Роботи възраждат японските ферми

10 ноември 2019 Агротехника 0 11439
Няма снимка
В Япония все по-рядко се срещат млади хора в земеделието
1 2 3 4 5
 

Модерните технологии ще си партнират със земеделските производители и ще помогнат за създаването на нови форми на земеделие

Японските фермери са подложени на натиск както от евтин внос, така и от намаляваща производителност поради застаряването на населението. Но някои започват да предприемат действия.

Високотехнологичният подход е едното решение. А промяната в начина, по който правят бизнес, предоставя възможност за стопаните да се възползват от силните си страни.

Японската селскостопанска производителност е доста ниска в сравнение с други страни, но развитието на индустриалните роботи обещава облекчаване на проблема.

В Япония хората на 65 и повече години представляват повече от 60% (65,2%) от работната сила в селското стопанство. Бързо застаряващото японско общество и постоянната миграция на младежите към градовете представляват значителна заплаха за селскостопанските традиции на страната.

Мнозина смятат, че роботите държат ключа към максимална производителност на селското стопанство и риболова, предвид ограничените земни и човешки ресурси в страната.

Цукаса Тешима, старши изследовател в Националната организация за изследвания на земеделието и храните, заяви, че роботът ще си партнира със земеделските производители и ще помогне за създаването на нови форми на земеделие.

Изкуственият интелект играе важна роля за ускоряване и усъвършенстване на технологиите, движещи интелигентното селско стопанство на Япония.

Съвременните технологии също започват да предизвикват мисленето на фермерите, които традиционно се фокусират върху самото производство на културите, а техните продукти обикновено се продават от други предприятия.

В префектура Чиба, североизточно от Токио, Шигеру Сомея, който отглежда ориз и пшеница, наскоро се сдоби със самоходен трактор. Той е създаден от японския производител на селскостопанска техника Kubota. Земеделецът изхарчи и 1 милион йени за система за контрол. Той вярва, че тракторът ще подобри ефективността и е придобил управленско ноу-хау, откакто е започнал сам да води търговията. “Откато сами продаваме продуктите си, можем да решим посоката за растеж”, казва Сомея.

Обновяване на земята

Изоставената земеделска земя в Япония възлиза на около 42 000 хектара, приблизително с размерите на префектура Тояма, на брега на Японско море. Това изоставяне на земеделски земи ще продължи да се разраства и да се задълбава поради приток на евтини вносни селскостопански продукти.

Но някои иновативни компании работят в насока намаляване на тенденцията. Базираната в Ехиме компания Telefarm изигра ключова роля за даването на нов живот на земеделските земи, оставени безлюдни повече от 10 години в планините около град Озу, префектура Ехиме.

Обновяването на земята, включително премахването на корените на дърветата с тежки машини и другия труд, е струвало приблизително 1,3 милиона йени. Но парите са дошли от традиционните източници на земеделски кооперации или банки.

Проектът е привлякъл 140 капиталови инвеститори от цялата страна, които сега чакат да видят резултатите от своята инвестиция в регенерираната земя.

Отнело е три месеца, за да се съберат парите чрез краудфъндинг - получаване на средства по интернет от голям брой хора, които са съгласни с концепцията на проекта.

Наред с технологично ориентирания подход, интернет и потенциалът му да свързва всякакви хора по света помагат за създаването на нови канали за финансиране в японското земеделие.

Вечер. Звукът на машина отеква от оранжерия в Ямамото, префектура Мияги, в Северна Япония. Високият 1,5 метра робот бере яркочервени ягоди в тъмното, без човешка помощ.

Използвайки двете си висококачествени камери, роботът локализира плода със светкавица, след което леко протяга ръката си, за да вземе само най-зрелите и най-сладки. В резултат на това още с настъпването на сутринта земеделският стопанин може да достави пресните ягоди.

Роботът-берач е разработен от производителя на селскостопанско оборудване Shibuya Seiki и струва 40 милиона йени ($ 374 100) на бройка. Компанията, базирана в префектура Ехиме, на остров Шикоку в Западна Япония, провежда демонстрационни експерименти на авангардната технология.

Най-общо казано, отглеждането на ягоди в Япония изисква 2100 човекочаса на 1000 кв.м. Това число е 80 пъти по-високо, отколкото при ориза, друга култура, която се нуждае от големи грижи. Фино оформените, вкусни, сладки ягоди, произведени в Япония, се считат за марка от висок клас сред богатите потребители в азиатските страни. Но японските производители на ягоди са подложени на силен натиск поради недостига на квалифицирана работна ръка

Така специалистите на Shibuya Seiki са създали робот, който бързо и точно бере плодове и ги поставя в касетки. Той е предназначен да опрости задачите на градинарите и да намали разходите им.

Външно машината прилича на тава с манипулаторно рамо, която се движи по релси между редовете ягоди. Общата ѝ височина е 2 метра. Рамото на манипулатора е снабдено с ножица за подрязване на горски плодове и три видеокамери за определяне зрелостта на плода. Автоматизираният градинар откъсва по една ягода на всеки 8 секунди.

Процесорът обработва получената информация, след което "мозъкът" на робота определя коя ягода е узряла, за да даде на манипулатора сигнал, че може да действа. Той преценява степента на зрялост от цвета на плода, който наблюдава с две цифрови камери. Благодарение на тях роботът изчислява разстоянието от целта, след което се приближава до ягодата, към която се стреми. Тогава се включва третата камера, която прави подробна снимка на плодовете, използвайки я за окончателното изчисление.

Според инженер от Nissan бъдещето на отглеждането на ориз е роботизирана патица

Земеделските стопани в Япония са използвали патици, за да им помагат да отглеждат ориз в своите полета от векове. Приветливите селскостопански животни гребат в наводнените полета, като се хранят с насекоми и насищат с кислород водата, което помага да не могат плевелите да се захванат.

Техният тор дори спомага за наторяването на нивите. С настъпването на комерсиализацията на оризопроизводството патиците бяха заменени от пестициди и други химикали.

Но един инженер от Nissan иска да върне патиците в полетата, макар и по много футуристичен начин.

Aigamo, плаващ движещ се робот, е предназначен да помогне на земеделските производители да запазят необработените си полета без насекоми и плевели, като не е необходимо да използват химикали.

Наречен на породата патици, които преди са вършили работата, самоходният робот може да се окаже бъдещето на отглеждането на ориз. С тегло 1,5 килограма той има две въртящи се гумени четки вместо патешки крака, за да разбърква водата и да спира плевелите.

Производството на ориз е застрашено в Япония, тъй като търсенето на основни храни е спаднало, а знанията за земеделието не се предават през поколенията.

Този проект представлява завладяващ поглед как малките роботи могат да станат повсеместна технология в селскостопанската индустрия на бъдещето.

В друга част на Япония - префектура Тотори, кохо сьомгата плува в аквакултурни резервоари, плаващи край брега близо до град Сакаиминато.

Операторът на съоръжението - компанията за морски продукти Nippon Suisan Kaisha, е инсталирал роботи за автоматично хранене доставяйки точно нужното количество фураж, за да поддържа растежа на отглежданата риба, дори и при лошо време. Технологията също така предотвратява излишният фураж да замърси заобикалящото море.

Използването на промишлени роботи може да помогне за извършването на фермерски и риболовни операции 24 часа на ден.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Роботите за плевене напредват

Въпреки това има редица пречки, които фермерите и създателите на тези автономни машини трябва да преодолеят, преди популярността им да нарасне Още от началото на рубриката се стараем да следим всички

Няма снимка

Amazone разшири гамата си навесни пръскачки

Amazone разшири гамата си навесни пръскачки UF 02 с два нови модела - UF 1002 и UF 1302. Присъединявайки се към съществуващите UF 901 и UF 1201, UF 1002 (номинален обем 1000 литра / действителен обем

Няма снимка

Trimble ще разпространява агрометеорологичните станции на Sencrop

Свързаните агро климатични станции на Sencrop вече са достъпни чрез дистрибуторските мрежи Trimble и Vantage във Великобритания и целия ЕС след назначаването на френския агротехнически старт-ъп като

Няма снимка

10-11 септември: Курс за оператори на трактори с автоматична трансмисия New Holland Auto Command

Новите технологии могат да подобрят ефективността на работа на вашата машина, като увеличат производителността, намалят разходите и повишат приходите ви

Няма снимка

McCormick X7 отговаря на най-взискателните нужди на фермерите (ПРЕДСТАВЯНЕ)

Инженерите на Арго Тракторс са надградили превъзходната Серия X7 на тракторите McCormick, която сега води в класа си по ефективност, гъвкавост и комфорт

Няма снимка

Zetor завършва актуализациите на Crystal и Forterra

Zetor е сложил финалните нотки на новите си модели Crystal HD 170 (171 к.с.) и Forterra HSX и HD, като последната част в процеса на актуализация е нов покрив на кабината

Още от Фермер
Няма снимка

Защо има в полога яйца без жълтък?

Снасянето на яйца без жълтък е запазена марка на младите, току-що пронесли ярки. Това е свързано с „изглаждане на механизма” на снасяне при тях. Освен това обикновено първите 12-18 яйца

Няма снимка

Маргаритките

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

Няма снимка

Признаци за опаразитяване с метил

Кои са външните сиптоми? Най-често при овцете ще откриете оток отдолу между двете долни челюсти. Другото място е да има оток и под гърдите. И при двата случая това е сигурен признак

Няма снимка

Ястия с тиквички

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим

Няма снимка

Внимавайте за кафяво гниене в лозята

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене

Няма снимка

Живакът скача до 35 градуса, морската вода е 27°C

Времето ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, в София - около 31 градуса. Това съобщиха от НИМХ за БТА