Бистро ли ще е виното

01 ноември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
При много висока захарност на гроздето, след бурната ферментация, във виното може да остане по-голямо количество неразградена захар
1 2
 

Когато есента е топла, рискът от мътност е по-голям

Забистрянето на младите вина започва след окончателното приключване на тихата ферментация и успокояването им.

Когато имат мътност тя се дължи на фини органични частици, които са преминали от гроздето при преработката и алкохолната ферментация.

Образувалият се при тихата ферментация въглероден диоксид полепва по тях и ги задържа в плаващо състояние.

Тези частици, които правят мътно виното, трябва да се освободят от полепналия въглероден диоксид и да паднат на дъното. Това обаче става бавно.

Този процес може да продължава различно време и зависи от няколко фактора: захарното съдържание на гроздето, температурата по време на гроздобера и бурната алкохолна ферментация.

Когато есента се характеризира с високи температури, за разлика от други години, гроздето натрупва по-висока захарност.

Какъв е рискът тази година

Тъй като алкохолната ферментация в домашното винопроизводство протича спонтанно и се извършва от дрождите, намиращи се по гроздето, те не понасят висока захарност и не довеждат процеса до край.

По този начин след бурната ферментация във виното остава по-голямо количество неразградена захар.

А тя, заедно с образувания алкохол, затормозява протичането на тихата ферментация.

Тогава тя продължава по-дълго време от нормалното, което тази година не е чудно.

Това не бива да смущава много тези стопани, които при преработката на гроздето и протичането на бурната ферментация са поддържали добра хигиена и са спазили необходимите технологични изисквания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога покафенява бялото домашно вино

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ