдържание зависи от качеството на оригиналните пасища, както и от качеството на процеса на ферментация и съхранение. Изследванията обаче показват, че сухото вещество на тревния силаж осигурява 9-12 MJ/кг

Това е като цяло сравнимо с обикновените зърнени култури като пшеница и царевица, както и пулпа и меласа от захарно цвекло.

И не на последно място по важност е преимуществото на силажа, когато искате да увеличите ,добивите на мляко

Като млекопроизводител една от основните ви цели е да осигурите енергията, необходима за поддържане на телесното състояние и енергията, нужна на всяка крава, за да достигне своя потенциал за производство на мляко. Силажът е важно хранително средство за постигане на именно на тези цели.

Но самият силаж не е достатъчно хранителен, за да могат вашите млечни крави да достигнат потенциала си.

Именно там влизат мастните добавки

Ако искате да оптимизирате добива на мляко - и качеството на вашето мляко - е от съществено значение да използвате внимателно обмислена хранителна добавка. Добавянето на мазнини е най-енергийният макроелемент. Мастната добавка дава тласък на добивите на мляко и подобряване на плодовитостта.

Но за да имате добри показатели, трябва да поддържате здрав търбуха на млечните говеда. Тревата и силажът са рентабилни начини да поддържате кравите си щастливи, здрави и продуктивни. Но за да увеличите максимално качеството на млякото и добивите от мляко от стадото си, се нуждаете от надеждна добавка на мазнини, за да запълните хранителните пропуски, които тревата и силажът сами не могат да задоволят.

Какво ви трябва за качествен силаж

Трябва да разполагате със зелена ръж, ливадни треви, житно-грахови смески. Единственото условие е в тях да се съдържат необходимите захари за протичане на ферментацията. Силажите спадат към обемистите консервирани зелени фуражи, получени след ситно нарязване и уплътняване на нарязаната суровина. Второто условие е да се изолира достъпът на въздух, при което захарите в суровината ферментират и получената киселина консервира фуража.

За получаване на повече хранителни вещества в 1 кг силаж е важна фазата на вегетация на отделната култура. А по отношение на приемането и оползотворяването й от животните от първостепенна важност е дължината на нарязването на стъблата.

Ливадните треви и житните се силажират във фаза начало на цъфтеж и се нарязват на 2-3 см дължина.

Най-големи количества се приготвят от царевица - най-добрият обемист фураж за всички видове и категории преживни животни с висока хранителна стойност и добри вкусови качества. Изхранването му в оптимални количества в дневната дажба осигурява висока продуктивност при млечните крави и интензивен растеж при животните за угояване.

Качествената и хранителната стойност на царевичния силаж зависят от начина на неговото приготвяне. Царевичният силаж се приготвя от цяло растение - стъбло, листа и кочан, с влажност до 65%. Когато е с такава влажност, силажът е с най-висока хранителна стойност. Защото съдържанието на зърно е от 40 до 50% от сухото вещество на силажа.

Ниската влажност - когато се прибира сухо, узряло стъбло, не позволява добро уплътняване, при което настъпват аеробни процеси, самозагряване, плесенясване и загуба на хранителни вещества. Важен и точен показател за такава влажност е зрелостта на зърното в кочана. Най-рано зърното се втвърдява и зрее на повърхността, а най-късно - вътрешната част на какалашката. Ако напречно се разреже кочанът, при зърната се забелязва т. нар. млечна линия, която означава, че зърното е във восъчна зрялост, а под нея - в млечна. С напредване на вегетацията и узряване на зърното линията се приближава към какалашката.

Оптимален момент за силажиране е, когато зърното е във восъчна зрялост. Повишаването на хранителната стойнвост (кръмни единици - КЕ, в 1 кг) на царевичния силаж в зависимост от вегетационната фаза е следната:

в млечна зрялост - 0,20 КЕ;

в млечно-восъчна зрялост - 0,25 КЕ;

в начало на восъчна зялост - 0,30 КЕ;

в края на восъчна зрялост - 0,35 КЕ.

Аналогично е увеличението и на суровия протеин, калция и фосфора.

Препоръчителната дължина за нарязване от силажокомбайн е от 0,7 до 1 см. При по-едрото нарязване големите и груби парчета остават и не се консумират от животните. Другият проблем е, че се затруднява и уплътняването на силажната маса.

Типът на силажовместилището

Начинът на съхранение и времето на запълване, уплътняване и покриване зависи от големината на фермата и броя на животните. При едрите ферми и при наличието на големи количества царевица за силажиране се използват специално подторени надземни траншеи с циментови две или три стени и под. При малките ферми силажът се приготвя върху сух дрениран терен във вид на куп (могила). По-добре е купът да бъде продълговат с равномерна височина и еднакви странични повърхности.

Друго важно условие: покриване с пластмасово фолио с дебелина 0,4 мм, за да се предпази повърхностният пласт от съприкосновение с атмосферния въздух и влагата - дъжд, сняг и др. Пластмасовото фолио се покрива с пръст или слама с дебелина около 10 см. Най-отгоре се притиска със стари автомобилни гуми или плоски камъни или тухли.

Прибавяне на карбамид

По време на силажирането в практиката често се добавя карбамид. Така се увеличава хранителната стойност на царевичния силаж. Ако не чист карбамид, може да се добавя и смес от 4 части карбамид и 1 част амониев сулфат.

Царевицата е бедна на протеин затова тези добавки осигуряват сяра и азот на бактериите в търбуха на преживните за синтез на бактериален протеин. Той се абсорбира в тънките черва на животните.

Другият плюс: добавките повишават устойчивостта на силажа към разваляне по откритите повърхности, когато започне неговото изхранване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Няма снимка

Холандски опит: Мобилни вани под наем за 230 евро връщат подвижността на кравите с 6-часова водна процедура!

Всеки млекопроизводител знае, че кравата понякога отказва да се движи - наблюдава се след трудно раждане, нараняване в областта на краката или дори поради леки форми на възпаление на вимето

Няма снимка

АЧС: 4085 огнища при диви свине в ЕС за първите три месеца на годината

Броят на дивите свине в Източна Европа, заразени с вируса на африканската чума по свинете, се увеличава със засилени темпове през първото тримесечие на годината, съобщава Pigprogress

Няма снимка

Променени прасета спират разпространението на АЧС?

Съвсем скоро в Германия започва тестване на трансгенни свине с имунни клетки, които са устойчиви на африканската чума по свинете. Те бяха планувани за месец май

Няма снимка

Куче-робот пасе новозеландски овце

Може да се окажe, че роботите ще станат идеалните помощници и в животновъдните ферми. Четириногият робот на компания Boston Dynamics на име Спот например вече успешно замества овчарското куче при

Няма снимка

Синдром на внезапната смърт при бройлерите

Фуражни стратегии в птицефермата намаляват риска от заболяването, водещо до моментална загуба на печалба Синдромът на внезапната смърт се наблюдава в много държави

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата