Формировки и системи на рязане при лозата

02 ноември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

За читатели, които поискаха да ги научат в по-големи подробности

Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят формировката или формата на резитбата.

В зависимост от височината на стъблото формировката може да бъде ниска, средновисока и висока.

Плодните звена - чепове, плодни пръчки или стрелки, са елементите, които определят системата на резитбата.

Различаваме къса резитба - ,когато се оставят само чепове, дълга - когато се оставят само плодни пръчки и смесена - оставят се едновременно плодни пръчки или стрелки и чепове.

Стопаните имат свободата при всяка формировка да прилагат една или друга система на резитба, но пак трябва да се съобразяват със сортове и райони.

Например при високостъблената формировка резитбата може да бъде къса - само с чепове или смесена с чепове и плодни пръчки.

Чашовидна резитба

Подходяща е за стари винени сортове

Чашовидната резитба е разпространена широко у нас в старите лозови насаждения, заети с винени сортове.

При нея на лозата се оставя стъбло, високо до 10-15 см, когато се загрибва, и до 30-40 см, когато не се загрибва.

От стъблото излизат от 3 до 6 рамена, които завършват с по един до два чепа. Режат се обикновено на по 2 очи /пъпки/.

Всички рамена излизат от един център - върха на стъблото - и се разполагат симетрично около него.

Целта е след оформяне да прилича на чаша.

Любителите лозари трябва да знаят, че добре оформената главина трябва да има корона при която рамената имат еднакъв наклон и разстоянието между тях, както и отдалечеността от почвата са еднакви. Това се прави с цел полярността да се сведе до минимум.

Броят на рамената в отделните райони може да варира. Това зависи от почвено-климатичните условия, силата на лозите и разстоянията между тях.

При силни лози, вместо да формирате много рамена, може да направите така, че рамото да се раздвоява на две подрамена, всяко от които да завършва с по един чеп на 2 очи.

Така се постига по-правилно разпределение на чеповете по периферията на главината.

Кога се прилага формировка "чаша"

Чашовидната резитба намира приложение главно при родовитите местни сортове - Димят, Гъмза, Памид, Мискет червен, Сензо, Широка мелнишка лоза и др.

При тях първите очи в основата на пръчката се характеризират с добра родовитост .

При тях лозите обикновено се засаждат по-нагъсто - 1,20/1,20 м - и се подпират на колове.

Не бива да се допуска бързо издигане на рамената и се внимава да не се нанасят рани под оставения чеп. Този принцип се спазва при всички къси резитби.

Броят на оставените чепове трябва да бъде съобразен със силата на лозата.

Когато лозата ще се засилва в сравнение с предната година броят на чеповете се увеличава.

Ако рамената са малко на брой, може вместо по един да се оставят на някои рамена по два чепа.

Тогава двете пръчки върху миналогодишния чеп се режат на чепове.

Полученото плодно звено старите хора наричат заешки уши. На следващата година горният чеп се премахва изцяло заедно с двете пръчки на него, а нов чеп се оставя от пръчката на по-долния.

Не е целесъобразно да се оставя такщова плодно звено /заешки уши/ на едно и също рамо всяка година. Трябва да се редува на различни рамена.

Как се формира лоза

При чашовидната формировка

При засаждането лозичката се реже на чеп с две очи. От тях нормално израстват две пръчки.

На втората година по-горната се премахва през стария чеп, а долната се оставя на чеп с две очи.

На третата година развилите се две пръчки се режат на чепове с по две очи.

През същата година покарват 4 летораста

На четвъртата година се оставят 3-4 чепа, които дават началото на бъдещите рамена.

През следващите години при необходимост се формират нови рамена чрез раздвояване на старите, като се използват някои лакомци.

Плод се получава обикновено на третата година.

Когато лозичките са добре гледани и през първата година са развили силни леторасти, на втората година може да се оставят два вместо един чеп. Тогава плододаването се ускорява с една година.

При формирането на лозите по чашовидната резитба трябва да се извършва и филизене

При него се премахват излишните и с неподходящо разположение леторасти.

Чеповете, с които започва формирането на рамената, трябва да бъдат симетрично разположени около стъблото.

Формиране до 3-а година

Започва с премахване на лакомците и всички други ненужни леторасти.

След това се изрязват пръчките върху миналогодишните чепове.

Горната пръчка се премахва, като се реже през стария чеп, а по-долната се оставя на чеп с две очи. По такъв начин не се допуска бързо издигане на рамената и не се нанасят рани.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога покафенява бялото домашно вино

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ