Вършат ли работа средства за избистряне на млади вина

30 октомври 2019 В лозята 0     
Няма снимка
При 26% захарност в гроздето се получават от 14,7 до 15,6 об.% алкохол. Дивите дрожди /по зърната на гроздето/ не издържат при този алкохол и загиват.
1 2 3
 

Да се използват ли селекционирани дрожди, питат наши читатели

Ускоряването на избистрянето на млади вина чрез използване на познати средства за бистрене, като желатин, яйчен белтък и бентонит общо взето не дават добър резултат.

Сигурно и вие много пъти сте ги използвали и сте се убедили в минималния им ефект.

Кога ферментацията може да спре

Когато във виното все още продължава, макар и бавно тиха ферментация, поради високата захарност на гроздето, е възможно тя да се прекрати от самосебе си без разграждане (ферментиране) на всичката захар.

Ако получилата се остатъчната захар е в много малко количество, тя омекотява вкуса в допустими размери и дори може да направи виното по-пивко.

Такова вино обаче е биологично нестабилно и е по-предразположено на заболяване.

В него може лесно да се възбудят и развият нежелани процеси, продуктите от които ще влошат вкусовите му качества.

Такива получени вина с остатъчна захар трябва да се консумират до настъпване на пролетта.

При тях ниската температура през зимата ще задържи развитието на болестотворни процеси, но със затопляне на времето през пролетта такава гаранция няма.

Запазването на вината с остатъчна захар в домашни условия е възможно чрез бутилиране и пастьоризация, което трябва да се приложи в края на зимата, преди затопляне на времето.

Предполага се, че тогава е останало малко количество вино и наливането му в бутилки няма да представлява проблем.

Има и втори вариант

При високо съдържание на захар в гроздето и възникването на проблема, за който говорим с трудната ферментация, може да се използват селекционирани дрожди, които се купуват от специализираните магазини, за да ускорят процеса. Но и те невинаги дават 100% гаранция.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога покафенява бялото домашно вино

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Още от Фермер
Няма снимка

Марката “Маджаров” с най-ценния приз - този на публиката

“Когато даваш името си за продуктите, които произвеждаш, това не означава излишно самочувствие, а отговорност да застанеш зад качеството на онова, което правиш с ръцете си”

Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация