Домашни хитрини за бързо готвене и дълго съхранение на продукти

05 ноември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
Снимки Pixabay.com
1 2 3
 

След тежък работен ден стоенето с часове край печката за приготвянето на вечеря не е най-приятното преживяване. Има обаче начини за по-бърза обработка, много от тях прилагани и от опитни шеф готвачи.

Всички знаят, че пастата трябва да се вари в кипнала вода. Професионалистите обаче уверяват, че има много по-бърз начин - в тиган уок се сипва студена вода, след което веднага се слага суровата паста.

Накисването на зърнени храни и боб спестява време за готвенето им, но и е полезно, защото по този начин се отделя фитиновата киселина. Тя се съдържа в обвивките им, а човешкият организъм не може да я разгражда. Накиснете в студена вода ориза, елдата, боба, лещата или друга храна от този вид за през нощта или сутринта на тръгване за работа и покрийте с фолио.

Замразявайте! Вече сготвеният ориз става за консумация дори и седмица по-късно като съставка за салата или за допълнително готвене, стига да е бил замразен и поставен във фризера. Така може да съхраните и плодове и зеленчуци. Преди това трябва да ги измиете и нарежете на малки парченца. И лютите чушки, които не са минали никаква обработка, също може да се запазят за по-дълго чрез замразяване.

Чесънът ще се сготви по-бързо и няма да загори при пържене, ако го обелите по-рано, а не непосредствено преди термичната обработка. Ако сте любител на джинджифила, но не искате да губите време да го белите, избирайте възможно най-свежите корени. Трябва само да ги измиете, а после да ги настържете.
Зеленчукова супа или яхния ще приготвите бързо и ще запазите полезните вещества, ако не белите кореноплодните зеленчуци, а само ги почистите с четка и ги сложите да се варят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Домашно баунти

Продукти: (за шоколадовата кексова основа) Всички продукти трябва да са със стайна температура: 80 г масло (можете да го замените с маргарин), 2 яйца, 80 г пресято пшенично брашно, 80 г захар, 2 ч

Няма снимка

Манастирски гювеч с овче месо

Продукти: 1 кг овче месо (по желание можете да го замените с друго), 2 глави лук, 1 каф. чаша ориз, 1 каф. чаша олио, червен пипер и сол на вкус, 4 домата (може и от консерва), 1/2 връзка магданоз

Няма снимка

Пазарджишка постна манджа

Продукти: 2 и 1/2 ч. чаша ориз, 2 стръка праз, 2-3 глави лук, 1 ч. чаша печурки ()може и стерилизирани, червен и черен пипер, джоджен, копър, 8-10 маслини (по желание), 1 и 1/2 каф. чашка олио

Няма снимка

Крем супа с броколи

Продукти: 115 г масло, 1 глава лук, 40 г брашно, 1,200 л прясно мляко, 250 мл високомаслена сметана, 3 глави броколи, щипка смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус

Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат