Осигурихте ли силажа - най-рентабилният фураж?

31 октомври 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
Типът на силажовместилището - начинът на съхранение и времето на запълване, уплътняване и покриване зависи от големината на фермата и броя на животните
1 2 3 4
 

За да има повече хранителни вещества в 1 кг силаж, важна е фазата на вегетация на отделната култура, напомнят експертите на Германската фермерска асоциация

Жени Владинова

Силажът има дълга история. И до днес остава важен хранителен източник за млечните говеда. Какво прави силажа толкова добър за млечните крави? Първо, той е изключиетелно питателна и вкусна храна. Заслугата в случая е добрата стара ферментация

Това е процесът, който превръща тревните захари в киселини. Тези киселини запазват хранителната стойност на силажа, като предотвратяват развалянето на микроорганизмите. И пълноценно използване на полезните хранителните вещества. Кравите ядат с огромно удоволствие вкусния и ароматен силаж. А фермерите имат минимални хранителни загуби в сравнение с пасищното изхранване.

Разбира се, млечните крави изискват много енергия, за да увеличат максимално добивите на мляко. Висококачественият силаж е богат източник на енергия, протеини и фибри, които подпомагат здравето на търбуха. Не е лошо за куп стара трева, нали?

Силаж вместо сено всеки ден

В сравнение със сеното силажът запазва повече хранителни вещества от първоначалното пасище. Казано по друг начин, хранителните загуби са по-малки, когато преобразувате пашата в силаж, за разлика от сеното. Времето играе важна роля в производството на богато на хранителни вещества сено.

Какво прави силажа важен и за млекопроизводителите?

На първо място това е може най-рентабилният източник на храна. Всеки фермер е свикнал да следи внимателно разходите си за производство на мляко. Като хранителен източник в домашни условия, силажът е рентабилен и устойчив начин да осигурите на стадото си много от хранителните вещества и калории, от които се нуждаят, за да останат здрави и продуктивни.

В същото време силажът предотвратява разхищаването на ценни пасища

Защото например на пролет природата буквално избухва и пасищата ви може да растат по-бързо, отколкото вашето стадо може да се възползва от тях. Събирането на "излишните" пасища за силаж е чудесен начин за запазване на хранителните вещества за есента и зимата, когато пашата е по-малко и нетолкова продуктивна. Тогава и времето е прекалено лошо, за да пуснете кравите по тях.

Второ, силажът ви "помага" да съхраните удобствата при хранене на кравите: поддържане на добитъка ви продуктивен и в зимните месеци в оборите.

Силажът е пространствено икономичен

За съхранение на силажа е необходимо по-малко място, отколкото за складиране на насипно сено, е третото преимущество. Всъщност, ако трябва да съхранявате равни количества сухо вещество, ще ви е необходимо три пъти повече място за насипно сено, отколкото е необходимо за тревен силаж. Дори веднъж, когато е балирано, сеното заема повече място. Това е невероятно полезно, ако пространството във фермата е ограничено.

На четвърто място е колко нетна енергия има в силажа?

Храненето на млечни говеда е прецизна наука. Въпреки че целите са прости (поддържане на оценка на телесното състояние и оптимизиране на добивите на мляко), осигуряването на качествено хранене може да бъде невероятно трудно на практика. Ето защо е толкова важно внимателно да разгледате диетите и хранителния прием на стадото си.

Нетната енергия е мярка за това колко енергия от приема на храна животното използва за продуктивни цели. Тази мярка е известна още като метаболизираща енергия. Нетната енергия на силажа е силно променлива. Хранителното съдържание зависи от качеството на оригиналните пасища, както и от качеството на процеса на ферментация и съхранение. Изследванията обаче показват, че сухото вещество на тревния силаж осигурява 9-12 MJ/кг

Това е като цяло сравнимо с обикновените зърнени култури като пшеница и царевица, както и пулпа и меласа от захарно цвекло.

И не на последно място по важност е преимуществото на силажа, когато искате да увеличите ,добивите на мляко

Като млекопроизводител една от основните ви цели е да осигурите енергията, необходима за поддържане на телесното състояние и енергията, нужна на всяка крава, за да достигне своя потенциал за производство на мляко. Силажът е важно хранително средство за постигане на именно на тези цели.

Но самият силаж не е достатъчно хранителен, за да могат вашите млечни крави да достигнат потенциала си.

Именно там влизат мастните добавки

Ако искате да оптимизирате добива на мляко - и качеството на вашето мляко - е от съществено значение да използвате внимателно обмислена хранителна добавка. Добавянето на мазнини е най-енергийният макроелемент. Мастната добавка дава тласък на добивите на мляко и подобряване на плодовитостта.

Но за да имате добри показатели, трябва да поддържате здрав търбуха на млечните говеда. Тревата и силажът са рентабилни начини да поддържате кравите си щастливи, здрави и продуктивни. Но за да увеличите максимално качеството на млякото и добивите от мляко от стадото си, се нуждаете от надеждна добавка на мазнини, за да запълните хранителните пропуски, които тревата и силажът сами не могат да задоволят.

Какво ви трябва за качествен силаж

Трябва да разполагате със зелена ръж, ливадни треви, житно-грахови смески. Единственото условие е в тях да се съдържат необходимите захари за протичане на ферментацията. Силажите спадат към обемистите консервирани зелени фуражи, получени след ситно нарязване и уплътняване на нарязаната суровина. Второто условие е да се изолира достъпът на въздух, при което захарите в суровината ферментират и получената киселина консервира фуража.

За получаване на повече хранителни вещества в 1 кг силаж е важна фазата на вегетация на отделната култура. А по отношение на приемането и оползотворяването й от животните от първостепенна важност е дължината на нарязването на стъблата.

Ливадните треви и житните се силажират във фаза начало на цъфтеж и се нарязват на 2-3 см дължина.

Най-големи количества се приготвят от царевица - най-добрият обемист фураж за всички видове и категории преживни животни с висока хранителна стойност и добри вкусови качества. Изхранването му в оптимални количества в дневната дажба осигурява висока продуктивност при млечните крави и интензивен растеж при животните за угояване.

Качествената и хранителната стойност на царевичния силаж зависят от начина на неговото приготвяне. Царевичният силаж се приготвя от цяло растение - стъбло, листа и кочан, с влажност до 65%. Когато е с такава влажност, силажът е с най-висока хранителна стойност. Защото съдържанието на зърно е от 40 до 50% от сухото вещество на силажа.

Ниската влажност - когато се прибира сухо, узряло стъбло, не позволява добро уплътняване, при което настъпват аеробни процеси, самозагряване, плесенясване и загуба на хранителни вещества. Важен и точен показател за такава влажност е зрелостта на зърното в кочана. Най-рано зърното се втвърдява и зрее на повърхността, а най-късно - вътрешната част на какалашката. Ако напречно се разреже кочанът, при зърната се забелязва т. нар. млечна линия, която означава, че зърното е във восъчна зрялост, а под нея - в млечна. С напредване на вегетацията и узряване на зърното линията се приближава към какалашката.

Оптимален момент за силажиране е, когато зърното е във восъчна зрялост. Повишаването на хранителната стойнвост (кръмни единици - КЕ, в 1 кг) на царевичния силаж в зависимост от вегетационната фаза е следната:

в млечна зрялост - 0,20 КЕ;

в млечно-восъчна зрялост - 0,25 КЕ;

в начало на восъчна зялост - 0,30 КЕ;

в края на восъчна зрялост - 0,35 КЕ.

Аналогично е увеличението и на суровия протеин, калция и фосфора.

Препоръчителната дължина за нарязване от силажокомбайн е от 0,7 до 1 см. При по-едрото нарязване големите и груби парчета остават и не се консумират от животните. Другият проблем е, че се затруднява и уплътняването на силажната маса.

Типът на силажовместилището

Начинът на съхранение и времето на запълване, уплътняване и покриване зависи от големината на фермата и броя на животните. При едрите ферми и при наличието на големи количества царевица за силажиране се използват специално подторени надземни траншеи с циментови две или три стени и под. При малките ферми силажът се приготвя върху сух дрениран терен във вид на куп (могила). По-добре е купът да бъде продълговат с равномерна височина и еднакви странични повърхности.

Друго важно условие: покриване с пластмасово фолио с дебелина 0,4 мм, за да се предпази повърхностният пласт от съприкосновение с атмосферния въздух и влагата - дъжд, сняг и др. Пластмасовото фолио се покрива с пръст или слама с дебелина около 10 см. Най-отгоре се притиска със стари автомобилни гуми или плоски камъни или тухли.

Прибавяне на карбамид

По време на силажирането в практиката често се добавя карбамид. Така се увеличава хранителната стойност на царевичния силаж. Ако не чист карбамид, може да се добавя и смес от 4 части карбамид и 1 част амониев сулфат.

Царевицата е бедна на протеин затова тези добавки осигуряват сяра и азот на бактериите в търбуха на преживните за синтез на бактериален протеин. Той се абсорбира в тънките черва на животните.

Другият плюс: добавките повишават устойчивостта на силажа към разваляне по откритите повърхности, когато започне неговото изхранване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Откриха АЧС и в Индонезия

Африканската чума по свинете (АЧС) продължава да се разпространява в Азия и вече засегна 11-а държава в района - Индонезия. Досега огнища на АЧС в Азия са доказани  в Китай, Монголия, Виетнам

Няма снимка

1063 огнища на африканска чума в ЕС при домашни свине

Експерти: Мерките за контрол трябва да продължат стриктно да се спазват Данните, предоставени от Системата за оповестяване на заболявания при животните (ADNS) показват

Няма снимка

Отварят през декември нова подмярка 5.1 за инвестиции в биосигурност на фермите

23 милиона евро ще е общият й бюджет  В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на

Няма снимка

С таван до 1 млн. € на проект отварят през май 2020 нова подмярка 5.2 за закупуване на животни от пострадалите ферми

В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020 за

Няма снимка

АЧС може да струва на датските свиневъди 740 млн. долара

Икономисти от Института по хранителна промишленост и управление на ресурсите на Университета на Копенхаген смятат, че навлизането на африканска чума по свинете (АЧС) може да струва на Дания до 740

Няма снимка

Плаващите крави от Ротердам не страдат от морска болест

Пресни и здравословни продукти от животновъдните ферми на бъдещето - изградени върху плаващи съоръжения, близо до града Таня Демирова Четиридесет крави спокойно преживят..."на вода"

Още от Фермер
Няма снимка

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г

Няма снимка

До какво водят пропуските в зазимяването

Най-често пчеларят отчита ненормални състояния на пчелните семейства.Тези аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: 1) слаби пчелни семейства

Няма снимка

Уведомителните писма за агроекологичните плащания за кампания 2017 вече са онлайн

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz

Няма снимка

Дръвчета преминават в относителен покой

През ноември овощните дръвчета вече се подготвят за презимуване. На някои видове листата вече са опадали, на други все още жълтеят. Част от овощните видове вече са в състояние на относителен покой.

Няма снимка

Препоръки: осигурете пълен покой на пчелните семейства

Това е основната задача на пчеларя в средата ноември, защото е важно условие за добро зимуване на пчелите. Тревогите са причина за консумация на повече храна

Няма снимка

Колко е важно теглото на новородените прасета?

Основната причина за висока смъртност при новородените прасета е ниското им тегло. Средно новороденото прасе тежи 0,8-1 кг. Ако свинята е недохранена, може да се родят мъртви прасета