Гинко билобата е застрашен вид

02 ноември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Мненията за лечебните ѝ свойства са противоречиви

Гинко билобата е единственият съществуващ днес вид от отдел Гинкови, според ботаническата класификация на растенията.

Смятан за изчезнал, но открит естествено в Китай, този динозавър от растителния свят има милионна история зад гърба си. Смята се, че е бил разпространен масово още през ерата на големите влечуги.

В наши дни гинкото е застрашен вид и сакрално растение за някои народи. Използва се в народната медицина, както и във фармацевтичната промишленост.

Поради големия интерес и безразборната употреба на лекарства, в състава на които влизат гинкотоксин и други вещества, извличани от листата, зачестява проявата на странични ефекти. Мненията за лечебния ефект са противоречиви, но въпреки това се прилага широко.

У нас първите гинко билоби били засадени през 19-ти век. Вече могат да се видят в много паркове и лични градини.

Голямо дърво с плюсове и минуси

Плодовете стават за храна, но ферментират и миришат неприятно

Гинко билобата е листопадно дърво, което може да достигне височина до 25-30 метра, а най-старите екземпляри надхвърлят 50 метра. Короната е остра, клоните-хаотично подредени.

По своята цялостна визия това дърво е неповторимо. Корените проникват дълбоко в почвата, което гарантира устойчивост на ветрове и снегове. Може би най-характерни и разпознаваеми са листата. Ветрилообразната форма, жилкуването, както и врязът в средата са дали името biloba- двуделен.

Важна особеност на растението е, че е двудомно или с други думи, има женски и мъжки растения. Мъжките образуват реси, а женските- орехоподобни плодове.

През есента листата на дървото се обагрят в ярко жълто и са способни да паднат само за ден. Плодовете пък ферментират и отделят доста неприятен аромат.

Гинко е устойчиво на болести и неприятели дърво с подчертани декоративни и лечебни качества.

Сега е моментът да се засади фиданка

Отредете ѝ специално място

С фиданка гинко билоба можете да се сдобиете срещу сума, варираща от 5 до 50 лв. в зависимост от размера.

Дървото е дълговечно и бавно растящо, но все пак трябва да се съобразите с размерите му и законовите разпореждания за отстоянията за засаждане в близост до сгради и съседни имоти.

Обикновено се използва за акцент, може да се засади и в група, а също и да се поддържа във форма на бонсай. През първата година след засаждането и докато се прихване успешно се налагат чести поливки и поддържане на почвената влажност.

Растението се отглежда изумително лесно и не изисква кой знае какви усилия. Когато го засаждате, изберете слънчево място с дълбок почвен слой. Подхранвайте веднъж или два пъти годишно с бавно действащи торове, ако се налага.

Размножаването от семе иска търпение

Необходима е топла и студена стратификация

Размножаването чрез семена се практикува сравнително рядко, но на ентусиастите със сигурност ще им бъде интересно да си направят експеримент.

Семената, които се използват, задължително трябва да са “усетили” студ. Месестата част се изчиства добре от костилката чрез накисване във вода и шкурене. Следва манипулацията наречена стратификация. Семената се местят от студено на топло или се накисват последователно във вода с различна температура.

Засаждат се в саксии с пясък. Той се поддържа влажен през цялото време. Веднага след засаждането саксиите се оставят на топло за около 10 седмици, а след изтичането им се местят на студено.Следващият топъл период провокира поникване в рамките на 6 до 8 седмици. В нашите условия всички тези упражнения ги прави климата. Студена рамка е достатъчно добра идея.

Младите растения се обгрижват и пресаждат в по-голям контейнер, докато развият достатъчно голяма и здрава коренова система. На постоянно място могат да бъдат засадени през есента на втората година.

Недостатък на семенното размножаване е, че не се знае дали растението ще бъде женско или мъжко. Освен това са необходими 20 години, докато това се разбере.

Лечебни свойства и начини на приложение

Внимание! Има и странични ефекти

Предвид изключително дългогодишната история не е чудно, че на гинко билобата се приписват лечебни свойства.

Билката се употребява най-често при проблеми с циркулацията на кръвта, дихателната система, загубата на памет, болки в стомаха, кожни раздразнения, тревожност и т.н.

Употребяемите части са главно листата и плодовете. От листата се извличат екстракти, които после се използват под формата на капсули, запарки и други. В азиатската кухня плодовете се консумират след осоляване.

Не се препоръчва прием на билката без консултация със специалист. Съществува реален риск от кръвоизливи при едновременна употреба с аспирин, чесън, жен-шен и др. странични ефекти като главоболие, гадене, повръщане, диария, замайване, умора, слабост, кожни обриви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Цветни семена в студена рамка

За онези от вас, които нямат търпение да започнат да сеят семенца, още сега сме подготвили интересни и функционални решения. Растенията, засяти преди или по време на зимните неприятности

Няма снимка

Шипката - мултивитамин за тялото и душата

Филия с шипков мармалад и натрошено сиренце отгоре... ммм! Незабравим спомен от детството, нали? Най-вероятно и вашата уста се пълни със слюнка само при мисълта за този деликатес

Няма снимка

Грижи за цветята и градината през ноември

Задачките вече не търпят отлагане Е, ноември дойде! Тиквите ще отстъпят място на шишарките, а бирата - на чайчетата. Последните грижи за цветята в градината стават все по-неотложни

Няма снимка

Фуксията през зимата

Цяло лято нежните, но впечатляващи цветни балерини на фуксията танцуваха по тераси и в градини, необезпокоявани и грациозни. Сега идва времето да бъдат прибрани и приспани

Няма снимка

Зимна защита и резитби

Как да я направим и за кои растения е необходима? Зимата наближава независимо дали ни се иска, или не. Само от мисълта за минусови температури, ни става студено и обмисляме как най-евтино и ефективно

Няма снимка

Луковиците - последни възможности и интересни решения (обновена)

До края на месеца, а в някои райони и до първата деседневка на ноември, все още ще могат да се садят луковични цветя с пролетен цъфтеж. Заниманието е приятно, не изисква много труд

Още от Фермер
Няма снимка

1063 огнища на африканска чума в ЕС при домашни свине

Експерти: Мерките за контрол трябва да продължат стриктно да се спазват Данните, предоставени от Системата за оповестяване на заболявания при животните (ADNS) показват

Няма снимка

Agritechnica 2019: New Holland представя първият в света трактор на метан T6 Methane Power

Новината за премиерата съобщиха от Интерагри България – единствен официален вносител на New Holland за страната New Holland Agriculture представя първия в света производствен трактор T6 на метан на

Няма снимка

Целината се съхранява в пясък

Като кореноплоден зеленчук главестата целина се съхранява сравнително лесно. Процедира се както при морковите, салатното цвекло, алабаша и цвеклото. За съхранение се използват само здрави глави,

Няма снимка

Инспектори умъртвиха 99 прасета в Ахелой, собствениците им нападнаха един от агенцията по храните

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните Бургас умъртвиха 99 прасета в Ахелой. Това съобщиха от дирекцията в морския град. Била е направена проверка в землището на местността "Паная"

Няма снимка

Кои неприятели атакуват пшеничните посеви сега

В района на Пловдив фермерите вече третираха срещу житни мухи, най-застрашени са по-слабите и току-що поникващи посеви Ваня Велинска Изключително топлото време през октомври

Няма снимка

Тристранката обсъжда развитието на България до 2030 г.

През 2030 г. България е държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика. Това пише в проект на Националната програма за развитие България 2030