Подготовка на градинските инструменти за зимата

30 октомври 2019 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Зимата е вече зад ъгъла. Това означава, че е време да започнете да подготвяте инструментите за зимно съхранение.

За градинаря няма нищо по-важно от инструментите, които използва.

Независимо дали става въпрос за любима лопата, доверен стар трактор или нещо средно, е необходимо работно оборудване, за да постигнете нещата в градината.

Добрите инструменти не са евтини, но ако се отнасяте добре с тях те ще издържат години

А зимата може да се окаже трудна за инструментите и градинското оборудване. Особено, ако те не са почистени и съхранявани правилно.

Ето някои топ съвети за подготовката на градинския инвентар за студените дни, които предстоят.

Инвентаризация още през есента

През ноември и декември се прави инвентаризация на инструментите на овощаря. И се преглеждат плюсовете и минусите на по-старите сред тях.

Определете кои инструменти се нуждаят от ремонт, заточване или подмяна. Ако свършите работата сега, можете да приберете инструментите си, знаейки, че за тях са положени необходимите грижи.

Отбележете си какво ново имате за купуване, което ще облекчи пролетните ви работи

Може би е време да смените старата лопата - продават нови и удобни, които са по-леки и ще облекчат труда ви в градината.

Старите инструменти, които и догодина ще ви вършат работа, почистете добре и приберете в гаража или бараката.

Може да използвате шкурка, за да ги почистите от ръждата, която иначе ги разяжда.

Почистете и смажете

Преди да приберете лопати, гребла и други градински инструменти, е точният момент да ги почистите старателно.

Използвайте твърда четка и малко сапунена вода, за да почистите мръсотията от изминалите пролет и лято. Това не само прави инструментите ви да изглеждат по-добре, но и помага да издържат по-дълго.

Мръсотията, оставена върху инструментите, може да доведе до ръжда и гниене и така с течение на времето да вземе своя данък върху дръжките от дърво и металните остриета.

След като почистите намажете всички открити метални участъци с растително масло. Моторното масло върши работа, но растителното е също толкова ефективно и по-малко токсично. Тънкото покритие на маслото ще предпази от образуване на влага и ръжда.

Уверете се, че сушите инструментите след почистване.

Отстранете всички трески от дървените дръжки с парче шкурка и след това намажете цялата дръжка с ленено масло.

Съхранявайте инструментите на сухо място.

Закачването им е най-добрият вариант, тъй като предпазва инструментите да не събират излишна влага. Освен това поддържа помещенията за съхранение като плевни, навеси и гаражи, чисти и подредени. Уверете се, че зъбите на греблата са насочени надолу и са далеч от пешеходните алеи във вашия гараж или навес за съхранение.

По-внимателно с маркучите

Имайте предвид, че трябва да изключите и съберете всички маркучи и напоителни системи. Ако останат навън през зимата, има вероятност да се спукат. Изцедете ги от водата, залепете всякакви дупки и ги навийте добре, за да избегнете прегъвания, които могат да се превърнат в дупки през зимата.

За да избегнете прегъвания в градинските маркучи, можете да окачите кутия за кафе върху пирона, след което да увиете маркуча около нея. Окачването на маркуч директно върху пирон може да създаде постоянни прегъвания. Освен това свържете маркучите заедно, така че насекомите да не презимуват в тях.

Заточете ножовете

Сега е моментът да заточите остриетата на всички режещи инструменти.

Това включва ножици, машинки за подрязване и дори лопати и мотики. Острият чист ръб ще направи инструментите ви готови да се заемат с всички пролетни задължения, които ви очакват след няколко месеца.

Пила или заточващ камък се справят бързо със задачата и поддържат инструментите ви във върхова форма.

Когато приключите, отново нанесете покритие от растително масло върху металните повърхности на вашите режещи инструменти, за да ги запазите през цялата зима.

Това е и времето за смазване на връзките и шарнирите на всички режещи инструменти. Използвайте добро 3-в-1 масло или WD 40, за да поддържате тези зони в най-добър вид.

Почистете и машините

Що се отнася до подготовката на градинското оборудване за зимата, не забравяйте машините.

Преди да оставите тракторите, тримерите и косачките да почиват, не пропускайте да ги почистите и подготвите за зимата.

Извадете остриетата, наточете ги и ги намажете с масло.

Изстържете или изплакнете цялата натрупана трева и мръсотия. Изключете батерията и запалителните свещи, за да не стартира случайно през зимата.

Грижите за машините през студения сезон могат да бъдат от голяма полза, за да се уверите, че те ще започнат и работят успешно през следващата пролет.

Сменете маслото във всички газови инсталации преди съхранение. Оставете двигателите да работят 15 минути, за да загреят всякакви утайки преди източване. Ако се остави да седи през цялата зима, тази утайка може да бъде твърда в двигателите следващата пролет.

И преди да оставите машините на съхранение, отделете време, за да намажете всички свръзки

По този начин предпазвате най-уязвимите части от оборудването от допускане на образуване на ръжда през зимата.

Не на последно място, не позволявайте на горивото възможността да се издуе през зимните месеци. Или защитете газа вътре със стабилизатор на горивото. Оставянето на горивото в резервоара през зимата може да влоши пластмасовите и гумените части и да образува ръжда на металните.

Можете да оставите двигателите да работят на сухо след последната употреба.

А зимното оборудване в готовност ли е?

Докато подготвяте летните си инструменти за съхранение, не забравяйте да отделите малко време и за зимните.

Ако живеете в район, където са възможни снежни или ледени бури, не забравяйте да си осигурите необходимото, за да се справите с това.

Поставете лопатите за сняг на места с лесен достъп, за да е удобно да стигнете до тях, когато имате нужда.

Генераторите могат да бъдат прекрасно нещо, ако майката природа реши да спре електроенергията за няколко дни насред зимна буря. Но не, ако не са готови да стартират!

Отделете време сега, за да ги включите и се уверете, че те ще стартират и работят гладко. Дръжте свеж газ под ръка и се уверете, че нивата на маслото са там, където трябва да бъдат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Ранни сеитби на цветни семена за оптимален резултат

Може да ви се струва рано, но всъщност има някои любими цветя, които ще извлекат много ползи от една такава ранна сеитба. В интерес на истината още през декември е подходящо да се засяват семената на

Няма снимка

Стайните цветя не се торят, но искат внимание

Независимо дали отглеждате цветята си на топло или на студено през зимата, важно е да внимавате с поливането. Не е желателно да пресъхват, но преполиването е много по-опасно

Няма снимка

Специфични грижи за вечнозелените

Иглолистните и вечнозелените дървета и храсти са сред най-предпочитаните растения за озеленяване у нас поради тяхната студоустойчивост и целогодишния им декоративен ефект

Няма снимка

Резитба при цветните храсти: кое може и кое не

Знаем, че ви сърбят ръцете да правите нещо, а резитбата е любимо занимание за повечето градинари. Все пак е редно да съобразите кои растения могат да се режат сега и кои не

Няма снимка

Идея за растителна група от вечнозелени растения

Представяме ви една идея за растителна група в градината, която да радва окото с цвят и форма през цялата година. Видовете са подбрани така, че да ги намерите лесно в родните градински центрове и

Няма снимка

Колоритен контраст при вечнозелените растения

Иглолистните растения са невероятна украса за всяка градина. Те са бисер и гордост за всеки стопанин. Нека са само две-три дръвчета в градината, но така избрани

Още от Фермер
Няма снимка

Ако има само едно агне, оставете го при майката!

Но, ако са две или повече, пускайте ги при майката веднъж на 2-3 часа И задължително ги отглеждайте в отделен бокс/кошарка. Други правила при обгрижването на агнетата: Осигурявайте им чиста прясна

Няма снимка

Котката ми яде ... краставици

“Котката ми Лисанка харесва... краставици. Може ли да й давам и други зеленчуци и плодове?”, ни пита Лиляна Филипова от София. Котката е хищник и храносмилателната й система е "настроена" само на

Няма снимка

Електромагнитното излъчване влияе негативно на поведението при хранене на пчелите

Развитието на глобални комуникационни системи доведе до увеличени ефекти на нейонизиращото електромагнитно излъчване (ПУП) върху хора, животни и растения

Няма снимка

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството

Няма снимка

Калемите се съхраняват в речен пясък

Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка. Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък

Няма снимка

„Напоителни системи“ уверяват, че ВЕЦ-ове не ползват вода от язовир „Дяково“

ВЕЦ „Яхиново“, ВЕЦ-овете на тръбопровод в село Дяково и друг в Големо село, които ползват вода от язовир „Дяково“, са спрени и не работят от месеци като превантивна мярка поради безводието