Лозите по Гюйо

06 ноември 2019 В лозята 0 22671
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Формировката е побългарена за удобство у нас

Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана.

Хоби лозари поискаха да представим елементите й.

Отговор:

На лозата се оставят чеп с две очи и плодна пръчка с различна дължина - средно 12-14 очи.

Между другото това плодно звено от чеп и плодна пръчка, знаем, че днес влиза в състава на много системи резитби.

Затова принципите на резитбата Гюйо, важат и при много други резитби.

В България е видоизменена оригиналната Гюйо.

У нас вместо един чеп се оставят два, а понякога и три с по 1-2 очи и една плодна пръчка с 10-12 очи - това наричаме подобрен Гюйо.

Кои са предимствата?

Плодната пръчка осигурява плододаването, а чеповете дават пръчките, които са необходими за резитбата на следващата година.

В сравнение с чашовидната резитба за която писахме в миналия брой, при подобрен Гюйо се получава повече грозде, тъй като се използват най-родовитите пъпки от средната част на пръчката.

Гюйо изисква телена конструкция

Леторастите се разполагат в една плоскост, правилно се разпределят по целия ред.

Според специалистите така листната маса и гроздето се огряват и се проветряват по-добре и по-малко се нападат от болести.

С оставянето на чеп и плодна пръчка, която се извива хоризонтално на първия ред тел, се разрешава и проблемът за борбата с полярността.

Как да се формират

При оригинална и подобрена резитба

По оригиналния Гюйо лозите се формират по следния начин:

При засаждането на лозичката се реже на чеп с две очи. Покаралите от очите на чепа два летораста през пролетта на втората година се режат. Тогава горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи, от които се развиват две пръчки.

През есента на втората година или през пролетта на третата долната пръчка се реже на чеп с две очи, а горната се оставя за плодна пръчка с 10-12 очи.

Поддържането на формировката става, като ежегодно старата плодна пръчка се премахва от основата заедно с намиращите се по нея леторасти.

От две пръчки на резервния чеп горната се оставя за плодна, а долната се реже на чеп с две очи.

При подобрения модел на третата година се оставя още един чеп от лакомец, срещуположен на първия.

При следващите резитби от най-долните пръчки потеловете или от лакомци се оставят 2-3 чепа, а от по-горните се избира плодна пръчка.

Така формирани, лозите започват да плододават на третата година. Ако през първата са се развили силни леторасти, формирането и плододаването може да се ускорят с една година.

При по-слабо родовитите и нискодобивните сортове след 3-4 година на силните лози се оставят по две плодни пръчки и 3-4 чепа с по 2 очи.

Тогава резитбата се нарича двоен Гюйо

Да се помни, че оставянето на повече от две плодни пръчки на една лоза не е желателно . Трудно е разполагането, получава се силно зашумване, лозите бързо се изтощават. Ако се установи, че те отслабват, да се режат само на една плодна пръчка.

За какво да се внимава при избор на плодна пръчка

Съвет на специалиста

От двата летораста на чепа, за плодна пръчка се предпочита горният, а по-долният се реже на чеп.

По такъв начин се избягва бързото издигане на главината и не се нанасят рани върху рамото при изрязването на старата плодна пръчка.

Да се има предвид, че при Гюйо както много тънките, така и много дебелите пръчки е редно да се избягват - родовитостта на пъпките им е по-слаба от тази на средно развитите леторасти.

Когато няма подходяща пръчка измежду тези от чеповете, може да се остави лакомец. При две и повече рамена на главината е добре плодната пръчка да се оставя всяка година на различно рамо

За чепове се избират по-ниско разположените пръчки по старите чепове или лакомци.

Внимание е редно да се обръща на тяхното местоположение. Трябва да се оставят от две различни страни на главината.

Когато леторастите върху главината са малко, предпочитание са дава на чеповете, а за плодна пръчка се оставя първият добре развит летораст в основата на старата пръчка.

На всяко рамо, което искаме да запазим, трябва да се оставя по един чеп. Издигането на рамената при Гюйо не е желателно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Няма снимка

Цигарджията е малък беладжия

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Няма снимка

Филизенето не е еднократно, особено при чести валежи

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

Няма снимка

Къснозреещи и безсеменни сортове грозде

Петричка есен Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто

Няма снимка

Кое ранно десертно грозде кога узрява

Тракия Узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро, месесто, сочно

Още от Фермер
Няма снимка

Онлайн курс ни учи как успешно да продаваме земеделската си продукция

Онлайн семинар "Маркетинг и иновации при реализация на земеделска продукция" организира Националната служба за съвети в земеделието съвместно с доц. д-р Мария Станимирова от Икономически университет

Няма снимка

Ако телето има разстройство

Забележите ли, че изпражненията на телето са редки, значи, че то страда от стомашно-чревно разстройство. Може да го излекувате с различни отвари. Започнете с оризова отвара

Няма снимка

Грижи за отбитите зайчета

Грешна и вредна практика е профилактично да се слагат йод, листа от орех или син камък, предупреждава д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода

Няма снимка

Безработните финландци берат ягоди по време на пандемията

Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят лятната реколта от дребни безкостилкови плодове, след като заради ограниченията, свързани с коронавируса

Няма снимка

Бързи тестове определят остатъците от пестициди само чрез смартфон

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

Няма снимка

Днес слънчево и до 34 градуса

Днес ще е отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса. Слънчево ще бъде и над Черноморието