Лозите по Гюйо

06 ноември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Формировката е побългарена за удобство у нас

Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана.

Хоби лозари поискаха да представим елементите й.

Отговор:

На лозата се оставят чеп с две очи и плодна пръчка с различна дължина - средно 12-14 очи.

Между другото това плодно звено от чеп и плодна пръчка, знаем, че днес влиза в състава на много системи резитби.

Затова принципите на резитбата Гюйо, важат и при много други резитби.

В България е видоизменена оригиналната Гюйо.

У нас вместо един чеп се оставят два, а понякога и три с по 1-2 очи и една плодна пръчка с 10-12 очи - това наричаме подобрен Гюйо.

Кои са предимствата?

Плодната пръчка осигурява плододаването, а чеповете дават пръчките, които са необходими за резитбата на следващата година.

В сравнение с чашовидната резитба за която писахме в миналия брой, при подобрен Гюйо се получава повече грозде, тъй като се използват най-родовитите пъпки от средната част на пръчката.

Гюйо изисква телена конструкция

Леторастите се разполагат в една плоскост, правилно се разпределят по целия ред.

Според специалистите така листната маса и гроздето се огряват и се проветряват по-добре и по-малко се нападат от болести.

С оставянето на чеп и плодна пръчка, която се извива хоризонтално на първия ред тел, се разрешава и проблемът за борбата с полярността.

Как да се формират

При оригинална и подобрена резитба

По оригиналния Гюйо лозите се формират по следния начин:

При засаждането на лозичката се реже на чеп с две очи. Покаралите от очите на чепа два летораста през пролетта на втората година се режат. Тогава горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи, от които се развиват две пръчки.

През есента на втората година или през пролетта на третата долната пръчка се реже на чеп с две очи, а горната се оставя за плодна пръчка с 10-12 очи.

Поддържането на формировката става, като ежегодно старата плодна пръчка се премахва от основата заедно с намиращите се по нея леторасти.

От две пръчки на резервния чеп горната се оставя за плодна, а долната се реже на чеп с две очи.

При подобрения модел на третата година се оставя още един чеп от лакомец, срещуположен на първия.

При следващите резитби от най-долните пръчки потеловете или от лакомци се оставят 2-3 чепа, а от по-горните се избира плодна пръчка.

Така формирани, лозите започват да плододават на третата година. Ако през първата са се развили силни леторасти, формирането и плододаването може да се ускорят с една година.

При по-слабо родовитите и нискодобивните сортове след 3-4 година на силните лози се оставят по две плодни пръчки и 3-4 чепа с по 2 очи.

Тогава резитбата се нарича двоен Гюйо

Да се помни, че оставянето на повече от две плодни пръчки на една лоза не е желателно . Трудно е разполагането, получава се силно зашумване, лозите бързо се изтощават. Ако се установи, че те отслабват, да се режат само на една плодна пръчка.

За какво да се внимава при избор на плодна пръчка

Съвет на специалиста

От двата летораста на чепа, за плодна пръчка се предпочита горният, а по-долният се реже на чеп.

По такъв начин се избягва бързото издигане на главината и не се нанасят рани върху рамото при изрязването на старата плодна пръчка.

Да се има предвид, че при Гюйо както много тънките, така и много дебелите пръчки е редно да се избягват - родовитостта на пъпките им е по-слаба от тази на средно развитите леторасти.

Когато няма подходяща пръчка измежду тези от чеповете, може да се остави лакомец. При две и повече рамена на главината е добре плодната пръчка да се оставя всяка година на различно рамо

За чепове се избират по-ниско разположените пръчки по старите чепове или лакомци.

Внимание е редно да се обръща на тяхното местоположение. Трябва да се оставят от две различни страни на главината.

Когато леторастите върху главината са малко, предпочитание са дава на чеповете, а за плодна пръчка се оставя първият добре развит летораст в основата на старата пръчка.

На всяко рамо, което искаме да запазим, трябва да се оставя по един чеп. Издигането на рамената при Гюйо не е желателно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Профилактика на бактериален рак

Помощ от читател Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата

Няма снимка

По време на зимуването е нужна достатъчно влага

Кои са признаците на измръзналата пръчка, отговаряме на читател Нашият читател Васил Петлешков от Брацигово ни е писал, че е любител и има един въпрос към нас

Няма снимка

Получават се понякога отоци от ниски температури

Отговорът е за Павлина Георгиева от Силистра Читателката ни пита дали е възможно появили се отоци по лозичките й миналата година да са от студовете. Така й е казал агроном

Няма снимка

Кога да покриваме лозите

Различно е за различния район. Преди това е дабре да ги закалите Покриването на лозите срещу нощните студове трябва да се извършва в строго определени срокове

Няма снимка

Какво е нужно за изба у дома

Основни правила за съхранение на отлежалото вино За да имате хубаво отлежало вино, трябва да знаете и как да го съхранявате. В редакцията събрахме въпроси на читатели

Няма снимка

Може да събирате резници

Какви пръчки да отрежете Тези стопани, които искат да си размножават лоза чрез зрели резници, трябва да започнат преди зимата да ги събират. Какви трябва да бъдат

Още от Фермер
Няма снимка

Ако пчелинът ви е голям, подгответе рамките с тел

За да сте готови напролет за първия медосбор, напомнят специалистите. Това трябва да се има предвид особено при по-големи пчелини. 1 ) Старите годни рамки от които са изрязани бракуваните пити

Няма снимка

Актуално при овошките

През декември всички овощни видове се намират в естествен покой. Все пак има някои дейности, които могат да се свърши в подходящи дни. . Продължава засаждането на нови дръвчета докато почвата не е

Няма снимка

Reebok представиха маратонки от евкалипт и морски водорасли

Световната спортна марка представи "растителни" кецове: създателите са заменили обичайните компоненти с природни. В състава на екологичните обувки са използвани рициново масло, евкалипт

Няма снимка

МЗХГ и МОН обявяват конкурс „Моето стопанство“част от кампания „Супер фермер“

Крайният срок за подаване на заявления за участие е до 31-ви март До 31 март 2020 г. учениците, обучаващи се по специалности от професии от професионално направление „Растениевъдство и

Няма снимка

Растителното мляко се оказа по-вредно от кравето

Някои видове „вегетарианско“ мляко могат да бъдат много по-вредни от традиционното краве мляко. Това написа Daily Telegraph с позоваване на проучване на британската обществена организация Action on

Няма снимка

Ако ще отглеждате червенобузи костенурки

Трябва да знаете и болестите им Затворените очи Причините за очните заболявания са наранявания, замърсяване на водата или липса на витамини. Симптомите: Костенурките стоят отпуснато на сухата