Защо преди дезинфекция на кравефермата се прави мокро почистване?

05 ноември 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0 5274
Няма снимка
 

Редовната дезинфекция на кравефермата е необходима дори при съвременните системи за торопочистване.
В кравефермата обърнете специално внимание на постелята - от санитарното й състояние пряко зависи здравословния статус на вимето и копитата на кравите.
Дезинфекцирайте добре местата около канавките за отвеждане на тора и най-влажните места в помещението.
Торът, отпадъците и други замърсявания се отстраняват всекидневно.
Дезинфекцията или антисептичната обработка се извършва като превенция на заболявания, които могат да бъдат засегнати животните на всеки два месеца или след откриването на болно животно. След като бъде идентифицирано, служителите на фермата трябва да се свържат с ветеринарния лекар, да изяснят диагнозата, да определят пътя на инфекцията и да пресъздадат веригата от прдешестващи събития. Последната стъпка е пълна дезинфекция на помещението.
Пълна дезинфекция на помещенията се извършва след смъртта на животно и преди преместването им в помещенията на младите телета или след промяна на групата животни.
Родилните отделения в големите стопанства трябва да се дезинфекцират най-малко два пъти месечно, телетата - веднъж месечно.
В допълнение дезинфекцията трябва да се извършва всеки път, след ваксинации или медицински анализи.
Преди дезинфекцията е важно да се извърши мокро почистване - тогава ще се изразходват по-малко дезинфектанти, отколкото за третиране на замърсената повърхност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Сламата се изхранва на кравите нарязана на дребно

Преживните животни охотно ядат прясна чиста слама, особено в случаите на недобре структурирана дажба. Ако е необходимо да се осигури потребление на голямо количества слама

Няма снимка

Рехабилитационните боксове за свине-майки вече са по-големи

Рехабилитационните боксове за свине-майки вече се правят малко по-големи от обикновено. Агресивните свине-майки, както и атакуваните от други свине-майки животни

Няма снимка

Суровите влакнини подобряват производителността на кокошките носачки

Смилаемите и немилаеми влакнини са важен компонент в храненето на кокошки носачки. Въпреки че традиционните източници на влакнини могат да съдържат микотоксини

Няма снимка

Как да предотвратите загряване на силажа?

Спазването на няколко прости правила може значително да ограничи загряването, респективно деградацията на силажа. Кои са те? - Опаковайте добре силажа

Няма снимка

Топлото време стимулира размножаването на червения акар в птицефермите

Един от най-опасните кръвосмучещи паразити по птиците – червения акар, паразитира в птицефермите целогодишно, но най-интензивно се размножава в топлото време

Няма снимка

Прегрупирането активизира канибализъм в свинефермата

Обикновено следи от ухапвания и борби се откриват веднага след прегрупирането до установяване на социалната йерархия. Раните от ухапване, когато не са повърхности, са доста опасни

Още от Фермер
Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата