Формировки и системи на рязане при лозата

02 ноември 2019 В лозята 0 65664
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

За читатели, които поискаха да ги научат в по-големи подробности

Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят формировката или формата на резитбата.

В зависимост от височината на стъблото формировката може да бъде ниска, средновисока и висока.

Плодните звена - чепове, плодни пръчки или стрелки, са елементите, които определят системата на резитбата.

Различаваме къса резитба - ,когато се оставят само чепове, дълга - когато се оставят само плодни пръчки и смесена - оставят се едновременно плодни пръчки или стрелки и чепове.

Стопаните имат свободата при всяка формировка да прилагат една или друга система на резитба, но пак трябва да се съобразяват със сортове и райони.

Например при високостъблената формировка резитбата може да бъде къса - само с чепове или смесена с чепове и плодни пръчки.

Чашовидна резитба

Подходяща е за стари винени сортове

Чашовидната резитба е разпространена широко у нас в старите лозови насаждения, заети с винени сортове.

При нея на лозата се оставя стъбло, високо до 10-15 см, когато се загрибва, и до 30-40 см, когато не се загрибва.

От стъблото излизат от 3 до 6 рамена, които завършват с по един до два чепа. Режат се обикновено на по 2 очи /пъпки/.

Всички рамена излизат от един център - върха на стъблото - и се разполагат симетрично около него.

Целта е след оформяне да прилича на чаша.

Любителите лозари трябва да знаят, че добре оформената главина трябва да има корона при която рамената имат еднакъв наклон и разстоянието между тях, както и отдалечеността от почвата са еднакви. Това се прави с цел полярността да се сведе до минимум.

Броят на рамената в отделните райони може да варира. Това зависи от почвено-климатичните условия, силата на лозите и разстоянията между тях.

При силни лози, вместо да формирате много рамена, може да направите така, че рамото да се раздвоява на две подрамена, всяко от които да завършва с по един чеп на 2 очи.

Така се постига по-правилно разпределение на чеповете по периферията на главината.

Кога се прилага формировка "чаша"

Чашовидната резитба намира приложение главно при родовитите местни сортове - Димят, Гъмза, Памид, Мискет червен, Сензо, Широка мелнишка лоза и др.

При тях първите очи в основата на пръчката се характеризират с добра родовитост .

При тях лозите обикновено се засаждат по-нагъсто - 1,20/1,20 м - и се подпират на колове.

Не бива да се допуска бързо издигане на рамената и се внимава да не се нанасят рани под оставения чеп. Този принцип се спазва при всички къси резитби.

Броят на оставените чепове трябва да бъде съобразен със силата на лозата.

Когато лозата ще се засилва в сравнение с предната година броят на чеповете се увеличава.

Ако рамената са малко на брой, може вместо по един да се оставят на някои рамена по два чепа.

Тогава двете пръчки върху миналогодишния чеп се режат на чепове.

Полученото плодно звено старите хора наричат заешки уши. На следващата година горният чеп се премахва изцяло заедно с двете пръчки на него, а нов чеп се оставя от пръчката на по-долния.

Не е целесъобразно да се оставя такщова плодно звено /заешки уши/ на едно и също рамо всяка година. Трябва да се редува на различни рамена.

Как се формира лоза

При чашовидната формировка

При засаждането лозичката се реже на чеп с две очи. От тях нормално израстват две пръчки.

На втората година по-горната се премахва през стария чеп, а долната се оставя на чеп с две очи.

На третата година развилите се две пръчки се режат на чепове с по две очи.

През същата година покарват 4 летораста

На четвъртата година се оставят 3-4 чепа, които дават началото на бъдещите рамена.

През следващите години при необходимост се формират нови рамена чрез раздвояване на старите, като се използват някои лакомци.

Плод се получава обикновено на третата година.

Когато лозичките са добре гледани и през първата година са развили силни леторасти, на втората година може да се оставят два вместо един чеп. Тогава плододаването се ускорява с една година.

При формирането на лозите по чашовидната резитба трябва да се извършва и филизене

При него се премахват излишните и с неподходящо разположение леторасти.

Чеповете, с които започва формирането на рамената, трябва да бъдат симетрично разположени около стъблото.

Формиране до 3-а година

Започва с премахване на лакомците и всички други ненужни леторасти.

След това се изрязват пръчките върху миналогодишните чепове.

Горната пръчка се премахва, като се реже през стария чеп, а по-долната се оставя на чеп с две очи. По такъв начин не се допуска бързо издигане на рамената и не се нанасят рани.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Няма снимка

Внимателно огледайте за вредители и начало на болести

Започва битката с гъбните зарази През април при лозата наблюдавахме на различни места различни фази, но общо взето набъбнаха и се разпукаха пъпките и се развиха първите три-четири листа

Още от Фермер
Няма снимка

Ферма край София незаконно произвеждала и търгувала с храни онлайн, предлагала ги като био

Животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения

Няма снимка

Дъждовете провокират ранното кафяво гниене

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Два дни поред вечер две кози се подуват след паша

Какво да правя, тревожи се читателят ни Васил Тодоров от Мездра Това състояние - подуване на търбуха при обилна пролетна паша често се среща. Грешката е изцяло на стопанина

Няма снимка

Търсят се дрехи и обувки за 50 деца в Добричко

Сдружение "Василица" събира дрехи и обувки за деца между 10-15 г., които живеят в бедни семейства около Каварна. Сдружението повече от 10 години работи в сферата на неформалното образование и

Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо