В Европа признават все повече сортове грозде от ново поколение

05 ноември 2019 Растениевъдство 1     
Няма снимка
 

Те позволяват да се намали употребата на фунгициди - от 12 на 2-3 пъти през сезона

Алма Давидова

В света на винопроизводството хибридните сортове грозде (получени чрез кръстосване на различни видове грозде, тоест междувидови сортове, обикновено просто наричани "хибриди"), са отдавна с лоша репутация, но има някои признаци на нарастващо приемане на едно ново поколение хибриди, устойчиви на болести.

Винопроизводителите предпочитат по принцип традиционното грозде, отглеждано в Европа в продължение на много векове и разпространено от Европа на други континенти. Но основният недостатък на традиционните винени сортове е тяхната висока податливост към гъбични заболявания, дошли в Европа от Новия свят - най-вредните от които са оидиум и мана.

Местните сортове грозде в Северна Америка са много по-устойчиви, тъй като са се развили заедно с патогенните микроорганизми и селекционерите използват този положителен белег повече от сто години чрез хибридизация. Подобни хибриди помогнаха на европейските производители да оцелеят от масовото нападение на лозята от филоксера.

Въпреки това, устойчиви на филоксера коренища и съвременни фунгициди позволиха на производителите по целия свят успешно да отглеждат традиционните класически сортове грозде от типа V. vinifera и да елиминират хибридите от пазара: например през 50-те години на миналия век производството на хибриди във Франция намалява от 400 000 ха на около 6 000 ха в момента.

Днес за гроздето в ЕС се употребяват около 25% от всички използвани пестициди въпреки че то заема само 3% от общата земеделска земя, казва Кристоф Шнайдер от INRA, Френски национален институт за селскостопански изследвания.

Институтът пусна четири нови сорта промишлено грозде, устойчиво на оидиум и мана, което дава възможност на производителите да намалят употребата на фунгициди - от 12 на 2-3 пъти на сезон

Включването на тези нови сортове грозде в Официалния френски каталог, в който липсват традиционните френско-американски хибриди, предлага на производителите нова възможност за решаване на проблемите, с които се сблъскват традиционните класически сортове винено грозде.

"Това е добра новина за всички, които се интересуват от използването на нови сортове грозде за подобряване на лозарството: от устойчивост на болестта на Пиърс в Калифорния до устойчивост на замръзване в Средния Запад", казва селекционерът от университета Корнел Брус Рейш, който работи върху генетичната устойчивост на сортовете грозде към оидиум. "По правило Новият свят е по-спокоен и по-активен в приемането на асортиментните промени и по-малко консервативен по отношение на винопроизводството и често намира правилните варианти за правилната стратегия, но наистина е трудно да се върви срещу традицията, особено ако тя е част от европейската култура", каза Рийш. "Много хора наистина вземат под внимание факта, че климатът в Европа се променя и получавам голяма подкрепа от факта, че хората в Бордо отглеждат хибриди."

Нови сортове срещу традиционните

Новите сортове INRA включват два бели - Floreal и Voltis, и два червени - Artaban и Vidoc. Според Шнайдер се очаква търсенето им да бъде доста голямо. В момента се предвижда насажденията на тези сортове да са приблизително 200 ха, включително тези, които вече са засадени или планирани за засаждане до 2020 г., включително. През 2021 г. тези сортове трябва да бъдат достъпни за закупуване в Съединените щати.

Но не ги наричайте хибриди!

Селекционната програма на INRA се нарича "ResDur", съкращение на "дългосрочна устойчивост". Както се очаква, през следващите години Франция ще пусне още десетина сорта. (Това означава, че сортовете носят много резистентни гени, което затруднява адаптирането и преодоляването на тази устойчивост от патогенни микроорганизми).

Съществува и групата PIWI International, която включва производители и учени от повече от дванадесет страни, които се застъпват за устойчиви на болести сортове индустриално грозде (наричат ги "сортове PIWI"). Терминът PIWI идва от немска дума, означаваща “устоявайте на гъбичките”.

Според Соня Кантак, учен по биологично лозарство в Люксембург и член на борда на PIWI (ECOVIN Bundesverband fur okologischen Weinbau), в Европа има около 5000 хектара сортове PIWI, главно в Северна Европа, където климатът е по-влажен и увеличава риска от оидиум и плесен.

Това са популярните сортове Regent и Cabernet Blanc, които са произведени през 90-те години от немски селекционери. Кантак казва, че като цяло тези сортове не са хибриди, а сортове грозде, подобни на V. vinifera, но устойчиви на болести и с не толкова много хибридни родители.

"Думата хибрид веднага предизвиква отхвърляне сред винопроизводителите", казва Тим Мартинсън, специалист по дистрибуция на вино в Университета Корнел.

Ранните франко-американски винени хибриди са произведени без участието на най-добрите френски сортове винено грозде, като родителски форми, така че те имат твърде много нежелани аромати и киселинност от американското грозде.

Но сега генетичните инструменти, като ДНК маркери и картографиране, позволяват на селекционерите да въведат резистентни гени в нов сорт грозде, който иначе почти изцяло прилича на V. vinifera, но има устойчивост към много от болестите (Финансирането ще позволи да се разработват ДНК маркери за отглеждане на най-добрите сортове).

"В Ню Йорк имаме затруднения, поради климата - имаме нужда от издръжливи на зимата и устойчиви на замръзване сортове грозде и не можем да изберем чистите видове, като V. vinifera, без да загубим тези качества", каза Рийш. "Въпреки това, във Франция и Германия те просто трябва да получат резистентност към гъбичните заболявания. В момента има много нови инструменти, които ни дават предимства пред конвенционалното селектиране и които можем активно да използваме."

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Кои неприятели атакуват пшеничните посеви сега

В района на Пловдив фермерите вече третираха срещу житни мухи, най-застрашени са по-слабите и току-що поникващи посеви Ваня Велинска Изключително топлото време през октомври

Няма снимка

Има решения и за най-упоритите неприятели

Белокрилка, акари, трипси, нощенки, телени червеи и т.н., и т.н. Все упорити неприятели, с които земеделските производители все по-трудно се справят,

Няма снимка

Гроздето е малко, но качествено

Сушата е най-сериозният фактор, който влияе върху по-ниските добиви, а липсата на работна ръка е най-големият бич за производителите Ваня Велинска С прибирането на последните чепки грозде от масивите

Няма снимка

РЕКОЛТА 2019: Гроздето малко, но качествено

Гроздоберът приключи. Време е за равносметка за тазгодишната реколта. А тя е: по-малко, но по-качествено грозде. Сушата е причината продукцията в единствения масив с десертно грозде от Видин до

Няма снимка

Не отписвайте рапицата, още е рентабилна култура

В някои райони на страната площите се увеличават, фермерите я предпочитат, тъй като има по-добър икономически ефект Ваня Велинска На фона на масовата истерия

Няма снимка

ЕК публикува списък с нови 20 карантинни вредители

Европейската комисия публикува списък с 20 регулирани карантинни вредители, които са класифицирани от панела по здраве на растенията към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) като

Още от Фермер
Няма снимка

Agritechnica 2019: New Holland представя първият в света трактор на метан T6 Methane Power

Новината за премиерата съобщиха от Интерагри България – единствен официален вносител на New Holland за страната New Holland Agriculture представя първия в света производствен трактор T6 на метан на

Няма снимка

Целината се съхранява в пясък

Като кореноплоден зеленчук главестата целина се съхранява сравнително лесно. Процедира се както при морковите, салатното цвекло, алабаша и цвеклото. За съхранение се използват само здрави глави,

Няма снимка

Инспектори умъртвиха 99 прасета в Ахелой, собствениците им нападнаха един от агенцията по храните

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните Бургас умъртвиха 99 прасета в Ахелой. Това съобщиха от дирекцията в морския град. Била е направена проверка в землището на местността "Паная"

Няма снимка

Тристранката обсъжда развитието на България до 2030 г.

През 2030 г. България е държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика. Това пише в проект на Националната програма за развитие България 2030

Няма снимка

До обяд - мъгла, следобед - повече слънце

До обяд на много места в котловините, низините и около водните басейни ще е мъгливо. След обяд мъглата ще се разсее и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево

Няма снимка

Терапия срещу страх от летене: Прасе успокоява пътници (Снимки+видео)

Летището в Сан Франциско с уникална терапия срещу страх от летене. Прасе успокоява притеснените пътници. ЛиЛо е първото прасе в света, което помага на пасажерите да отпуснат напрежението преди полет.