Не позволявайте ръждата да превземе машините

05 ноември 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Течната изолация с дълготраен спрей защитава всички видове електрическо и електронно оборудване срещу неизправност, причинена от влага и корозия

Влагата, дори невиждана в атмосферата, е често подценяван проблем. Никоя техника не е имунизирана срещу нея, тъй като по време на захлаждане тя намира път в микроскопични пространства, кондензира и така причинява щети.

Поддръжката и ремонта поради корозия и електрически повреди от влага и късо съединение струват стотици милиарди долари всяка година по света. Също така контактът с насекоми и отлаганията на прах върху печатни платки и други чувствителни електронни устройства ги вадят от строя.

Най-добрият начин да се избегнат затъпените остриета и повреденото оборудване е да се предпази желязото преди да има шанс да ръждяса. Това може да се постигне чрез използване на устойчиви на ръжда сплави като се вземат допълнителни предпазни мерки по време на етапите на проектиране, поцинковане, боядисване, покритие и поддръжка.

Покритията са един от най-често срещаните видове защита от ръжда и има няколко варианта, за да свършите работата. Органичните покрития, включително неща като масло и боя, създават бариера срещу корозивни елементи и следователно осигуряват предотвратяване на ръждата.

За прахови покрития материал като акрил, полиестер, найлон или винил се нанася върху чиста повърхност, нагрява се и се превръща в тънък филм.

За да се представят така, както са проектирани и да устоят на корозия, покриващата система трябва да поддържа целостта си на филм. Триенето и ударът могат да го разрушат и да изложат основния метал на окислителните елементи.

Не всички щети са видими тъй като микроабразивите, причинени от триене, удар или излагане на високи температури, също позволяват на влагата да проникне в покритието и да започне да предизвиква окисляване върху основата.

Изпускателните системи на селскостопанската техника са изложени на висок риск от ръжда. Като работещи машини присъщата им функция ги прави уязвими от удар или триене. Освен това изпускателните системи обикновено работят при висока температура, което разгражда филма на микроскопично ниво и позволява навлизането на влага и корозия.

Стандартната система за грундиране и метален емайл, която не е формулирана за висока топлина, ще се разпадне бързо в изпускателната система. Видимите признаци на паднало покритие върху шумозаглушителите или изпускателните системи включват отлепване, образуване на балончета, лющене, окислителни петна, дупки, кратери, раздробяване, напукване, избледняване на цвета и видими метални петна.

След като покритието на изпускателните системи на селскостопанското оборудване е компрометирано, влажната и органична среда, където се използват тези машини, ще позволи на окисляването бързо да се разпространи.

Поддръжка

Независимо дали работите със селскостопанско оборудване, огнестрелно оръжие или домакински принадлежности, редовната поддръжка е задължителна, ако искате да се предпазите от ръждата завинаги. Ако забележите образуване на ръжда върху метал, използвайте бръснач и топла сапунена вода, за да премахнете мръсотията. Също така е важно да нанесете устойчиво покритие върху повърхността.

Грундиран слой може да действа като резервна защита за предотвратяване на разпространението на ръжда върху основата, ако горният слой е компрометиран и основният метал е изложен. Грундът с добавка на цинк е високоефективен, тъй като цинкът абсорбира окисляването и по този начин забавя ръждата върху субстрата.

Специалните термоустойчиви покрития са проектирани да поддържат целостта на филма, въпреки високите работни температури и защитават по-добре изпускателната система на селскостопанските машини. Химическата формулировка на тези продукти включва свързващи вещества и пигменти, устойчиви на високи температури.

Резките промени в температурата по време на употреба също поставят големи изисквания към покритията на изпускателната система на селскостопанското оборудване. По време на употреба много горещият заглушител може да се срещне със сняг, лед и вода, които причиняват бързо охлаждане на метала и свиване.

Покриващият филм трябва да е достатъчно “гъвкав”, за да оцелее на бързото охлаждане без да се стига до напукване. Високотемпературните покрития се подлагат на изключително изпитване, при което покритият метал се нагрява до високи работни температури и след това се потапя в ледена баня, за да се докаже целостта на покритието.

Повтарящите се случаи на закаляване могат да доведат до риск от ръжда с течение на времето, тъй като покриващият филм трябва да се “отвори”, когато е горещо, за да се движи с разширения метал. Следователно високотемпературните покрития трябва да постигнат баланс между гъвкавост и твърдост, за да се предотврати напукване, като същевременно се поддържа плътно фолио.

Най-висококачествените покрития са комбинация от химикали, намаляващи възможността ръждата да се образува и разпространява в тези предизвикателни условия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Роботи възраждат японските ферми

Модерните технологии ще си партнират със земеделските производители и ще помогнат за създаването на нови форми на земеделие Японските фермери са подложени на натиск както от евтин внос

Няма снимка

Комбинираният валяк пази добре влагата и леглото на семената

Машината прави възможно разтрошаването и на най-твърдите буци след оран или култивиране С нея при пролетна обработка може да се постигне до 15% увеличение на реколтата Екип на  в

Няма снимка

Станчо Станчев: Не трябва да ти се свидят пари за машини

Винаги съм ги избирал по големина - колкото по-мощни, по-добре, признава усмихнат фермерът Ивона Величкова Винаги е интересно как един земеделски производител подбира машините, с които работи

Няма снимка

McCormick пуска четири нови модела трактори

Най-новата линия на McCormick X7.6 VT-Drive, захранвана от FPT, включва четири модела. Eдин от тях съответства на един от съществуващите модели (151 к.с. до 225 к.с

Няма снимка

Представят първия руски телескопичен товарач

Краснодарският производител на селскостопанска техника БДМ-Агро, член на асоциацията Росспецмаш, е разработил първия руски телескопичен товарач - БДМ 245.3/202.4

Няма снимка

Нови опции за Fendt 1000 Vario

Електрически регулируеми и отоплявани огледала за обратно виждане вече се предлагат като опция за тракторите от серия 1000 Vario. Управляваните чрез терминала

Още от Фермер
Няма снимка

Целината се съхранява в пясък

Като кореноплоден зеленчук главестата целина се съхранява сравнително лесно. Процедира се както при морковите, салатното цвекло, алабаша и цвеклото. За съхранение се използват само здрави глави,

Няма снимка

Инспектори умъртвиха 99 прасета в Ахелой, собствениците им нападнаха един от агенцията по храните

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните Бургас умъртвиха 99 прасета в Ахелой. Това съобщиха от дирекцията в морския град. Била е направена проверка в землището на местността "Паная"

Няма снимка

Кои неприятели атакуват пшеничните посеви сега

В района на Пловдив фермерите вече третираха срещу житни мухи, най-застрашени са по-слабите и току-що поникващи посеви Ваня Велинска Изключително топлото време през октомври

Няма снимка

Тристранката обсъжда развитието на България до 2030 г.

През 2030 г. България е държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика. Това пише в проект на Националната програма за развитие България 2030

Няма снимка

До обяд - мъгла, следобед - повече слънце

До обяд на много места в котловините, низините и около водните басейни ще е мъгливо. След обяд мъглата ще се разсее и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево

Няма снимка

Терапия срещу страх от летене: Прасе успокоява пътници (Снимки+видео)

Летището в Сан Франциско с уникална терапия срещу страх от летене. Прасе успокоява притеснените пътници. ЛиЛо е първото прасе в света, което помага на пасажерите да отпуснат напрежението преди полет.