Кекс "Зебра"

02 ноември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2
 

Обичан от мнозина, кексът Зебра напразно не е придобил по-голяма популярност. Този сладкиш е не само красив, когато се разреже, но е и много вкусен!

Има няколко варианта за приготвяне на "раирания" кекс. Днес ще ви предложим да приготвите "Зебра" с кисело мляко и без масло.

Продукти (8 порции): 3 яйца, 180 г захар, 220 г + 3 суп. лъж. кисело мляко (2,5% масленост) 1 ч. лъж. сода, 1 ч. лъж. оцет, 280 г брашно, 1 суп. лъж. какао на прах, щипка сол, 1 пак. ванилия

Приготвяне: В дълбока купа разбийте яйцата и захарта с миксер на висока скорост до побеляване и получаването на гъста пяна.

Към яйчната смес прибавете киселото мляко, което предварително затоплили до стайна температура. Прибавете содата, загасена в лъжичка оцет. Добавете ванилията и щипка сол. Разбъркайте сместа с миксера на бавна скорост за десетина секунди.

Прибавете пресятото брашно и разбъркайте добре, за да не останат бучки. Разделете тестото на две части и към едната сипете какаото и 3 суп. лъж. кисело мляко. Разбъркайте отново до получаването на гладко тесто.

В средата на форма с диаметър 24 см сипете 2 суп. лъж. от светлото тесто. Ако използвате силиконова форма, не е нужно предварително да я намазвате с масло. Ако формата е метална - ще трябва масло и поръска от брашно.

В центъра на светлото тесто сипете 2 суп. лъж. от това с какаото. По този начин, редувайки светло и тъмно тесто, направете всички ивици на бъдещата "Зебра".

След като свършите с двете смеси, с помощта на клечка за зъби направете украсата на кекса, като изтегляте линии от центъра към краищата.

Печете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за около 35-40 минути. Извадете готовия кекс от формата и го оставете да изстине напълно върху решетка.

Нарежете и сервирайте.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Киевски котлети

Продукти: 600 г пилешко филе, 80 г масло, 2 суп. лъж. копър, 2 яйца, 200 г пшенично брашно, 200 г галета, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за пърженето

Няма снимка

Свинско задушено в бира

Ако не сте опитвали това ястие, съветваме ви да си го приготвите! Месото е невероятно вкусно, сочно и необичайно ароматно. Изберете светла, лека бира, за предпочитане жива

Няма снимка

Тиквен кекс

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

Няма снимка

Пилешка супа с макарони

Необходими продукти: 3 суп.лъж. дребна паста (звездички или панделки), 6 пилешки бутчета, 3 суп.лъж. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 суп.лъж. нарязан на ситно магданоз, 1 морков

Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Още от Фермер
Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ

Няма снимка

Риск: Вирусът на АЧС остава ендемичен в Източна Европа

Трансконтиненталната епизоотия унищожава една четвърт от глобалната популация на свине Таня Демирова Африканската чума по свинете (АЧС)продължава да се разпространява из цяла Азия и може да се