С какво да заместите зимата ечемичената и житната слама?

03 ноември 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
Всеки животновъд знае, че грубите фуражи по принцип не могат да заменят концентратите, сеното и силажа, но биха спомогнали в много голяма степен за оцеляването през по-неблагоприятната част от годината.
 

Листниковият фураж превъзхожда и най-добрата слама

А грубите фуражи на 100% ще покрият липсите на
полезни вещества, напомнят специалисти по хранене
на животните във Вагенинген, Холандия

Жени Владинова

В по-голямата си част грубите фуражи са лесно достъпни и са подходящи за изхранване на преживни и еднокопитни животни. И тази година природно-климатичните особености в нашата страна бяха неблагоприятни. Продължителна суша и горещини, а на места и наводнения се отразиха зле на реколтата в някои райони. И както винаги, цените на фуражите непрекъснато се движат, и то в посока нагоре. Всичко това подлага на изпитание животновъдите и логично поставя въпроса за оцеляване през предстоящия есенно-зимен период.

Всеки животновъд знае, че грубите фуражи по принцип не могат да заменят концентратите, сеното и силажа, но биха спомогнали в много голяма степен за оцеляването през по-неблагоприятната част от годината. Разбира се, прибирането и съхранението им в някои случаи е свързано с по-големи разходи и налага добра организация и координираност с включване на допълнителни мощности и техника.

Отпадъчните груби фуражи се делят основно на две групи различаващи се по своята хранителност. Първата включва различните видове слама, царевичак и царевични какалашки, слънчогледови пити. В по-голямата си част този вид фуражи са бедни на протеин, минерални вещества и витамини и представляват източник основно на енергия.

Друг проблем: често по време на прибирането им грубите фуражи са с повишена влажност, което налага задължителното им изсушаване. Не се ли направи, вероятността да плесенясат е голяма и стават опасни особено за бременните животни.

Ако се степенуват грубите фуражи

най-малоценна е сламата

Тя може да бъде от житни, ечемик, пшеница и ръж. Съдържанието й е главно от трудно смилаема целулоза.

Сламата от бобови - фасул, леща, грах, фий, съхне по-бавно и често поради полягане на стъблата е замърсена с пръст. Тя е по-богата на протеини и минерални вещества в сравнение с житната.

Царевичакът се получава от стъблата и листата на царевичното растение. Хранителността му е обратно пропорционална от добивите на зърно. Когато те са по-големи, стъблата са по-твърди и загрубели, а суровите влакнини са в голямо количество.

Големият плюс: Листниковият фураж превъзхожда и най-добрата сламата. Изсушете листа с клоните, получени при кастрене на широколистни дървесни растения, най-добре през ранна есен, когато листата все още не са окапали.

Втори плюс: За козите дори може спокойно да замени сеното, тъй като съдържанието на протеин, минерални вещества и витамини е високо.

За приготвяне на листников фураж могат да се използват всички видове широколистни дървета - бук, дъб, акация, бряст, леска, върба, липа, дъб, ясен, клен, топола и др.

Важно! Да се има предвид, че младите листа и летораслите е необходимо задължително да се изсушат, в противен случай плесенясват.

При изсичане на клонките през есента обикновено листата са достатъчно сухи и могат да се складират на проветриво място непосредствено след прибирането им.

Листниковият фураж - перфектната храна за дребни преживни

Но да не се забравя, че някои видове дървета съдържат по-големи количества танинови, дъбилни и други вещества, което може да предизвика хронични обстипации и запек.

За получаване на листников фураж може да се използват и някои иглолистни дървесни растения.

И един последен резерв - сухите листа след окапването им. Според статистиката падналата листна маса в България възлиза на около 6 млн. тона годишно. От това голямо количество, използвано в подходяща комбинация с концентрирани и други фуражи за преживните животни, може да се получи допълнителна животинска продукция.

Трябва да се има предвид, че със застаряването на листата хранителността им намалява. Но въпреки това те са ценен източник на протеин, мазнини, влакнини, въглехидрати, минерални вещества и почти всички микро- и макроелементи. В дажбата на овцете могат да се включат до 40%.

Хранителността на качествения царевичак е по-висока от тази на пшеничната слама.

Царевичните какалашки превъзхождат царевичака, което ги прави добра съставна част дори на целодажбените гранули за преживни.

Слънчогледовите пити също представляват ценен фураж в случаите, когато съществува дефицит на качествено сено и концентрати. Те се изхранват оронени, дори могат да се силажират. При механизираното прибиране с комбайни питите се раздробяват и се смесват със слънчогледовите отсевки. По този начин те са най-същественият отпадъчен фураж от слънчогледовото растение.

Слънчогледовите стъбла също са важен резерв за преживните животни. По хранителност не отстъпват на сламата, но по съдържание на протеин я превъзхождат няколко пъти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Откриха АЧС и в Индонезия

Африканската чума по свинете (АЧС) продължава да се разпространява в Азия и вече засегна 11-а държава в района - Индонезия. Досега огнища на АЧС в Азия са доказани  в Китай, Монголия, Виетнам

Няма снимка

1063 огнища на африканска чума в ЕС при домашни свине

Експерти: Мерките за контрол трябва да продължат стриктно да се спазват Данните, предоставени от Системата за оповестяване на заболявания при животните (ADNS) показват

Няма снимка

Отварят през декември нова подмярка 5.1 за инвестиции в биосигурност на фермите

23 милиона евро ще е общият й бюджет  В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на

Няма снимка

С таван до 1 млн. € на проект отварят през май 2020 нова подмярка 5.2 за закупуване на животни от пострадалите ферми

В рамките на проведеното на 8 ноември 2019 г. 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020 бе обсъдено и гласувано предложение на Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020 за

Няма снимка

АЧС може да струва на датските свиневъди 740 млн. долара

Икономисти от Института по хранителна промишленост и управление на ресурсите на Университета на Копенхаген смятат, че навлизането на африканска чума по свинете (АЧС) може да струва на Дания до 740

Няма снимка

Плаващите крави от Ротердам не страдат от морска болест

Пресни и здравословни продукти от животновъдните ферми на бъдещето - изградени върху плаващи съоръжения, близо до града Таня Демирова Четиридесет крави спокойно преживят..."на вода"

Още от Фермер
Няма снимка

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г

Няма снимка

До какво водят пропуските в зазимяването

Най-често пчеларят отчита ненормални състояния на пчелните семейства.Тези аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: 1) слаби пчелни семейства

Няма снимка

Уведомителните писма за агроекологичните плащания за кампания 2017 вече са онлайн

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz

Няма снимка

Дръвчета преминават в относителен покой

През ноември овощните дръвчета вече се подготвят за презимуване. На някои видове листата вече са опадали, на други все още жълтеят. Част от овощните видове вече са в състояние на относителен покой.

Няма снимка

Препоръки: осигурете пълен покой на пчелните семейства

Това е основната задача на пчеларя в средата ноември, защото е важно условие за добро зимуване на пчелите. Тревогите са причина за консумация на повече храна

Няма снимка

Колко е важно теглото на новородените прасета?

Основната причина за висока смъртност при новородените прасета е ниското им тегло. Средно новороденото прасе тежи 0,8-1 кг. Ако свинята е недохранена, може да се родят мъртви прасета