Диетолози: Киселото зеле е по-добро от цитрусовите плодове

03 ноември 2019 Домашен лекaр 0     
Няма снимка
СНИМКА: Pixabay
 

С идването на късната есен започнаха температурни промени, които се отразяват зле на имунитета, разкриха диетолози пред РИА Новости. Кои продукти биха помогнали да го подкрепят и защо киселото зеле е по-добро от цитрусовите плодове?

Лекарите казват, че такива температурни промени имат лош ефект върху имунната система, затова тя трябва да се поддържа. Един от начините е правилното хранене, предава БГНЕС.

Диетолозите, интервюирани от РИА Новости, са съгласни, че витамините ще помогнат за укрепване на имунитета. Според диетолога Сергей Облажко, това е преди всичко витамин С.

"Недостигът на витамин С може да намали имунитета. Съответно, ако поддържаме високо ниво на витамина, по-малко вероятно е да настинем. Следователно, трябва да поемаме храни като горски плодове и цитруси. Въпреки факта, че лятото свърши, пресни или размразени, те са много добри", каза той.

Според него най-много витамин С изобщо не се съдържа в цитрусовите плодове, както обикновено се смята, а в киселото зеле и червените чушки. „Много хора смятат, че цитрусовите плодове са шампиони по съдържание на витамин С, всъщност това не е така - много повече витамин С се намира в червените чушки или киселото зеле. Те имат 10 пъти повече витамин С, отколкото в портокалите. Ако обичате портокали - това е чудесно, но ако човек има висока киселинност или по някаква причина портокалите не са достъпни, киселото зеле печели“, каза Облажко.

"Киселото зеле също е естествен пробиотик за червата, тъй като е ферментирал продукт, той е пробиотик за поддържане на чревната микрофлора. Той модулира имунитета ни чрез храносмилателната система, производството на имунни фактори от чревната стена. Хората със склонност към хипертония, т.е. с наднормено тегло, те могат да ядат такова зеле, без да използват сол, има много такива рецепти”, допълни диетологът.

Съветът на лекарите е да не пренебрегваме бета-каротинът, който се намира в ярко оцветените зеленчуци, и който е полезен за имунитета. "Яжте зеленчуци, съдържащи бета-каротин, който стимулира имунната система да произвежда клетки убийци, които убиват микробите. Бета-каротинът е важен компонент за поддържане на имунната система. Червени, лилави, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци ще ви набавят достатъчно бета-каротин. Имайте предвид, че е по-добре да ги консумирате сурови или след лека топлинна обработка”, съветват специалистите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през деня. Хората с лошо качество на съня често избират и имат желание за по-лоши и нездравословни храни.

Няма снимка

Кивито подобрява качеството на съня

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет

Няма снимка

Сиренето – ключ към щастлив живот

Ежедневната консумация на сирене може да бъде ключ към щастлив живот, показват последни научни изследвания. Учени от Копенхагенския университет са установили

Няма снимка

За какви заболявания може да говори постоянният шум в ушите

Постоянният шум в ушите не може да бъде пренебрегнат, това може да е признак на няколко заболявания. Лекарите казаха, че засиленият симптом може да показва опасност за здравето

Няма снимка

Магнитна буря в следващите три дни

От 27 до 29 септември се очакват геомагнитни смущения, предупреждават от Центъра за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на атмосферата и океаните.

Няма снимка

Ежедневната консумация на ядки намалява риска от затлъстяване

Ежедневната консумация на ядки намалява риска от затлъстяване и съпътстващите го заболявания, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. До тези заключения стигнаха учени от Харвардския

Още от Фермер
Няма снимка

Целината се съхранява в пясък

Като кореноплоден зеленчук главестата целина се съхранява сравнително лесно. Процедира се както при морковите, салатното цвекло, алабаша и цвеклото. За съхранение се използват само здрави глави,

Няма снимка

Кои неприятели атакуват пшеничните посеви сега

В района на Пловдив фермерите вече третираха срещу житни мухи, най-застрашени са по-слабите и току-що поникващи посеви Ваня Велинска Изключително топлото време през октомври

Няма снимка

Тристранката обсъжда развитието на България до 2030 г.

През 2030 г. България е държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика. Това пише в проект на Националната програма за развитие България 2030

Няма снимка

До обяд - мъгла, следобед - повече слънце

До обяд на много места в котловините, низините и около водните басейни ще е мъгливо. След обяд мъглата ще се разсее и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево

Няма снимка

Терапия срещу страх от летене: Прасе успокоява пътници (Снимки+видео)

Летището в Сан Франциско с уникална терапия срещу страх от летене. Прасе успокоява притеснените пътници. ЛиЛо е първото прасе в света, което помага на пасажерите да отпуснат напрежението преди полет.

Няма снимка

Изтече срокът за обсъждане на проекта за наредба за новата програма по пчеларство

Срокът за обществено обсъждане на Проекта на Наредба за прилагане на новата тригодишна Национална програма по пчеларство 2020-2022 г. изтече днес, напомнят от МЗХГ След отразяване на постъпилите