С какво да заместите зимата ечемичената и житната слама?

03 ноември 2019 Животновъдство 0 9036
Няма снимка
Всеки животновъд знае, че грубите фуражи по принцип не могат да заменят концентратите, сеното и силажа, но биха спомогнали в много голяма степен за оцеляването през по-неблагоприятната част от годината.
 

Листниковият фураж превъзхожда и най-добрата слама

А грубите фуражи на 100% ще покрият липсите на
полезни вещества, напомнят специалисти по хранене
на животните във Вагенинген, Холандия

Жени Владинова

В по-голямата си част грубите фуражи са лесно достъпни и са подходящи за изхранване на преживни и еднокопитни животни. И тази година природно-климатичните особености в нашата страна бяха неблагоприятни. Продължителна суша и горещини, а на места и наводнения се отразиха зле на реколтата в някои райони. И както винаги, цените на фуражите непрекъснато се движат, и то в посока нагоре. Всичко това подлага на изпитание животновъдите и логично поставя въпроса за оцеляване през предстоящия есенно-зимен период.

Всеки животновъд знае, че грубите фуражи по принцип не могат да заменят концентратите, сеното и силажа, но биха спомогнали в много голяма степен за оцеляването през по-неблагоприятната част от годината. Разбира се, прибирането и съхранението им в някои случаи е свързано с по-големи разходи и налага добра организация и координираност с включване на допълнителни мощности и техника.

Отпадъчните груби фуражи се делят основно на две групи различаващи се по своята хранителност. Първата включва различните видове слама, царевичак и царевични какалашки, слънчогледови пити. В по-голямата си част този вид фуражи са бедни на протеин, минерални вещества и витамини и представляват източник основно на енергия.

Друг проблем: често по време на прибирането им грубите фуражи са с повишена влажност, което налага задължителното им изсушаване. Не се ли направи, вероятността да плесенясат е голяма и стават опасни особено за бременните животни.

Ако се степенуват грубите фуражи

най-малоценна е сламата

Тя може да бъде от житни, ечемик, пшеница и ръж. Съдържанието й е главно от трудно смилаема целулоза.

Сламата от бобови - фасул, леща, грах, фий, съхне по-бавно и често поради полягане на стъблата е замърсена с пръст. Тя е по-богата на протеини и минерални вещества в сравнение с житната.

Царевичакът се получава от стъблата и листата на царевичното растение. Хранителността му е обратно пропорционална от добивите на зърно. Когато те са по-големи, стъблата са по-твърди и загрубели, а суровите влакнини са в голямо количество.

Големият плюс: Листниковият фураж превъзхожда и най-добрата сламата. Изсушете листа с клоните, получени при кастрене на широколистни дървесни растения, най-добре през ранна есен, когато листата все още не са окапали.

Втори плюс: За козите дори може спокойно да замени сеното, тъй като съдържанието на протеин, минерални вещества и витамини е високо.

За приготвяне на листников фураж могат да се използват всички видове широколистни дървета - бук, дъб, акация, бряст, леска, върба, липа, дъб, ясен, клен, топола и др.

Важно! Да се има предвид, че младите листа и летораслите е необходимо задължително да се изсушат, в противен случай плесенясват.

При изсичане на клонките през есента обикновено листата са достатъчно сухи и могат да се складират на проветриво място непосредствено след прибирането им.

Листниковият фураж - перфектната храна за дребни преживни

Но да не се забравя, че някои видове дървета съдържат по-големи количества танинови, дъбилни и други вещества, което може да предизвика хронични обстипации и запек.

За получаване на листников фураж може да се използват и някои иглолистни дървесни растения.

И един последен резерв - сухите листа след окапването им. Според статистиката падналата листна маса в България възлиза на около 6 млн. тона годишно. От това голямо количество, използвано в подходяща комбинация с концентрирани и други фуражи за преживните животни, може да се получи допълнителна животинска продукция.

Трябва да се има предвид, че със застаряването на листата хранителността им намалява. Но въпреки това те са ценен източник на протеин, мазнини, влакнини, въглехидрати, минерални вещества и почти всички микро- и макроелементи. В дажбата на овцете могат да се включат до 40%.

Хранителността на качествения царевичак е по-висока от тази на пшеничната слама.

Царевичните какалашки превъзхождат царевичака, което ги прави добра съставна част дори на целодажбените гранули за преживни.

Слънчогледовите пити също представляват ценен фураж в случаите, когато съществува дефицит на качествено сено и концентрати. Те се изхранват оронени, дори могат да се силажират. При механизираното прибиране с комбайни питите се раздробяват и се смесват със слънчогледовите отсевки. По този начин те са най-същественият отпадъчен фураж от слънчогледовото растение.

Слънчогледовите стъбла също са важен резерв за преживните животни. По хранителност не отстъпват на сламата, но по съдържание на протеин я превъзхождат няколко пъти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Няма снимка

Холандски опит: Мобилни вани под наем за 230 евро връщат подвижността на кравите с 6-часова водна процедура!

Всеки млекопроизводител знае, че кравата понякога отказва да се движи - наблюдава се след трудно раждане, нараняване в областта на краката или дори поради леки форми на възпаление на вимето

Няма снимка

АЧС: 4085 огнища при диви свине в ЕС за първите три месеца на годината

Броят на дивите свине в Източна Европа, заразени с вируса на африканската чума по свинете, се увеличава със засилени темпове през първото тримесечие на годината, съобщава Pigprogress

Няма снимка

Променени прасета спират разпространението на АЧС?

Съвсем скоро в Германия започва тестване на трансгенни свине с имунни клетки, които са устойчиви на африканската чума по свинете. Те бяха планувани за месец май

Няма снимка

Куче-робот пасе новозеландски овце

Може да се окажe, че роботите ще станат идеалните помощници и в животновъдните ферми. Четириногият робот на компания Boston Dynamics на име Спот например вече успешно замества овчарското куче при

Няма снимка

Синдром на внезапната смърт при бройлерите

Фуражни стратегии в птицефермата намаляват риска от заболяването, водещо до моментална загуба на печалба Синдромът на внезапната смърт се наблюдава в много държави

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата