Фуксията през зимата

02 ноември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Цяло лято нежните, но впечатляващи цветни балерини на фуксията танцуваха по тераси и в градини, необезпокоявани и грациозни. Сега идва времето да бъдат прибрани и приспани.

Оказва се обаче, че много от обожателите на фуксията изпитват затруднения с успешното ѝ презимуване. Какво още можем да направим за (и с) нея през този период? Основното, което трябва да запомним, е, че презимуването означава оцеляване в неблагоприятни условия, а не цъфтеж на всяка цена.

Разделяме ги на 4 вида

Фуксията у нас се отглежда като саксийно цвете отдавна, а вносът тепърва ще обогатява разновидностите ѝ на нашия пазар. Точно тук се вмества и условното разделение, което ще бъде от полза на любителите що се отнася до отглеждането и презимуването на красивите обички:

студоустойчиви сортове;

възрастни/зрели растения с вдървенели стъбла;

млади и зелени фуксии;

трилистни сортове;

За саксийните видове и сортове подчертаваме двете най-важни правила:

1. В никакъв случай или период не бива да се допускат минусови температури;

2. Почвеният субстрат задължително се поддържа леко влажен - нито пресъхнал, нито подгизнал.

Студоустойчивите сортове изискват малко грижи

Надземните части мръзнат до нивото на почвата

Редица сортове фуксия са се доказали като напълно многогодишни и студоустойчиви украсни растения. Да, надземната им маса отмира през студените зимни месеци, но напролет стъблата, изникващи от нивото на почвата цъфтят не по-зле от саксийните видове.

Riccartonii, АLice Hoffman, Beacon, Dollar Princess, Garden News, Genii, Hawkshead, Heidi Ann, Mrs Popple, Whiteknights Pearl, Wicked Qween, разновидностите F. magellanica са все сортове, които понасят отрицателни температури до -23 градуса.

Специалистите препоръчват студоустойчивите видове да се засаждат през пролетта. Мястото им да бъде леко засенчено в най-горещите часове през лятото, а почвата да бъде богата и водопропусклива, с добър дренаж. Грижите включват едно пролетно подхранване и поддържане на оптимална влажност.

Зазимяването се прави чрез мулчиране с органични остатъци в основата на растението. Отмрелите стъбла се изрязват след старта на новата вегетация през пролетта. Есента е подходящ а за вкореняване на зрели резници.

Саксийните се приспиват

Преди прибиране се прави чистка

Сортовете фуксия, които не са устойчиви на студ, се прибират през есента преди нощните температури да паднат под 5-8 градуса.

Преди внасянето в зимното убежище е редно, дори задължително, растенията да се обезпаразитят. Някои цветари практикуват принудително обезлистване, а други третират с химични препарати, трети пък къпят стъблата и листата.

За успешното презимуване е достатъчно да осигурите място с постоянна температура около 4-5 градуса, но не по-ниска. Естествена реакция е растенията да хвърлят листата си, но това не бива да притеснява. Важно е почвеният субстрат да се поддържа влажен. За целта се налага редовна проверка и леки поливки през 3-4 седмици. В никакъв случай не бива да се допуска пресъхване или подгизване.

Месец преди последния мраз в началото на пролетта спящите фуксии се местят на по-топло и по-светло място, а поливките сеоптимизират постепенно. Стъблата се прерязват ниско, за да се стимулира разклоняване от основата на растението.

Когато опасността от повратни мразове отмине, събудените обички се разполагат на постоянното си място в градината или на балкона. Започва се и редовно подхранване, което продължава до септември-октомври в зависимост от условията и района.

Младите не спят

Да се пазят от ботритис и други гъбни

Младите фуксии и тези, които тепърва ще се вкореняват, нямат нужда от почивка, но имат нужда от много светлина.

Всъщност, колкото по-топло е помещението, толкова повече светлина ще е необходима, за да не се стига до прорастване и издължаване на крехките стъбълца.

Ако саксийките са разположени на прозорец, добре е периодично да се завъртат, за да израстнат клонките равномерно и симетрично. Минимумът на температурата е между 8 и 10 градуса, но има опасност “младоците” да започнат да хвърлят листата си. Падналите задължително се почистват.

През периода на вкореняване и доотглеждане на младите растения е много важно да не се допуска прекалено овлажняване на субстрата. Това е реална предпоставка за загниване и за развитие на гъбни болести.

Трилистните се смятат за по-нежни

Презимуват безопасно и успешно в дома

Triphylla са група фуксии с интересни тръбести цветове и допълнителен трети лист, откъдето идва и наименованието.

Смята се, че тези фуксии са по-нежни и капризни, но това не е точно така. Стига да са здрави, растенията могат да преживеят много зими. Отглеждането им не се различава много от това на обикновените саксийни сортове. Доказано е, че трифила преживява успешно зимния покой при 2-5 градуса и подържане на влажен субстрат.

Трилистната фуксия понася повече слънце от останалите и цъфти значително по-обилно от тях. Растенията достигат до 75 см височина в зависимост от сортовите особености. Цъфтежът им започва през летните месеци и продължава докато температурите не паднат драстично. Тогава се обезпаразитяват и прибират.

Любопитни факти

Обичките цъфтят на млади клонки. Следователно, колкото повече растат, толкова повече цветове ще радват окото.

Точно затова се препоръчва през пролетта стъблата да се подрежат до десетина сантиметра над почвата, за да започне разклоняване от основата. Прищипването на връхчетата сещо се препоръчва с цел сгъстяване на храстчето.

Плодчетата, които се формират след прецъфтяване и опрашван, са ядливи, но не са най-вкусното нещо на света. Някои дори нямат вкус, но от тях може да се приготвят сладка и конфитюри, а захарта значително поправя липсата на вкус.

Размножаването на обичките става лесно чрез вкореняване на зрели и зелени резници, докато семенното се прилага рядко и само в селекцията.

Въпеки сравнително лесното отглеждане, фуксията страда от много болести и неприятели. Превантивни третирания с пестициди, дори от домашен характер са от голямо значение срещу белокрилки, листни и памукови въшки, бръмбари хоботници, акари, ръжда, мана, сиво гниене и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Цветни семена в студена рамка

За онези от вас, които нямат търпение да започнат да сеят семенца, още сега сме подготвили интересни и функционални решения. Растенията, засяти преди или по време на зимните неприятности

Няма снимка

Шипката - мултивитамин за тялото и душата

Филия с шипков мармалад и натрошено сиренце отгоре... ммм! Незабравим спомен от детството, нали? Най-вероятно и вашата уста се пълни със слюнка само при мисълта за този деликатес

Няма снимка

Грижи за цветята и градината през ноември

Задачките вече не търпят отлагане Е, ноември дойде! Тиквите ще отстъпят място на шишарките, а бирата - на чайчетата. Последните грижи за цветята в градината стават все по-неотложни

Няма снимка

Гинко билобата е застрашен вид

Мненията за лечебните ѝ свойства са противоречиви Гинко билобата е единственият съществуващ днес вид от отдел Гинкови, според ботаническата класификация на растенията

Няма снимка

Зимна защита и резитби

Как да я направим и за кои растения е необходима? Зимата наближава независимо дали ни се иска, или не. Само от мисълта за минусови температури, ни става студено и обмисляме как най-евтино и ефективно

Няма снимка

Луковиците - последни възможности и интересни решения (обновена)

До края на месеца, а в някои райони и до първата деседневка на ноември, все още ще могат да се садят луковични цветя с пролетен цъфтеж. Заниманието е приятно, не изисква много труд

Още от Фермер
Няма снимка

Целината се съхранява в пясък

Като кореноплоден зеленчук главестата целина се съхранява сравнително лесно. Процедира се както при морковите, салатното цвекло, алабаша и цвеклото. За съхранение се използват само здрави глави,

Няма снимка

Кои неприятели атакуват пшеничните посеви сега

В района на Пловдив фермерите вече третираха срещу житни мухи, най-застрашени са по-слабите и току-що поникващи посеви Ваня Велинска Изключително топлото време през октомври

Няма снимка

Тристранката обсъжда развитието на България до 2030 г.

През 2030 г. България е държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика. Това пише в проект на Националната програма за развитие България 2030

Няма снимка

До обяд - мъгла, следобед - повече слънце

До обяд на много места в котловините, низините и около водните басейни ще е мъгливо. След обяд мъглата ще се разсее и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево

Няма снимка

Терапия срещу страх от летене: Прасе успокоява пътници (Снимки+видео)

Летището в Сан Франциско с уникална терапия срещу страх от летене. Прасе успокоява притеснените пътници. ЛиЛо е първото прасе в света, което помага на пасажерите да отпуснат напрежението преди полет.

Няма снимка

Изтече срокът за обсъждане на проекта за наредба за новата програма по пчеларство

Срокът за обществено обсъждане на Проекта на Наредба за прилагане на новата тригодишна Национална програма по пчеларство 2020-2022 г. изтече днес, напомнят от МЗХГ След отразяване на постъпилите