Как се приготвя бордолезов разтвор

02 ноември 2019 Овошки 0     
Няма снимка
 

Как се приготвя 100 литра бордолезов разтвор?

В по-голям съд се наливат 90 литра вода. Взема се 1 килограм син камък, който се поставя във водата. Предварително кристали син камък може да се натрошат, за да се разтворят по-бързо.

В 10 литра вода се размива 750 грама негасена или 1,5-2 килограма гасена вар. Добре разбърканото варно мляко се изсипва в големия съд със синкамъчния разтвор. Изливането трябва да стане през сито, за да се задържат едрите парчета, които обикновено остават при гасенето на варта. Прибавянето на варното мляко става бавно и при постоянно бъркане.

Синкамъчният разтвор трябва да е с небесносин цвят.

Най-сигурно се контролира разтвора с помощта на фенолфталеинова хартия - трябва да почервенее или червена лакмусова хартия - трябва да посинее.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Флорина е предпочитан сорт

Един от най-предпочитаните сортове ябълки в последните години от овощарите е Флорина. Дървото расте силно и образува гъста корона. Сортът е добър опрашител

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Засадете си мушмула

Предстои есенно засаждане на овощните дръвчета. Ако още нямате мушмула в градината, засадете си. Дръвчето цъфти късно, затова почти не страда от пролетните мразове

Няма снимка

Ореховият семеяд причинява червясване

Неприятелят напада още бадем, лешник, кестен Ореховият семеяд е малка пеперуда, която има керемидено-кафяви предни крила и голямо жълтеникаво петно в средата

Няма снимка

Смокините омекват и окапват по-рано

Наш редовен читател сподели, че тази година е имал сериозен проблем със смокинята в градината. Той е наблюдавал, че още през пролетта част от зелените плодове са омекнали още на дървото и са окапали

Няма снимка

Кои са основните принципи на резитбата

Предстои зимната резитба на овощните дръвчета. За да се извършва правилно, трябват много знания и умения, които се придобиват с практика. Кои са общи правила, които винаги трябва да се спазват.

Още от Фермер
Няма снимка

Сектор малини и ягоди поиска от държавата помощ за пораженията от климата

Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков официално поиска браншът да получи подкрепа от държавата в борбата с климатичните промени

Няма снимка

Националната и европейска аграрна политика ще се обсъждат на семинара на НАЗ

На Деветия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ на 28 и 29 ноември в Пловдив ще се обсъждат перспективите пред сектора

Няма снимка

Остават 3 дни! Подаряват се 100 000 медоносни дръвчета в подкрепа на пчелите!

Чудесни новини за всички пчелари и всички пчели! Гората.бг подарява 100 000 медоносни дръвчета на пчелари от цяла България тази есен. Имате още 3 дни, защото срокът за заявяване е до 25.11.2019 г

Няма снимка

Идеи за стартиращ бизнес в хранителната промишленост

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) съвместно с Институт за агростратегии и иновации ще организира на 5 и 6 декември 2019 г. в София, в "Генератор", на бул

Няма снимка

ЕС ще похарчи 200 млн. евро за популяризиране на своите агростоки

През 2020 г. Европейската комисия ще отпусне 200,9 млн. евро за насърчаване производството на селскостопански и хранителни продукти, в Европейския съюз

Няма снимка

13 страни обмениха опит в изготвянето на Стратегическия план на ОСП на форум у нас

Системи за знание и иновации, зелена архитектура, оценка на нуждите и традиционна стратегия, координация на процеса по изготвяне на стратегия и небазирани мерки