Лозите по Гюйо

06 ноември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Формировката е побългарена за удобство у нас

Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана.

Хоби лозари поискаха да представим елементите й.

Отговор:

На лозата се оставят чеп с две очи и плодна пръчка с различна дължина - средно 12-14 очи.

Между другото това плодно звено от чеп и плодна пръчка, знаем, че днес влиза в състава на много системи резитби.

Затова принципите на резитбата Гюйо, важат и при много други резитби.

В България е видоизменена оригиналната Гюйо.

У нас вместо един чеп се оставят два, а понякога и три с по 1-2 очи и една плодна пръчка с 10-12 очи - това наричаме подобрен Гюйо.

Кои са предимствата?

Плодната пръчка осигурява плододаването, а чеповете дават пръчките, които са необходими за резитбата на следващата година.

В сравнение с чашовидната резитба за която писахме в миналия брой, при подобрен Гюйо се получава повече грозде, тъй като се използват най-родовитите пъпки от средната част на пръчката.

Гюйо изисква телена конструкция

Леторастите се разполагат в една плоскост, правилно се разпределят по целия ред.

Според специалистите така листната маса и гроздето се огряват и се проветряват по-добре и по-малко се нападат от болести.

С оставянето на чеп и плодна пръчка, която се извива хоризонтално на първия ред тел, се разрешава и проблемът за борбата с полярността.

Как да се формират

При оригинална и подобрена резитба

По оригиналния Гюйо лозите се формират по следния начин:

При засаждането на лозичката се реже на чеп с две очи. Покаралите от очите на чепа два летораста през пролетта на втората година се режат. Тогава горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи, от които се развиват две пръчки.

През есента на втората година или през пролетта на третата долната пръчка се реже на чеп с две очи, а горната се оставя за плодна пръчка с 10-12 очи.

Поддържането на формировката става, като ежегодно старата плодна пръчка се премахва от основата заедно с намиращите се по нея леторасти.

От две пръчки на резервния чеп горната се оставя за плодна, а долната се реже на чеп с две очи.

При подобрения модел на третата година се оставя още един чеп от лакомец, срещуположен на първия.

При следващите резитби от най-долните пръчки потеловете или от лакомци се оставят 2-3 чепа, а от по-горните се избира плодна пръчка.

Така формирани, лозите започват да плододават на третата година. Ако през първата са се развили силни леторасти, формирането и плододаването може да се ускорят с една година.

При по-слабо родовитите и нискодобивните сортове след 3-4 година на силните лози се оставят по две плодни пръчки и 3-4 чепа с по 2 очи.

Тогава резитбата се нарича двоен Гюйо

Да се помни, че оставянето на повече от две плодни пръчки на една лоза не е желателно . Трудно е разполагането, получава се силно зашумване, лозите бързо се изтощават. Ако се установи, че те отслабват, да се режат само на една плодна пръчка.

За какво да се внимава при избор на плодна пръчка

Съвет на специалиста

От двата летораста на чепа, за плодна пръчка се предпочита горният, а по-долният се реже на чеп.

По такъв начин се избягва бързото издигане на главината и не се нанасят рани върху рамото при изрязването на старата плодна пръчка.

Да се има предвид, че при Гюйо както много тънките, така и много дебелите пръчки е редно да се избягват - родовитостта на пъпките им е по-слаба от тази на средно развитите леторасти.

Когато няма подходяща пръчка измежду тези от чеповете, може да се остави лакомец. При две и повече рамена на главината е добре плодната пръчка да се оставя всяка година на различно рамо

За чепове се избират по-ниско разположените пръчки по старите чепове или лакомци.

Внимание е редно да се обръща на тяхното местоположение. Трябва да се оставят от две различни страни на главината.

Когато леторастите върху главината са малко, предпочитание са дава на чеповете, а за плодна пръчка се оставя първият добре развит летораст в основата на старата пръчка.

На всяко рамо, което искаме да запазим, трябва да се оставя по един чеп. Издигането на рамената при Гюйо не е желателно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога покафенява бялото домашно вино

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

Няма снимка

Цветясването е напаст

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

Няма снимка

Опасните болести са вече на прага

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

Няма снимка

Кои съдове са добри у дома

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

Няма снимка

Ако са ви останали гроздови джибри

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Няма снимка

Как се постига здравината на огнището за ракиен казан

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ