Домашни хитрини за бързо готвене и дълго съхранение на продукти

05 ноември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
Снимки Pixabay.com
1 2 3
 

След тежък работен ден стоенето с часове край печката за приготвянето на вечеря не е най-приятното преживяване. Има обаче начини за по-бърза обработка, много от тях прилагани и от опитни шеф готвачи.

Всички знаят, че пастата трябва да се вари в кипнала вода. Професионалистите обаче уверяват, че има много по-бърз начин - в тиган уок се сипва студена вода, след което веднага се слага суровата паста.

Накисването на зърнени храни и боб спестява време за готвенето им, но и е полезно, защото по този начин се отделя фитиновата киселина. Тя се съдържа в обвивките им, а човешкият организъм не може да я разгражда. Накиснете в студена вода ориза, елдата, боба, лещата или друга храна от този вид за през нощта или сутринта на тръгване за работа и покрийте с фолио.

Замразявайте! Вече сготвеният ориз става за консумация дори и седмица по-късно като съставка за салата или за допълнително готвене, стига да е бил замразен и поставен във фризера. Така може да съхраните и плодове и зеленчуци. Преди това трябва да ги измиете и нарежете на малки парченца. И лютите чушки, които не са минали никаква обработка, също може да се запазят за по-дълго чрез замразяване.

Чесънът ще се сготви по-бързо и няма да загори при пържене, ако го обелите по-рано, а не непосредствено преди термичната обработка. Ако сте любител на джинджифила, но не искате да губите време да го белите, избирайте възможно най-свежите корени. Трябва само да ги измиете, а после да ги настържете.
Зеленчукова супа или яхния ще приготвите бързо и ще запазите полезните вещества, ако не белите кореноплодните зеленчуци, а само ги почистите с четка и ги сложите да се варят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Киевски котлети

Продукти: 600 г пилешко филе, 80 г масло, 2 суп. лъж. копър, 2 яйца, 200 г пшенично брашно, 200 г галета, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за пърженето

Няма снимка

Свинско задушено в бира

Ако не сте опитвали това ястие, съветваме ви да си го приготвите! Месото е невероятно вкусно, сочно и необичайно ароматно. Изберете светла, лека бира, за предпочитане жива

Няма снимка

Тиквен кекс

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

Няма снимка

Пилешка супа с макарони

Необходими продукти: 3 суп.лъж. дребна паста (звездички или панделки), 6 пилешки бутчета, 3 суп.лъж. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 суп.лъж. нарязан на ситно магданоз, 1 морков

Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Още от Фермер
Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ

Няма снимка

Риск: Вирусът на АЧС остава ендемичен в Източна Европа

Трансконтиненталната епизоотия унищожава една четвърт от глобалната популация на свине Таня Демирова Африканската чума по свинете (АЧС)продължава да се разпространява из цяла Азия и може да се