Как да се каляват лозите

01 ноември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Това става чрез формировката и торене, но има и стара народна рецепта

Въпрос:

Уважаема редакция, чувал съм, че е възможно да се повиши студоустойчивостта на лозите, за да могат да издържат през зимата на ниските температури и да няма измръзвания по частите им.

Как е редно да се направи това?

Пита ни Цветелина Гъркова от град Ракитово.

Отговор:

Задължително условие за повишаване на студоустойчивостта на лозите и на асмите на първо място е една проста операция - да се повдигне стъблото на лозовото растение.

Това трябва да направите на определена височина - поне над четири педи от земята.

Постига се предимно чрез подходящи формировки на лозата.

Друг начине и предзимното внасяне на оптималното количество торове.

През месец ноември може да се направи т.нар. запасяващо торене.

То би могло да стане дори и през декември, стига времето да го позволява и почвата да не е замръзнала.

Помага и подходящата резитба. При нея е важно да не претоварвате лозата, което мнозина допускат с цел да получат повече грозде.

Оставянето на повече плодни звена е фактор за по-силно изтощаване на растенията.

Споредстара народна практикаслед листопада, през ноември или декември, лозите са били опръсквани от стопаните с варно мляко с добавено олио.

Старите хора са слагали на 10 л вода 3 кг вар плюс 50 г олио. Казват, че това прави растенията по-устойчви на студ.

Днешното обяснение на специалистите за успеха на това закаляващо пръскане е, че калият от почвеното торене и варта влизат в защитна комбинация.

Как?

Калият повишава вътрешното съпротивление, а варта е известна като защитник на външния слой. Олиото в случая играе ролята на прилепител.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога покафенява бялото домашно вино

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ