Знаете ли разликите между манов и нектарен мед?

03 ноември 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
Мановият мед създава изненади по отношение на кристализацията - понякога кристализира по-бавно, понякога дори не кристализира. Но има случаи, когато кристализира в килийките на питите преди изваждането му.
 

Мановият мед се отличава от нектарния с по-високо съдържание на захароза и по-висши захари и по-ниско съдържание на редуциращи захари.

Количеството и съотношението между захарите зависят от:

0 растителния произход на меда;

0 от състава на нектара;

0 интензивността на нектароотделянето;

0 климатичните условия;

0 силата на пчелните семейства и др.

По химичен състав маната значително се различава от цветния нектар. Съществуват различия и в химичните, физичните и биологичните свойства на мановия и нектарния мед.

Най-съществената разлика между мановия и нектарния мед е в съдържанието на минерални вещества. В този мед те са от 5 до 9 пъти повече.

Друга особеност на мановия мед е, че той е по-хигроскопичен от нектарния. Поради това лесно поглъща околната влага и по повърхността си бързо се разрежда и прокисва. Ако остане незапечатан в питите, той също лесно може да прокисне.

Мановият мед създава изненади по отношение на кристализацията -  понякога кристализира по-бавно, понякога дори не кристализира. Но има случаи, когато кристализира в килийките на питите преди изваждането му.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Защо е по-добре през зимата пчелите по-дълго време да са "вцепенени"?

Колкото по-дълго пчелите през зимните месеци са "вцепенени", толкова повече съхраняват своята жизнена енергия, живеят по-дълго и през ранната пролет извършват всякакви дейности

Няма снимка

Да се има предвид: Зимуващите пчели не загряват пространството извън кълбото!

Напомняме! Пчеларят е длъжен да осигури сух кошер с чист въздух. Не трябва да се забравя, че за едно денонощие се изразходват 30 грама мед, от които се образуват 20 мл вода и много въглероден двуокис

Няма снимка

Кой взе наградите на Apimondia в Канада

Представители на 80 държави се бориха за наградите на Apimondia-2019. Компанията Tentorium, която представи своите иновативни продукти, идеи и разработки в областта на пчеларството

Няма снимка

Меден прах - нова технология за производство на сух мед

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния

Няма снимка

Марияна Трифонова, производител на пчелен мед: Истинска битка за оцеляване е в сектор „Пчеларство“

В МЗХГ се сблъсквам с хора, които нямат никаква представа от пчеларство, това каза пред „Съвети в земеделието“ Марияна Трифонова, производител на пчелен мед. „От тази институция (бел

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ

Няма снимка

Риск: Вирусът на АЧС остава ендемичен в Източна Европа

Трансконтиненталната епизоотия унищожава една четвърт от глобалната популация на свине Таня Демирова Африканската чума по свинете (АЧС)продължава да се разпространява из цяла Азия и може да се